Η Αρτινή υποψήφια Ευρωβουλευτής Κατερίνα Ρίζου μιλά στην ΗΧΩ

Να φωνάξουμεnένα βροντερό «παρών»nγια την Ήπειρό μας

Πολύ σημαντικό είναι να ψηφίσουμε κι όχι να απέχουμε.

Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι αυτή που γίνεται στο δρόμο

Με την άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος διασφαλίζουμε ότι ακούγεται η δική μας φωνή

Η Κατερίνα Ρίζου, γνωστή Δικηγόρος της Άρτας είναι υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η Κατερίνα Ρίζου κόρη του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ πρώην Δημάρχου και Νομάρχη Πέτρου Ρίζου, είναι παντρεμένη με τον Νίκο Πριτσιβέλη, Παθολόγο Ιατρό / Διευθυντή Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας και μητέρα δύο αγοριών, ήταν υποψήφια Βουλευτής της Άρτας στις βουλευτικές εκλογές του 2023.
Μία εβδομάδα πριν τις κάλπες η Κατερίνα Ρίζου μιλά στην ΗΧΩ για την υποψηφιότητα της, τις εμπειρίες της από τη συμμετοχή σε δεκάδες εκδηλώσεις και ομιλίες σε όλη την Ελλάδα και στέλνει μήνυμα στους Αρτινούς και τους Ηπειρώτες για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής 9 Ιουνίου.

«Πίστευα και θα πιστεύω πάντα ότι η προσωπική επαφή με τη βάση της κοινωνίας, με τους πολίτες, είναι ο πλέον σημαντικός παράγοντας για όσους επιθυμούν να ασχολούνται ενεργά με τα κοινά και την πολιτική. Αυτό που διαφοροποίησε, ωστόσο, την συγκεκριμένη εμπειρία μου ήταν ότι, σε ένα πολύ μικρό διάστημα -μόλις λίγων εβδομάδων- περιόδευσα σε πολλές περιοχές, με διαφορετικές ανάγκες και νοοτροπίες και κατάφερα έτσι να αφουγκραστώ πάρα πολλά» δηλώνει στη συνέντευξή της, η Κατερίνα Ρίζου.

«Η συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ σηματοδότησε την συμμετοχή της Άρτας και της Ηπείρου στις ευρωεκλογές του Ιουνίου….» σημειώνει μιλώντας στην ΗΧΩ η κ. Ρίζου «… καθ’ όλο το διάστημα της προεκλογικής περιόδου προσπάθησα (και) να αναδείξω με κάθε τρόπο την άνιση μεταχείριση της Περιφέρειας Ηπείρου σε σχέση με άλλες περιφέρειες της Ελλάδας, την ερημοποίηση των χωριών μας, τις ανύπαρκτες υποδομές, την απομείωση του πληθυσμού. Αυτό λοιπόν είναι το μήνυμά μου. Οι συμπατριώτες μου, Αρτινοί και Ηπειρώτες, να στηρίξουν την υποψηφιότητα αυτή και να όλοι μας, να φωνάξουμε για την Ήπειρό μας, ένα βροντερό «παρών»….».

Η συνέντευξη της Κατερίνας Ρίζου:
ΕΡΩΤ.: Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές. Πως βιώσατε την προεκλογική περίοδο ως υποψήφια ευρωβουλευτής;

-Παρότι αναγκάστηκα να στερηθώ τον χρόνο μου, να αποχωριστώ την οικογένειά μου, τους φίλους μου και την εργασία μου, ήταν για μένα, πέρα από μεγάλη τιμή και ευθύνη, μία μοναδική και πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς και σημαντικούς ανθρώπους, με κορυφαία την συνάντηση και γνωριμία μου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο και υποψήφιο των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, Νίκολας Σμιτ, είχε την ευκαιρία να προβώ σε πολύπλοκες και πολυσύνθετες δραστηριότητες, να μάθω να διεκδικώ με περισσότερες αξιώσεις, να αντιληφθώ πώς η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να γίνει πρωταγωνιστής των ευρωπαϊκών εξελίξεων κι όχι τροχονόμος των εξελίξεων που αποφασίζουν άλλοι. Και κυρίως έμαθα να ακούω (ακόμα περισσότερο) την φωνή των συμπολιτών μου. Η φωνή του λαού, η φωνή μας, δεν μπορεί να αγνοείται. Όποιο κι αν είναι το μήνυμά της. Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι αυτή που γίνεται στο δρόμο.

ΕΡΩΤ.: Περιοδεύσατε σε πολλούς περιοχές της Ελλάδας. Ποιες οι εμπειρίες σας;

-Οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου αποτέλεσαν για εμένα ένα διαφορετικό σημείο εκκίνησης σε έναν διαφορετικό αγώνα σε σχέση με τις προηγούμενες εμπειρίες μου, σε Περιφερειακές και σε Εθνικές εκλογές. Αρχικά έχουν μία κοινή συνισταμένη: την προσωπική επαφή με τους πολίτες. Πίστευα και θα πιστεύω πάντα ότι η προσωπική επαφή με τη βάση της κοινωνίας, με τους πολίτες, είναι ο πλέον σημαντικός παράγοντας για όσους επιθυμούν να ασχολούνται ενεργά με τα κοινά και την πολιτική. Αυτό που διαφοροποίησε, ωστόσο, την συγκεκριμένη εμπειρία μου ήταν ότι, σε ένα πολύ μικρό διάστημα -μόλις λίγων εβδομάδων- περιόδευσα σε πολλές περιοχές, με διαφορετικές ανάγκες και νοοτροπίες και κατάφερα έτσι να αφουγκραστώ πάρα πολλά: Δυσαρέσκεια, αγανάκτηση, απογοήτευση, ελπίδα, όραμα, αδιαφορία. Υπήρξαν στιγμές που εξεπλάγην με πολίτες, που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν για δικό τους προσωπικό όφελος το ίδιο σύστημα, το οποίο καθημερινώς κατακρίνουν ως κομματικά διεφθαρμένο και «πελατειακό». Υπήρξαν στιγμές που έφυγα ικανοποιημένη, γνωρίζοντας ότι μέσα από την προσωπική επαφή, πέρασα το δικό μου μήνυμα. Υπήρξαν όμως και κάποιες άλλες, πιο σημαντικές στιγμές. Αυτές που συνάντησα ανθρώπους με πίστη και όραμα, αλλά και την ελπίδα ότι, η πολιτική μπορεί να αλλάξει τις ζωές μας. Ανήκω και εγώ, ξέρετε, σε αυτή την κατηγορία. Αλλιώς δεν θα έμπαινα στην διαδικασία της υποψηφιότητας, «ξεχνώντας» εργασία, φίλους και οικογένεια. Και η διαπίστωση ότι, υπάρχουν πολλοί πολίτες σαν εμένα, με γέμισε αισιοδοξία για το μέλλον. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα που πρέπει να δομήσουμε ένα πολιτικό παλίμψηστο, χωρίς μίσθαρνους πολιτικούς, με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Εμείς και η πολιτική οφείλουμε να ξανασυστηθούμε.

ΕΡΩΤ.: Ποιο ήταν το κυρίαρχο ζήτημα που σας έθεταν οι πολίτες;

-Βαδίζοντας στις εκλογές, το ερώτημα που διατύπωσαν πολλοί συμπολίτες μου ήταν : «Γιατί να με ενδιαφέρουν οι ευρωεκλογές, τι κρίνεται εκεί;» Τις αντιμετωπίζουν με τη λανθασμένη αντίληψη ότι δεν τους αφορούν, ούτε επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. Η αποστασιοποίηση των πολιτών από τα κόμματα και η απαξίωση της πολιτικής -ιδιαίτερα μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας και την αύξηση των ανισοτήτων- έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε αδιαφορία και αποχή από τις εκλογές. Το γεγονός αυτό καθιστά προβληματική τη λειτουργία των δημοκρατικά εκλεγμένων θεσμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι’ αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εμένα να αναδείξω, πως το επίδικο δεν είναι ο ευρωπαϊσμός έναντι του αντιευρωπαϊσμού, αλλά τι Ευρώπη θέλουμε. Και αυτή την Ευρώπη να ψηφίσουμε. Κι όχι να απέχουμε. Το δικαίωμα ψήφου είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της δημοκρατίας, δίνοντας τη δυνατότητα στα άτομα να έχουν λόγο στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Με την άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος, όχι μόνο διασφαλίζουμε ότι ακούγεται η δική μας φωνή, αλλά συμβάλλουμε επίσης στο ευρύτερο δημοκρατικό πλαίσιο που υποστηρίζει τις αρχές της ισότητας, της ελευθερίας και της λογοδοσίας.

ΕΡΩΤ.: Ένα μήνυμα στους Αρτινούς και τους Ηπειρώτες ψηφοφόρους.
-Η συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ σηματοδότησε την συμμετοχή της Άρτας και της Ηπείρου στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ανήκω στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, δεν έχω ωστόσο κομματικές παρωπίδες. Οι αξίες μου και ο τόπος μου δεν μπαίνουν σε πολιτικό ζύγι. Γι’ αυτό και καθ’ όλο το διάστημα της προεκλογικής περιόδου προσπάθησα (και) να αναδείξω με κάθε τρόπο την άνιση μεταχείριση της Περιφέρειας Ηπείρου σε σχέση με άλλες περιφέρειες της Ελλάδας, την ερημοποίηση των χωριών μας, τις ανύπαρκτες υποδομές, την απομείωση του πληθυσμού. Αυτό λοιπόν είναι το μήνυμά μου. Οι συμπατριώτες μου, Αρτινοί και Ηπειρώτες, να στηρίξουν την υποψηφιότητα αυτή και να όλοι μας, να φωνάξουμε για την Ήπειρό μας, ένα βροντερό «παρών».