«Η γυναίκα του πρέσβη»

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Salaam aleikum, Salab al-Kheer, Sabah anoor, Yalla,ilala bait, Sadeeqee.
2007. Η όμορφη, καθηγήτρια καλλιτεχνικών, αμερικανίδα Μιράντα Ταλούμα, ζει στην όμορφη, μελαγχολική πρωτεύουσα της Υεμένης .Σε μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο, έχει πείνα, πόνο, τρόμο, αρρώστιες ,πλήξη και οι γυναίκες δεν έχουν καμία αξία για τους άνδρες και επι πλέον είναι αιχμάλωτες στις οικογένειές τους, στην θρησκεία τους και στην κοινωνία τους.

Η Μιράντα είναι εγωκεντρική, μποεμ, μόνη και ελεύθερη. Είχε βάλει το πάθος της για τη ζωγραφική επάνω από όλα-την οικογένειά της, τους φίλους της, τους εραστές της,τις ερωμένες της.Η Μιράντα λατρεύει να ταξιδεύει μόνη , λατρεύει να μιλάει με τους απλούς ανθρώπους, αν και δεν γνωρίζει καλά αραβικά, να είναι ευγενική με τους άγνωστους στα λεωφορεία , να παίζει με τα παιδάκια στους χωματόδρομους της παλιάς πόλης . Περιπλανιέται σε μια χώρα ,όπου η κυβέρνηση της πατρίδας της, είναι τόσο μισητή. Η Μιράντα θεωρεί ότι αυτή η Αφρικανική χώρα είναι μια από τις φιλικότερες που έχει επισκεφτεί, ξοδεύει λίγα χρήματα για να επιβιώσει, έχει άπειρο χρόνο στη διάθεσή της, ζει χρυσαφένιες στιγμές ενθουσιασμού, ευτυχισμένης ζωής, ηδυπαθούς ζωγραφικής ( έβαζε τους πίνακές της πιο ψηλά από την καρδιά της), διδάσκοντας ζωγραφική κρυφά σε τέσσερις μουσουλμάνες (την Νάντια, την Τάζκια ,την Μαριάμ και την Αακίλα) τέσσερεις διψασμένες ψυχές και νιώθοντας για πρώτη φορά στη ζωή της χρήσιμη .

Παράλληλα η Μιράντα συζεί …με την ερωτική της φίλη ,την Ιταλίδα Βισέντζα. Απλά δεν περνούσε από το μυαλό, κανενός από τους ντόπιους και γείτονες τους, πως μπορούσε να συμβεί μεταξύ των δύο ξένων γυναικών, κάτι σεξουαλικό .Ποτέ πριν δεν ήταν τόσο εύκολη η ζωή τους ως λεσβίες…
Όλη η ζωή της Μιράντας της Καλλιτέχνιδας , η ευχαρίστησή της , η πολυτέλειά της , η προσήλωσή της είναι το καβαλέτο , η παλέτα,τα πινέλα και ο καμβάς. Όταν η φίλη της η Βισέντζα έφυγε από την Υεμένη, η Μιράντα παρέμεινε με τις μαθήτριές της. Αυτές οι κοπέλες με την μπούργκα ,το χιτζάπ και το νικάμπ , που ήθελαν να μάθουν , της δίνανε κάποιον σκοπό στη ζωή της. Θέλησε να κάνει καλύτερη αυτή τη χώρα , να βοηθήσει τις ντόπιες γυναίκες ,να έχουν καλλιτεχνικά εφόδια. Τους έδινε καβαλέτα και μπλοκ ιχνογραφίας , να σχεδιάζουν και να ζωγραφίζουν ,για να φιλοτεχνήσουν τα όνειρά τους. Άνοιξε παράθυρα στη ζωή τους σε αυτές που τις περιόριζαν τα ήθη ,τα έθιμα και η κουλτούρα τους…

Οι τέσσερεις νεαρές μουσουλμάνες βρέθηκαν ξαφνικά κατάπληκτες με την οργιαστική χρωματική παλέτα της Αφρικής , ύστερα από τόσα χρόνια περιορισμού στον ασπρόμαυρο κόσμο της μισογυνικής Υεμένης. Τον κόσμο που οι γυναίκες σαν τις σκιές των λευκοντυμένων ανδρών τους, όπου το κάθε χρώμα καταστέλλεται, κρύβεται , καταπιέζεται…
Όμως η Μιράντα ήθελε η τέχνη της να είναι ελεύθερη. Πολύ ελεύθερη. Έβαλε τις κοπέλες να ζωγραφίζουν προσωπογραφίες ,ανθρώπινες φιγούρες, κάτι που απαγορευόταν αυστηρά από την μουσουλμανική θρησκεία .Ακόμη και γυναίκες γυμνές ,ζωγράφισε σε ιδιαίτερα μαθήματα η Τάζκια (η Τάζκια ήταν ένα κινούμενο καλλιτεχνικό πυροτέχνημα)…Η Μιράντα, ώθησε αυτές τις κοπέλες να φθάσουν στα άκρα .Πίνακες με γυμνά σε ετούτη τη χώρα ,ήταν κάτι εξωφρενικό. Αυτές οι γυναίκες ζούσαν σε μια καθυστερημένη χώρα ,που ντρέπονται για το σώμα τους, που δεν μπορεί μια γυναίκα να γίνει καλλιτέχνης , δεν μπορεί να είναι ο εαυτός της…

Μια μέρα του 2010, στην παλιά πόλη , η Μιράντα συναντιέται τυχαία με τον όμορφο πρέσβη της Αγγλίας,τον Φιν Φενγουικ.Παραλίγο να τον ρίξει κάτω σε μια στροφή του λιθόστρωτου δρόμου. Σε μια πόλη γεμάτη άνδρες με λευκές κελεμπίες, εκείνος φορούσε ένα γαλάζιο κουστούμι με λεπτή ρίγα και γραβάτα με ηλιοτρόπια. Ήταν αδύνατον να μην τον δεις. Είχε σγουρά, ξανθοκόκκινα μαλλιά , ανοιχτά καστανά μάτια , λακκάκια και στα δυο μάγουλα. Πιάνουν αμέσως κουβέντα. Ο Φιν είναι ένας άριστος υπάλληλος της Μεγάλης Βρετανίας, μιλάει επτά γλώσσες, γνωρίζει κατασκευαστικά ζητήματα , ξέρει από εμπόριο και επιχειρήσεις. Αυτή είναι μια πανέμορφη αμερικανίδα από το Σιατλ. Έτσι γεννιέται ένας κεραυνοβόλος έρωτας. Ο Φιν την είχε αγαπήσει όσο μπορούσε να αγαπήσει κάποια γυναίκα.

Η Μιράντα κέρδισε το εισιτήριο για τον παράδεισο. Σε μικρό διάστημα παντρεύονται ο Φιν και η Μιράντα και έτσι η Μιράντα θα γίνει πλέον η γυναίκα του πρέσβη. Θα ζει πλέον μια πολυτελή ζωή, στο αχανές και σπηλαιώδη Μέγαρο της Πρεσβείας.
Σε μια πεζοπορία στους λόφους ,τέσσερις ώρες μακριά από την πόλη , η Μιράντα ,ο σωματοφύλακάς της και δύο άλλες γυναίκες εξαφανίζονται.Πέφτουν στα χέρια κάποιας ένοπλης, αντικυβερνητικής οργάνωσης, από αυτές που δρουν στα βόρεια της Υεμένης.Η πρέσβειρα , η γυναίκα που έψαχνε μια ζωή ο Φιν, βρίσκεται υπό το έλεος των τρομοκρατών .Μπορεί να πεινάει , να διψάει , να έχει πέσει θύμα βασανιστηρίων και βιασμών, μπορεί να είναι νεκρή.

Όλα αυτά για τα οποία ένιωθε ευγνωμοσύνη η Μιράντα χάθηκαν πια. Η αγάπη της ο Φιν, η νεογέννητη κόρη της Κρέση , η δουλειά της, η ζωγραφική, το σπίτι της, το γυμναστήριο, η πισίνα , η γιόγκα ,οι δεξιώσεις.
Αν και πρόκειται οι αντάρτες να σκοτώσουν την Μιράντα , τελικά σώζει τη ζωή της ένα …μαυριδερό μωράκι,η Λαλόουα (το μαργαριτάρι). Τα διογκωμένα στήθη της Μιράντα πονούν και στάζουν γάλα , διαμαρτύρονται για την απουσία της Κρέση .Το άπιωτο γάλα πενθεί για την αφόρητη απώλεια. Η Κρέση είναι η πρώτη της αγάπη και παντοτινή, αλλά η μαύρη μικροσκοπική και υποσιτισμένη Λαλόουα με τα φουντωτά μαλλιά βρήκε και αυτή χώρο σε όποιον καρδιακό παλμό ή κοιλία ευθύνεται για τον πόνο του μητρικού δεσμού….
Όπως θήλαζε μέχρι τώρα την δική της κόρη , δίνουν οι αντάρτες στην Μιράντα να θηλάζει ,για πέντε μήνες ,αυτό το ορφανό, από μάνα και πατέρα (οι γονείς του σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό των Αμερικανικών και κυβερνητικών αεροπλάνων), ελαφρύ σαν πούπουλο και νηστικό μωράκι.

Η Λαλόουα είναι ένα ορφανό και εγκαταλελειμένο παιδί σε μια χώρα όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος. Η Λαλόουα δεν έχει γνωρίσει άλλη μητέρα πέρα από τη Μιράντα. Όμως η Λαλόουα είναι ένα ξεχωριστό παιδί ,ήταν κόρη μιας σπουδαίας και σημαντικής προσωπικότητας του αντάρτικου κινήματος. Το παιδί αυτό είναι ο μοναδικός λόγος που έμεινε η Μιράντα τόσο καιρό ζωντανή. Η Μιράντα τώρα όμως συνδέεται ψυχολογικά με το μαύρο κοριτσάκι, που το έσωσε από την ασιτία και αυτό της έσωσε τη ζωή. Το νιώθει πλέον σαν δικό της παιδί…
Από την πρώτη στιγμή ο πρέσβης Φιν αρχίζει να ψάχνει με κάθε τρόπο ,για την γυναίκα του. Δεν ήθελε να πάθει κανένα κακό. Για τον Φιν η κόρη του Κρέση και η Μιράντα είναι οι αγάπες του , αναντικατάστατες , απαραίτητες . Θα ξαναδεί την γυναίκα του ; Τι θα ζητήσουν οι απαγωγείς για να την ελευθερώσουν ; Λύτρα ; Θα μπορέσει να ξεφύγει η Μιράντα ; Και αν φύγει θα εγκαταλείψει την Λαλόουα;
Ένα συγκινητικό , συγκλονιστικό και φεμινιστικό μυθιστόρημα.
Πρόκειται για Αριστούργημα.

Η Τζένιφερ Στέιλ είναι η συγγραφέας του βιβλίου The Woman who Fell from the Sky, που αποτελεί μια καταγραφή των εμπειριών της ως αρχισυντάκτρια μιας εφημερίδας στην Υεμένη. Ζει στη Βολιβία, όπου ο σύζυγός της τελεί χρέη πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τ.Στέϊλ Εκδόσεις Ωκεανός 2018 σελ. 772