Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ στην ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ των αναγκών της τοπικής κοινωνίας

ΑΡΘΡΟ ΝΙΚΟΣ ΕΥΤΑΞΙΑΣ – ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΛΑ.ΣΥ.

Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι δε θα μιλήσουμε πολιτικά ,ενόψει των δήθεν ακομμάτιστων αυτοδιοικητικών εκλογών, όταν ο βασικός πυλώνας της δημόσιας υγείας του τόπου, ξεχαρβαλώνεται απ’ όλες τις πάντες. Αυτό το κτίριο που βρίσκεται στο λόφο Περάνθης και για τους παλιότερους βρισκόταν στο χώρο, του παλιού πλέον νοσοκομείου, επί της οδού Ζάρρα, με όλο το κατά καιρούς προσωπικό του, διέγνωσε, θεράπευσε και γιατροπόρεψε όλους εμάς για δεκαετίες. Το ίδιο συνεχίζει να κάνει ακόμα αγόγγυστα.
Φαίνεται, όμως, πως στον σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής, όπως συμβαίνει με όλα τα επαρχιακά Γενικά νοσοκομεία, δε χωράει. Κοστίζει το επιστημονικό προσωπικό του, κοστίζουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοί του! Τα παλαμάκια και οι δηλώσεις ηρωισμού, όμως, ΔΕ ΣΩΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!

Επί χρόνια οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, με οργανωμένες κινητοποιήσεις, διαμαρτύρονται-προειδοποιούν-επισημαίνουν τα αυτονόητα. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ!Η υπερεφημέρευση δημιουργεί κινδύνους για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους και υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Η επακόλουθη αδυναμία αντιμετώπισης περιστατικών, μεταφέρει το βάρος σε άλλα νοσοκομεία επιτείνοντας το πρόβλημα.
Ήδη η κατάσταση στο ακτινολογικό τμήμα, στην Παθολογική, Πνευμονολογική και Χειρουργική κλινική έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια και τις αντοχές των εργαζομένων.
Κι άμα!
Η αλυσίδα εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, Υπουργείο Υγείας-ΥΠΕ-διοίκηση νοσοκομείων, εν χορώ, κλίνει σε όλες τις πτώσεις την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, τις συγχωνεύσεις ,τις περικοπές σε προϋπολογισμούς, τα έσοδα, τις ΣΔΙΤ. Μ’ άλλα λόγια το τραγούδι της χορωδίας έχει τίτλο ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ.
Για να επιτευχθεί όμως, χρειάζεται πρώτα υποβάθμιση. Το ζούμε ήδη. Ούτε κουβέντα για τις θέσεις γιατρών που πρέπει να καλυφθούν άμεσα. Ούτε κιχ για το γεγονός ότι είναι ουσιαστικά επισφαλής η εφημέρευση του νοσοκομείου και το γνωρίζουν όλοι οι πολίτες.

Δε θα περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τους τοποτηρητές της κυβερνητικής πολιτικής ΥΠΕ και διοίκηση νοσοκομείου. Ούτως ή άλλως και το όραμα του υπουργού είναι εφημερατζίδικα πολέμου και διαλυμένα Κ. Υγείας για το μπίθουλα και τα φιλέτα του ΕΣΥ στη μαντάμ Σουσού! (βλέπε ογκολογικό Παίδων Αγ. Σοφία).
Αλλά, παρασύρθηκα, αυτά τα λεν οι κομμουνιστές! ‘Όλος ο κόσμος τα λέει πατέρα! απάντησε ο Κ.Τσάκωνας στον Β. Διαμαντόπουλο στην ταινία Μάθε παιδί μου γράμματα του Θ.Μαραγκού.
Συνοψίζοντας να επισημάνω ,ότι η διάλυση του νοσοκομείου μας (όλων μας ΕΙΝΑΙ!), υποβαθμίζει και το επιστημονικό έργο όλων των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων στην πρωτοβάθμια υγεία. Η επιστημονική επάρκεια και η πλάτη που έβαλαν όλα τα χρόνια οι συνάδελφοί μας στο νοσοκομείο δε μπορεί να περιγραφεί με λίγες λέξεις. Όταν αυτοί μπορούν να δουλεύουν με αξιοπρεπείς συνθήκες τότε και εμείς γινόμαστε καλύτεροι για τους ασθενείς! Για όλους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου απευθυνόμαστε για τις επόμενες μάχες για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα είναι εκεί γιατί το ζήτημα της υγείας αφορά όλο τον λαό σε κάθε τόπο.

*O ΝΙΚΟΣ ΕΥΤΑΞΙΑΣ είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Αρταίων με τον συνδυασμό της ΛΑ.ΣΥ. Άρτας και υποψήφιο Δήμαρχο τον Στράτο Καλώνη.