Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις ένταξης των επιχειρήσεων στο μηχανισμό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ που περιγράφει τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις ένταξης των επιχειρήσεων στο μηχανισμό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (μισή δουλειά, μισός μισθός, κρατική επιδότηση) λίγο πριν από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου. Η κρατική επιδότηση, δηλαδή το 60% του κομμένου μισθού, θα πιστώνεται στον εργαζόμενο το πρώτο δεκαήμερο κάθε επόμενου μήνα εφαρμογής του μηχανισμού που κάνει πρεμιέρα σήμερα, Δευτέρα 15 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Οι εργοδότες που εντάσσονται στο μηχανισμό μπορούν για έναν ή περισσότερους μήνες να μειώνουν το χρόνο της εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50% για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους. Στον μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν μόνο οι μισθωτοί καθώς και οι εποχιακά εργαζόμενοι με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Κατά τη διάρκεια εφαρμογής τους προγράμματος απαγορεύονται οι απολύσεις.
Η μείωση του χρόνου εργασίας έχει ως αποτέλεσμα οι μισθωτοί να χάσουν έως 20% των μηνιαίων αποδοχών τους ενώ η απώλεια θα ανέλθει στο 23% αν συνυπολογιστεί το ποσοστό που χάνει ο εργαζόμενος από την αναλογία επιδόματος αδείας και δώρου Χριστουγέννων.

Από τις περικοπές διασώζονται μόνο όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ ( καθαρά 550). Δηλαδή στην περίπτωση που μετά την κρατική αναπλήρωση (60% επί του καθαρού κομμένου μισθού) οι καθαρές αποδοχές υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, η διαφορά αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για παράδειγμα στα 550 ευρώ καθαρές αποδοχές το κράτος πληρώνει τα 275 με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να μην υποστεί καμία απώλεια.

Στην ΚΥΑ δεν υπάρχει αναφορά για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Ωστόσο έχει ανακοινωθεί ότι η Πολιτεία θα καλύψει κατά 60% τις εργοδοτικές εισφορές των εργαζομένων που θα μπαίνουν στο πρόγραμμα «Συν- Εργασία» για το χρόνο που δεν εργάζονται. Η νέα ρύθμιση θα είναι σε ισχύ για 1,5 μήνα από 15 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου.

Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμα:
1. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με την οποία δηλώνουν τα ακαθάριστα έσοδά τους σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
2. Τα οικονομικά-φορολογικά στοιχεία διασταυρώνονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία και βεβαιώνει το δικαίωμα υπαγωγής της επιχείρησης-εργοδότη στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του παρόντος κεφαλαίου.
3. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες, αμέσως μετά την υποβολή της δήλωσης στην ΑΑΔΕ, υποβάλλουν αίτηση/υπεύθυνη δήλωση σε ειδικό έντυπο «Αίτηση/ δήλωση ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με την οποία αιτούνται την ένταξή τους στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», σε δύο φάσεις:
Α΄ΦΑΣΗ: ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ( συμβατικό ωράριο και ωράριο μειωμένης απασχόλησης)

Σε κάθε περίπτωση υφίσταται η υποχρέωση του εργοδότη να γνωστοποιεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας για το σύνολο του προσωπικού του, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων που εντάσσονται στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, συμπληρώνοντας το σχετικό Έντυπο Ε4: Πίνακας Προσωπικού-Συμπληρωματικός Ωραρίου.
Β΄ΦΑΣΗ: ΥΠΟΒΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
1. Κατ΄ εξαίρεση, για την πρώτη εφαρμογή του Μηχανισμού η διαδικασία ένταξης στον Μηχανισμό, όπως περιγράφεται στο παρόν, αφορά στο χρονικό διάστημα 15/6/2020-30/6/2020.
2. Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση/αίτηση ένταξης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ υποβάλλεται εκ των προτέρων και το αργότερο πριν την εφαρμογή του νέου μειωμένου ωραρίου εργασίας