Η εισαγόμενη ακρίβεια και εγχώρια… αισχροκέρδεια
Γράφει ο Χρήστος Μέγας
Όσο και να αυξηθεί ο (βασικός) μισθός, μετά την καθυστερημένη και άτολμη αναπροσαρμογή του Μαΐου, η οικογένεια δεν βγαίνει να πληρώνει τέτοιους λογαριασμούς ρεύματος.
Γιατί έχει να καλύψει τόσο τα φροντιστήρια όσο και για την υγεία των μελών του νοικοκυριού.
Ούτε μπορεί ο εργαζόμενος να αντικρίσει τις μάνικες των πρατηρίων καυσίμων ώστε να κινηθεί προ τη… μισή δουλειά του.
Όσες επιδοτήσεις και να δοθούν ο νέος δεν θα «πιάσει» διαμέρισμα να στήσει σπιτικό…
Και δεν μιλάμε για τις ευκαιρίες που δεν προσφέρει στους νέους η οικονομία. Τους όρους αξιοβίωτης απασχόλησης που δεν διαμορφώνει η πολιτεία.
Αν κάτι έμεινε από τον πρόσφατο νόμο για τον ΟΑΕΔ, πέραν από την μετονομασία του σε Δ.ΥΠ.Α., είναι το μπόνους. Αλλά πιο μπόνους; Όχι στην επιχείρηση ώστε να προσλάβει ή τον επιδοτούμενο άνεργο για να βγει στην αγορά. Αλλά προς τον υπάλληλο που θα υποδεχτεί τον άνεργο στην δημόσια υπηρεσία…
Το τρίτο κύμα
Όταν η οικονομία κινείται ορισμένες, ακόμη και ακραίες, επιλογές αντιμετωπίζονται σαν οριακά αποδεκτές συμφύσεις προς όφελος κομματικής πελατείας. Κάτι μάλλον συγγνωστό για τον ημέτερο βαλκανικό καπιταλισμό.
Τώρα όμως δεν είμαστε εκεί. Ενόσω βιώνουμε το τρίτο κύμα της κρίσης (την ακρίβεια μετά την οικονομική και υγειονομική περιπέτεια), οι αντοχές έχουν εξαντληθεί. Οι δικαιολογίες δεν ακούγονται.
Δείτε ορισμένα στοιχεία:
-Η κυβέρνηση διαλαλεί σε κάθε περίσταση, και έχει πολλές ευκαιρίες –κυρίως τηλεοπτικές-, ότι η κρίση ακρίβειας είναι εισαγόμενη. Πέραν του ότι αυτή είναι η μισή αλήθεια, την ίδια στιγμή οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί κάθονται πάνω στα υπερέσοδα που φέρνουν οι υψηλότατοι συντελεστές φορολογίας που επιπίπτουν επί ακριβότερων αγαθών. Έχουμε λοιπόν εγχώρια αισχροκέρδεια όπου το δημόσιο με τους φόρους πρωταγωνιστεί…
Τα ματωμένα έσοδα καταστρέφουν την ανάπτυξη, αφαιρούν ρευστότητα από την αγορά, στραγγαλίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, προκαλούν πρόσθετη ανεργία. Αλλά μπορούν να χρηματοδοτήσουν ένα ακόμη… οριζόντιο 200άρι σε «ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού…» κατά την προεκλογική περίοδο. Εκεί κατά τον Σεπτέμβριο φέτος…
-Η πολιτεία επιδοτεί, και εν τινί μέτρω καλά κάνει, την αντικατάσταση των ενεργοβόρων ψυγείων, καταψυκτών και air condition. Αλλά δεν επιδοτεί την εγκατάσταση των ακόμη πιο ενεργοβόρων θερμοσιφώνων…
Ξέρετε γιατί; Τα πρώτα είναι εισαγόμενα. Ενώ οι ηλιακοί θερμοσίφωνες παράγονται στη Ελλάδα. Και μπορεί να βρει κανένας άνθρωπος δουλειά…
Μα ούτε καν φοροεκπίπτει η σχετική δαπάνη για τους ηλιακούς, όπως γινόταν την περίοδο του ΠΑΣΟΚ…
-Δεν γίνεται καν συζήτηση για χρηματοδότηση άλλων-Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας π.χ. της Γεωθερμίας (Σέρρες, Άρτα, Σίκινος κ.α.). Φαίνεται ότι τιμωρούνται καθώς δεν ενσωματώνουν… εισαγόμενη προστιθεμένη αξία!
-Έχει εκσυγχρονιστεί το δίκτυο Υψηλής Τάσης του ρεύματος (ΑΔΜΗΕ), με αποτέλεσμα μια ζώνη 2-3 χιλιομέτρων εκατέρωθεν των πυλώνων να κινδυνεύει να στρωθεί με καθρέπτες (σ.σ. ώστε οι μονάδες των φωτοβολταϊκών να «κουμπώσουν» στο δίκτυο) σε όλο το μήκος. Δείτε τι γίνεται στην άξονα Ηγουμενίτσα-Πουρνάρι εδώ στην Ήπειρο… Ανεξαρτήτως αν πρόκειται για καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αναγκαίες για την διατροφή μας και για την παραγωγή ζωοτροφών…
Κατά συνέπεια, τα χρήσιμα φωτοβολταϊκά απλώνονται οριζόντια και χωρίς εξαιρέσεις, δηλαδή έρχονται σαν αντιπαραγωγικός οδοστρωτήρας συμβάλλοντας στην ακόμη μεγαλύτερη εξάρτησή μας σε βασικά είδη διατροφής…
Είναι, μετά την αχαλίνωτη ακρίβεια, το μείζον ζήτημα για το οποίο οι πολίτες πρέπει να βγουν στα… κεραμίδια. Καθώς δεν μπορούν να επενδύσουν σε ένα μικρό φωτοβολταϊκό στέγης για την ισορροπία στην παραγωγή ρεύματος, την στήριξη των πιο φτωχών νοικοκυριών, σαν αποταμίευση για την τρίτη ηλικία, ενόσω το ασφαλιστικό ξεμένει από πόρους…
Νέα ρύθμιση
Είναι τέτοιου εύρους η κρίση και με ισχυρή φέρουσα ορμή ώστε να κρατήσει σε βάθος (χρόνου). Άρα απαιτείται μια (κάπως) ρυθμισμένη οικονομία για μια πιο αισιόδοξη κοινωνία.
Όπως: Πλαφόν στις τιμές ενέργειας, ανακατανομή φόρων, επιδοτούμενα επιτόκια στέγασης, φθηνή κατοικία, αξιόλογο και υπεύθυνο σχολείο, νέο σύστημα υγείας, παρέμβαση με στήριξη στο παραδοτέο προϊόν (ανά κιλό) στον παραγωγό για να σπείρει φέτος, ενίσχυση ανά ζώο για να μην χαθούν τα κοπάδια, πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό για τις ΜΜΕ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων…