
Το σχέδιο της οικογένειας Σαράντη για τη ΔΩΔΩΝΗ
Υποστήριξη των κτηνοτρόφων για τη δημιουργία μεγάλων μονάδων κλειστού τύπου
Με μια λιτή εκδήλωση στο Μουσείο Τσιτσάνη, στην πόλη των Τρικάλων, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία γιόρτασε το βράδυ της Τρίτης τα τεσσαρακοστά γενέθλια της (ΤΥΡ)οκομίας (Α)δερφών (Σ)αράντη, της εταιρείας από την οποία προέκυψε ο μεγαλύτερος γαλακτοκομικός όμιλος της χώρας.
Η ΤΥΡΑΣ, που αποτέλεσε το πρώτο οικογενειακό τυροκομείο, απέκτησε εταιρική υπόσταση στις 10 Ιουνίου 1985, ενώ το προσωπικό του συνέθεταν η τετραμελής, τότε, οικογένεια Σαράντη και ένας εργαζόμενος. Στην πορεία των 40 χρόνων, που είναι γεμάτη από δύσβατες διαδρομές αλλά και ιστορίες δημιουργίας, αναφέρθηκαν τόσο οι ιδρυτές Τάκης και Μιχάλης Σαράντης, όσο και οι εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς Στέλιος Δ. Σαράντης (Πρόεδρος Δ.Σ.) και Στέλιος Μ. Σαράντης (Διευθύνων Σύμβουλος).
Ανακοινώθηκε επίσης μια σειρά σημαντικών χορηγιών οι οποίες καλύπτουν ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, μέσω των Δήμων Τρικάλων και Πύλης, του νοσοκομείου της πόλης, της Αστυνομικής Διεύθυνσης αλλά και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων της περιοχής.
Στην εκδήλωση, που συνοδεύτηκε με δεξίωση στον αύλειο χώρο του Μουσείου, παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων, επιχειρηματίες, φίλοι της εταιρείας.
Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να μπουν οι υπογραφές ανάμεσα στη Vivartia και την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» από τη δεύτερη, συμφωνία η οποία αναμένεται να οδηγήσει τον θεσσαλικό όμιλο, όταν θα κλείνει τα 42 του χρόνια, το 2027, σε τζίρο κοντά ή ακόμη και πάνω από το 1 δισ. ευρώ. Κι αυτό διότι η οικογένεια Σαράντη, που γιόρτασε σε ειδική εκδήλωση στα Τρίκαλα τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση της «ΤΥΡΑΣ», της εταιρείας από την οποία ξεκίνησε η δημιουργία του κορυφαίου ομίλου τροφίμων στη χώρα, φιλοδοξεί να μετατρέψει τη «Δωδώνη» σε παγκόσμια εταιρεία με όχημα το πλέον δυνατό της χαρτί, τη φέτα, αλλά και το γιαούρτι.
Αξιοποίηση του δυναμικού της Ηπείρου
Πιο συγκεκριμένα, δραστική οικονομία στις δαπάνες στελεχιακού δυναμικού, εκλογίκευση των κωδικών παραγωγής προϊόντων, ανάθεση της συγκέντρωσης του γάλακτος σε αξιόπιστους εξωτερικούς συνεργάτες, υποστήριξη των κτηνοτρόφων για τη δημιουργία μεγάλων σύγχρονων κτηνοτροφικών μονάδων κλειστού τύπου και εν γένει αξιοποίηση του δυναμικού της Ηπείρου και της εμπειρίας που υπάρχει στην κτηνοτροφική παραγωγή, περιλαμβάνει το σχέδιο της οικογένειας Σαράντη – Ελληνικά Γαλακτοκομεία, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.
Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ του tyrokomos.gr σειρά θα έχει η δημιουργία μιας ολοκαίνουργιας μονάδας παραγωγής τυροκομικών στην Ήπειρο, η επενδυτική δαπάνη της οποίας θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους ιδρυτές του ομίλου, Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη, η εξαγορά της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας, είναι το δεύτερο μεγάλο εγχείρημα μετά τον ‘Ολυμπο το 2000. «Δεδομένων των συνθηκών, η επιλογή να αγοράσουμε τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος της Λάρισας, είχε τεράστια ρίσκα», δήλωσε στην Agrenda ο Μιχάλης Σαράντης, για να συμπληρώσει ότι «η υπόθεση της Δωδώνη είναι πιο ελεγχόμενη και με λιγότερες αβεβαιότητες».
Μονάδες κλειστού τύπου
Με βάση το σχετικό ρεπορτάζ, η ομαλή κάλυψη των όλο και μεγαλύτερων αναγκών σε πρώτη ύλη και ιδίως σε πρόβειο γάλα, που προβλέπεται να έχει η Δωδώνη, είναι ίσως η κρισιμότερη παράμετρος που θα κρίνει τελικά και την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Πάντως οι ιθύνοντες του ομίλου, φιλοδοξούν να μεταφέρουν και στη Δωδώνη, το πετυχημένο μοντέλο στήριξης με κάθε τρόπο επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που αποβλέπουν στη δημιουργία νέων και άρτιων τεχνολογικά μονάδων κλειστού τύπου (όχι ελευθέρας βοσκής).
Σ’ αυτή την προοπτική, μέσα σε λίγα χρόνια, η εγχώρια αιγοπροβατοτροφία θα μοιάζει πολύ από πλευράς δομής με την γαλακτοφόρο αγελαδοτροφία, όπου οι ανακατατάξεις έλαβαν χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες. Άλλωστε, τα λίγα μεγάλα κοπάδια μετακινούμενων κυρίως κτηνοτρόφων των ορεινών όγκων έχουν μειωθεί ακόμα περισσότερο και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι οικονομικά βιώσιμες, με βάση τις ισχύουσες συνθήκες αγοράς για τα τυροκομικά προϊόντα.
Όσο για την ταχεία ανάπτυξη που παρουσιάζει χρόνο με το χρόνο ο όμιλος της οικογένειας Σαράντη για την οποία πολλοί απορούν, σύμφωνα με τους καθοδηγητές του εγχειρήματος, αυτή οφείλεται στην έγκαιρη ενσωμάτων των τεχνολογιών αιχμής στις μονάδες παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, στην αξιοποίηση ευκαιριών προμήθειας πρώτων υλών (μπασκί) με βάση τις δυνατότητες που έδιναν παλιότερα χρόνια οι δημόσιοι διαγωνισμοί (ΔΙΔΑΓΕΠ) και τη έγκαιρη ανάπτυξη μονάδων και δικτύων συγκέντρωσης γάλακτος σε βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία), κάτι που διευκόλυνε περαιτέρω την πρόσβαση σε καλή και φθηνή πρώτη ύλη για τα περισσότερα τυριά, πλην της φέτας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν τα νεότερα ενεργά στελέχη της εν λόγω οικογενειακής δέσμης επιχειρήσεων, Γιώργος και Ζωή Σαράντη (του Δημητρίου και του Μιχαήλ αντίστοιχα), δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΔΕΛΤΑ η οποία οδεύει ως γνωστόν προς πώληση. «Δεν υφίσταται θέμα ΔΕΛΤΑ. Εστιάζουμε στα project που είναι ανοιχτά» τόνισε εμφαντικά η Ζωή Σαράντη.