Η ζωή των βουλευτών στην εποχή του κορονοϊού

Συνήθως τους βουλευτές αλλά και όσους άλλους ασχολούνται με την πολιτική δεν τους βλέπει το σπίτι. Όμως τώρα κινδυνεύουν για πρώτη φορά να τους βαρεθούν στο σπίτι αφού ο κορονοιός τους υποχρεώνει να γίνουν… σπιτόγατοι.
Και για τους 300 της Βουλής πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι εργασίες της Βουλής έχουν περιοριστεί στις απολύτως απαραίτητες, τα πολιτικά τους γραφεία έχουν κλείσει, οι συνεργάτες τους παραμένουν στο σπίτι, οι επαφές τους με το κοινό έχουν εκμηδενιστεί, οι κομματικές εκδηλώσεις και οι συσκέψεις έχουν αναβληθεί. ;Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ του hetoc.gr/, μένουν λοιπόν και εκείνοι στις οικίες τους και ασχολούνται με την καθημερινή ρουτίνα όπως και οι υπόλοιποι. Μάλιστα αρκετοί είναι εκείνοι που δεν κρύβουν ότι είχαν ανάγκη το υποχρεωτικό αυτό διάλλειμα για να ξεκουραστούν και να απαλλαγούν έστω και πρόσκαιρα από την ένταση της καθημερινότητας.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που αισθάνονται ήδη αποκλεισμένοι και περιμένουν με αδημονία να επιστρέψουν στην δική τους κανονικότητα.
Η Νόνη Δούνια δεν ανήκει πάντως στην τελευταία κατηγορία. Η βουλευτής της ΝΔ έχει να βγει από το σπίτι από την περασμένη Παρασκευή με εξαίρεση κάποιες βόλτες για να πάρει αέρα με τον σκύλο της οικογένειας. Ανήκει άλλωστε στις ομάδες που πρέπει να προσέχουν περισσότερο διότι τον περασμένο Οκτώβριο χειρουργήθηκε στην καρδιά.
Πως περνά την ημέρα της;
Η φωνή της δεν δείχνει σημάδια πλήξης. Αντίθετα ομολογεί ότι ασχολείται καθημερινά με τις δουλειές του σπιτιού. Μεταξύ άλλων έφτιαξε τις ντουλάπες, αλλά και καθάρισε. Τι άλλο κάνει
“Έχω χρόνο να ασχοληθώ με πράγματα που πριν δεν έβρισκα. Βλέπω οικογενειακές φωτογραφίες με τα παιδιά μου, είδα έως και το βίντεο με το γάμο μου που δεν είχα δει ποτέ” λέει γελώντας. Πότε παντρευτήκατε;” την ρωτάμε “Το 2004” απαντά.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιώργος Βλάχος ανήκουν σε εκείνους που αισθάνονται ότι η πολιτική είναι κύριο συστατικό της ζωής τους. “Έχω σβήσει τις μηχανές” δηλώνει με παράπονο και ο πρόεδρος της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής Γιώργος Βλάχος “Εκεί που δεν σου έφταναν οι 24 ώρες, τώρα δεν έχεις τι να της κάνεις” συμπληρώνει. Και εκείνος όπως και οι συνάδελφοι του έχει καταργήσει τις επαφές “πρόσωπο με πρόσωπο” και επικοινωνεί πλέον με το τηλέφωνο.

Αλλά και με τον τρόπο αυτό τα 100 και πλέον καθημερινά τηλεφωνήματα έχουν πέσει στα δέκα.
Όσο για το τι αιτήματα δέχεται απαντά. “Θα ρωτήσουν για θέματα που σχετίζονται με τον πανδημία. Για παράδειγμα ζητήματα που σχετίζονται με την εργασία τους ή για την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού”.
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από την πλευρά του κάνει πλήρες οκτάωρο και βάλε με δουλειές στο σπίτι. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής δεν έχει άλλωστε άλλη επιλογή αφού η σύζυγος του είναι μεταξύ εκείνων που σηκώνουν στις πλάτες του το βάρος της πανδημίας. Είναι μικροβιολόγος. Έτσι ο κ. Κωνσταντινόπουλος μένει στο σπίτι με τα τρία τους παιδιά, ενώ τρέχει στο σούπερ- μάρκετ για τα ψώνια της ημέρας. Κόσμο δεν βλέπει βέβαια, αλλά είναι πολύ δραστήριος στα social media.

Όπως λέει και ο ίδιος προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει τους συντοπίτες του στην εκλογική του περιφέρεια στην Αρκαδία να μην επιστρέψουν στα χωριά τους διότι κινδυνεύουν να διασπείρουν την επιδημία.
Με δουλειές του σπιτιού ασχολείται και η Όλγα Γεροβασίλη. Η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος δεν φαίνεται πάντως (προς το παρόν) να δυστροπεί.
“Εξασκούμαι στην μαγειρική” λέει γελώντας και αποκαλύπτει με ικανοποίηση ότι μαγείρεψε ένα εξαιρετικό κοκκινιστό κρέας με ρύζι ατμού. Επίσης τακτοποίησε τις ντουλάπες, ενώ κάνει καθημερινά διάδρομο που είχε ξεχάσει τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω και της συμμετοχής της στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τα λοιπά οι συναντήσεις της με κόσμο έχουν ματαιωθεί, αλλά έχουν αντικατασταθεί από το κινητό το viper και τα social media.

H Φωτεινή Πιπιλή δεν είχε ποτέ ατομικές επαφές με ψηφοφόρους αφού άλλωστε είναι (ίσως) η μοναδική βουλευτής που δεν διαθέτει πολιτικό γραφείο.
Παρ όλα αυτά όταν χρειάζεται βρίσκει πάντα τον τρόπο ως δημοσιογράφος να έρχεται σε επαφή με όσους την αναζητήσουν. Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ποια καταστήματα θα κλείσουν και ποια θα παραμείνουν ανοικτά δημιούργησε αρχικά πανικό σε μερίδα των φιλόζωων που νόμιζαν ότι θα κλείσουν και τα pet shop.
“Έστειλα μήνυμα σε ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα με “καρφιτσωμένα” σκυλάκια και γατάκια ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πέσει η κυβέρνηση. Ευτυχώς υπήρξαν διευκρινήσεις” λέει.
Η βουλευτής της ΝΔ περπατά καθημερινά. Το ίδιο έκανε άλλωστε και πριν την πανδημία. Κατά τα λοιπά διαβάζει πολύ και ασχολείται με αρχειοθέτηση και γενική καθαριότητα συνοδεία απολύμανσης με μείγμα χλωρίνης και αρώματος “για να μυρίζει πιο όμορφα το σπίτι”.

Ο Μιχάλης Κατρίνης έχει τη τύχη να εκλέγεται στην Ηλεία.
“Η Αθήνα βρίσκεται τώρα στην κατάσταση που βρίσκεται η εκλογική μου περιφέρεια εδώ και εβδομάδες” λέει ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής. Δίνοντας μια εικόνα για το τι επικρατεί λέει ότι όλα έχουν “παγώσει” και υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία για την επόμενη ημέρα. Ανασφάλεια υπάρχει όμως και για το αν θα υπάρξει στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση.
Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος έπεσε από την αρχή στα βαθιά. Αν και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις περασμένες εκλογές, εκπροσωπεί το κόμμα του στην προανακριτική επιτροπή που διερευνά τυχόν εμπλοκή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis. Ωστόσο τώρα όλα βρίσκονται στην “σκιά” του κορονοιού.
Ο βουλευτής που έχει πλούσια δράση στην Δράμα όπου και εκλέγεται έχει κόψει τελείως προσωπικές επαφές και έχει ματαιώσει όλες τις κομματικές εκδηλώσεις. Επίσης δεν χρησιμοποιεί αεροπλάνο για τις μετακινήσεις του προς και από την Αθήνα για ευνόητους λόγους, αλλά πηγαινοέρχεται οδικώς.

Περπατά καθημερινά στα όμορφα πάρκα της πόλης, απαντά στα e-mail του και ενδιαφέρεται και για την λειτουργία του τοπικού νοσοκομείου.
Με την εκλογική του περιφέρεια στον νομό Ιωαννίνων μιλά καθημερινά μέσω τηλεφώνου και skype ο Γιώργος Αμυράς.
“Ενημερώνω για τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας με κατανοητό τρόπο όταν ιδίως πρόκειται για ηλικιωμένους και με τη σειρά μου μεταφέρω στην κυβέρνηση και κυρίως στα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας πληροφορίες και προβληματισμούς ιδιωτών, αλλά και επαγγελματιών” λέει.
Παραδέχεται πάντως ότι η ζωή του όπως και όλων μας έχει αλλάξει δραματικά. Παρ ταύτα μεταφέρει και εκείνος το μήνυμα ότι πρέπει να μείνουμε στο σπίτι διότι “μας προστατεύει από την πανδημία και μας διδάσκει ατομική υπευθυνότητα και σεβασμό προς τα αδύναμα μέλη της κοινότητας.