Η θέση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΗ

Η θέση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΗ για τη συζήτηση του Δημ. Συμβουλίου Αρταίων σχετικά με ενοικίαση δημοτικής έκτασης για δημιουργία προσφυγικής δομής, όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο της κ. Γιώργο Παππά, είχε ως εξής:

«Αξιότιμε κε Πρόεδρε,
καθώς ο χρόνος αποστολής της πρόσκλησής σας να παραστεί ο φορέας μας, μεταξύ άλλων, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων της 3ης Ιανουαρίου δεν ευνοούσε τη σύγκληση σε συνεδρίαση του συλλογικού μας οργάνου,
η Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ “δια περιφοράς” συζήτησε το θέμα της πρόσκλησής σας και αποφάσισε να εκπροσωπηθεί δια του Προέδρου της στη συνεδρίαση του Δημοτικού σας Συμβουλίου και να σας κάνει γνωστή την καταρχήν θέση της πως:

Κυρίαρχο ζητούμενο είναι το να εξασφαλιστεί η ασφαλής και αξιοπρεπής διαβίωση προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας -με εξασφάλιση τουλάχιστον δομών στέγασης, σίτισης και παροχή υπηρεσιών υγείας- για όσο χρόνο η καθεμιά κι ο καθένας τους διαβιούν σε αυτήν, κάτι που αποτελεί αναμφισβήτητα αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμά τους. Η υπεράσπιση αυτού τους του δικαιώματος αποτελεί θεμελιώδη αρχή και δείκτη του πολιτισμού μας και η διασφάλισή του αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση της οργανωμένης Πολιτείας.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας, είναι προφανώς στη διάθεση των φορέων της Πολιτείας για την αντιμετώπιση ζητημάτων που εμπεριέχονται στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΤΕΕ και άπτονται της συμπυκνωμένης επιστημονικής γνώσης των Μηχανικών.

Στην περίπτωση -φυσικά- που εξειδικευθεί από τους φορείς της Πολιτείας το πλαίσιο του αιτήματος τους για συνδρομή του ΤΕΕ και περιέλθει σε γνώση μας το σύνολο των στοιχείων που απαιτούν επεξεργασία από τις Υπηρεσίες, τις Επιτροπές και τα όργανα διοίκησής μας.

Τα στοιχεία που μας αποστείλατε (πρόσκληση σε συνεδρίαση, προηγούμενη Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων και επιστολή προς το Δήμο του Ειδικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής) δεν επαρκούν για να καταστήσουν σαφές το αντικείμενο για το οποίο ζητείται η συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου και συνακόλουθα να τεκμηριωθεί η αρμοδιότητά του στο να διατυπώσει συλλογική, έγκυρη δημόσια γνώμη.

Διαφαίνεται, από την πρόσκληση και τα συνημμένα στοιχεία της, πως το θέμα αφορά μια πολιτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων σχετικά με ενοικίαση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τμήματος (εμβαδού 80 στρεμμάτων) από μια έκταση 300 συνολικά στρεμμάτων που έχει στην κατοχή του ο Δήμος και στην οποία προβλέπεται η κατασκευή και λειτουργία Επιχειρηματικού Πάρκου με συνδιαχειριστή τον ίδιο, ώστε να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει σε αυτήν δομή φιλοξενίας προσφύγων. Θέμα που, εκ πρώτης όψης, στη φάση που βρίσκεται (λήψη απόφασης ενοικίασης ή μη και όχι συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ προτεινομενων χώρων) δεν αποτελεί τεχνικό αντικείμενο, ούτε δικαιολογεί την ενασχόληση και τη λήψη κάποιας απόφασης από τη Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, στο φορέα μας δεν έχουν αποσταλεί πληροφορίες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης της εν λόγω περιοχής, τοπογραφική αποτύπωσή της, οριοθέτηση τόσο του συνόλου της όσο και της προς παραχώρηση έκτασης, πληροφορίες για ύπαρξη δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, πυρόσβεσης και μεταφοράς ενέργειας, τεχνική περιγραφή των προβλεπόμενων δομικών χαρακτηριστικών και των βασικών λειτουργικών υποδομών της δομής φιλοξενίας, στοιχεία που να αφορούν την προσβασιμότητά της κ.ο.κ.
Δεδομένα τα οποία είναι απαραίτητα για τη διαμόρφωση πλήρους εικόνας, τα οποία εκτιμούμε πως ο Δήμος σας έχει στη διάθεσή του και -με αξιοποίηση της εγνωσμένης επιστημονικής επάρκειας του συνόλου των συναδέλφων Μηχανικών που στελεχώνουν τις Υπηρεσίες σας- θεωρούμε πως αποτελούν μία από τις παραμέτρους της λήψης απόφασης απ’ την πλευρά σας.

Με βάση τα παραπάνω και στην περίπτωση που ο Δήμος σας επιθυμεί τη διαβούλευση και την ουσιαστική συνδρομή του ΤΕΕ/ΤΗ για κάποιο ή κάποια συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν το εν λόγω θέμα και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες και το θεσμικό ρόλο μας, παραμένουμε στη διάθεσή σας».