Σε αναστολή λειτουργίας 7.195 επιχειρήσεις στην Ήπειρο
Καταλύματα και εστίαση θύματα της πανδημίας
Ο τουριστικός κλάδος, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι αυτός που δέχεται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορωνοιού και την κρίση που έχει ξεσπάσει. Τα καταλύματα παραμένουν κλειστά και σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλά αυτά, στην παραλιακή ζώνη της Ηπείρου, δεν θα ανοίξουν την φετινή θερινή περίοδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική στην Ήπειρο βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας λόγω των μέτρων για τον κορωνοιό 7.195 επιχειρήσεις. Ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτές ανέρχεται σε 27.685! Το ποσοστό των επιχειρήσεων που είναι κλειστές φτάνει στο 15,7% και είναι το τέταρτο μεγαλύτερο μεταξύ όλων των περιφερειών της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα στην περιφέρεια Ηπείρου, σε σύνολο 45.716 επιχειρήσεων, 7.195 βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας, ποσοστό που φτάνει το 15,7%. Ο αριθμός των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές ανέρχεται σε 27.685, και αντιστοιχεί στο 28% του συνολικού αριθμού.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που είναι το αποτέλεσμα της σύνδεσης και επεξεργασίας δεδομένων από το Στατιστικό Μητρώο Επιχειρήσεων που ταξινομούνται στους κλάδους δραστηριότητας για τους οποίους ισχύει η αναστολή λειτουργίας, σύμφωνα με τον κατάλογο Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) που έχει δημοσιευθεί από το Υπουργείο Οικονομικών η περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας είναι το Νότιο Αιγαίο (34,4%) και η περιφέρεια με το αντίστοιχο μικρότερο ποσοστό είναι η Πελοπόννησος (10,7%). Η περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολούμενων ατόμων σε επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας είναι το Νότιο Αιγαίο (56,7%) και η περιφέρεια με το αντίστοιχο μικρότερο ποσοστό είναι η περιφέρεια Αττικής (20,7%).
Το ρεκόρ λουκέτων έχει το Νότιο Αιγαίο, μία από τις πιο τουριστικές περιφέρειες της χώρας όπου το 34,4% των επιχειρήσεων έχει κλείσει. Ακολουθούν τα Ιόνια Νησιά όπου είναι κλειστό το 29,8% των επιχειρήσεων, η Αττική με 16,1 και η Ήπειρος με 15,7. Στην Πελοπόννησο έχει κλείσει το 10,7% των επιχειρήσεων, στην Κρήτη το 12,2, στη Δυτική Μακεδονία το 12,2, στη Θεσσαλία το 11,7 όσο και στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη.
Τα ποσοστά απασχολούμενων ατόμων σε επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας των ανωτέρω κλάδων ανέρχονται σε 94,2% για τα Καταλύματα, σε 89,6% για τις Δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης, σε 89,9% για την Εκπαίδευση και σε 90,2% για τις Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και ακολουθούν τα καταλύματα ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η εστίαση.
Αύξηση της ανεργίας
Κατά 55.000 ή 5,14% αυξήθηκε το Μάρτιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, το σύνολο των ανέργων, εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ, με τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού να αφήνουν το πρώτο τους αποτύπωμα στην αγορά εργασίας. Όπως προκύπτει από στα στοιχεία του Οργανισμού, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 1.131.646, από 1.076.339 του Μαρτίου 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 55.307 άτομα. Σε σύγκριση με τα επίπεδα του Φεβρουαρίου, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων σημείωσε άνοδο 0,10% ή κατά 1.167 άτομα.
Ειδικότερα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Μάρτιο 2020, ανήλθε σε 1.071.409 άτομα. Από αυτά 515.933 (ποσοστό 48,15%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 555.476 (ποσοστό 51,85%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 397.228 (ποσοστό 37,08%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 674.181 (ποσοστό 62,92%).
Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Μάρτιο 2020, ανήλθε σε 60.237 άτομα. Οι άνδρες ανέρχονται σε 19.795 (ποσοστό 32,86%) και οι γυναίκες σε 40.442 (ποσοστό 67,14%).
Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για τον μήνα Μάρτιο 2020, (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 184.252 άτομα, από τα οποία οι 135.217 (ποσοστό 73,39%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 49.035 (ποσοστό 26,61%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανέρχονται σε 86.718 (ποσοστό 47,06%) και οι γυναίκες σε 97.534 (ποσοστό 52,94%).
Από το σύνολο των επιδοτουμένων ανέργων 122.192 (ποσοστό 66,32%) είναι κοινοί, 3.639 (ποσοστό 1,98%) είναι οικοδόμοι, 49.035 (ποσοστό 26,61%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 8.444 (ποσοστό 4,58%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 383 (ποσοστό 0,21%) είναι εκπαιδευτικοί, και 559 (ποσοστό 0,30%) είναι λοιποί.
Οι επιπτώσεις από την πανδημία
Εν τω μεταξύ ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 5% για φέτος προβλέπει το βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ, ενώ εκτιμάται ότι η ύφεση θα μπορούσε να φθάσει έως και το 9%, με βάση το δυσμενές σενάριο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ η ύφεση θα φέρει και εκτόξευση της ανεργίας πάνω από το 21%, ενώ τονίζεται πως η κρίση βρίσκει την οικονομία με υψηλό χρέος και χαμηλή ανταγωνιστικότητα.
Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη έκθεση του Φεβρουαρίου, το ΙΟΒΕ προέβλεπε ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμούς μεταξύ 2,2% και 2,5% το 2020. Σύμφωνα με την έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, η ανεργία αναμένεται να ανέλθει στο 19,3%, (με βάση το βασικό σενάριο) ενώ θα
Η ύφεση για το τρέχον έτος θα είναι βαθιά, από ελάχιστο 5% και προς το 10%, και ένα σημαντικό κόστος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν μπορεί να αποφευχθεί παραδέχθηκε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης για την οικονομία.
Όπως εκτιμά η έκθεση η πανδημία του νέου κορωνοϊού αναμένεται να αποτελέσει τον πλέον καθοριστικό παράγοντα εξέλιξης της απασχόλησης το τρέχον έτος, με το μέγεθος της επίδρασης να εξαρτάται από τη διάρκειά της και μια πιθανή νέα έξαρση του ιού. Οι επιδράσεις θα προέλθουν τόσο από εξωχώριους όσο και από εγχώριους παράγοντες. Ως προς τους εξωχώριους, τα περιοριστικά μέτρα λειτουργίας επιχειρήσεων σε σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας (Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, ΗΠΑ κ.ά.) θα επηρεάσουν τη ζήτηση ελληνικών προϊόντων, επομένως και την απασχόληση μεταποιητικών κλάδων, ενώ η αναστολή επιβατικών πτήσεων εγχωρίως από και προς τις περισσότερες από τις ανωτέρω χώρες θα πλήξει τους κλάδους Τουρισμού και Μεταφορών.
Ως προς τους εγχώριους παράγοντες, τα περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία επιχειρήσεων, παρά τα μέτρα ενίσχυσής τους και υποστήριξης των απασχολουμένων τους, θα αυξήσουν την ανεργία. Η ζήτηση των νοικοκυριών θα περιοριστεί από τη γενικότερη αβεβαιότητά τους για την εξέλιξη της πανδημίας και την επιδείνωση των προσδοκιών τους.
Οι αρνητικές επενέργειες των περιοριστικών μέτρων θα επεκταθούν και στις επενδυτικές αποφάσεις. Από την άλλη πλευρά, θετικές επιδράσεις στην απασχόληση θα προέλθουν από την αύξηση της ζήτησης λόγω πανδημίας στους κλάδους υγείας, κοινωνικής μέριμνας, δημιουργίας διαδικτυακών υπηρεσιών, ταχυμεταφορών (courier).
Με βάση τα ανωτέρω το ΙΟΒΕ ανέπτυξε εναλλακτικά σενάρια εξελίξεων της απασχόλησης φέτος. Όλα κατέληξαν σε άνοδο της ανεργίας, από περίπου 2 έως σχεδόν 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Διευρύνεται το δίχτυ προστασίας
Εν τω μεταξύ υπογράφτηκε την Τρίτη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία διευρύνεται το δίχτυ προστασίας και στήριξης της Πολιτείας σε εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών οι οποίοι πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορωνοϊού COVID -19. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ οι κάτωθι κατηγορίες εργαζομένων:
Λατόμοι, ασβεστοποιοί, σμυριδορύκτες, δασεργάτες – ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, αγγειοπλάστες – κεραμοποιοί – πλινθοποιοί, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, μουσικοί-τραγουδιστές μέλη του οικείου επαγγελματικού σωματείου, ηθοποιοί, υποδηματεργάτες, χειριστές-βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου – θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου – θεάτρου, τεχνικοί- κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου – κινηματογράφου, χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λ.π. μηχανημάτων, χορευτές – μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, μισθωτοί τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου και τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων καθώς και οι φορτοεκφορτωτές, οι ξεναγοί, οι αποκλειστικές νοσοκόμες κ.α.
Να σημειωθεί ότι με την παρούσα Κ.Υ.Α προβλέπεται ότι θα ενταχθούν στο καθεστώς της ειδικής αποζημίωσης και οι εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος/οι εξ αυτών δεν έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους και εφόσον οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής τους δεν ξεπέρασαν το 50% των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους, από 15/3/2020 έως και 20/4/2020.
Όλοι οι παραπάνω δικαιούχοι οι οποίοι υπολογίζονται περίπου στους 160.000 συμπολίτες μας θα υποβάλλουν σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο στην ειδική πλατφόρμα του Π.Σ Εργάνη και η αποζημίωση των 800 ευρώ θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα με άλλες οφειλές.
Τ. Θεοδωρικάκος: Μετά το τέλος της καραντίνας αναμένουμε ένα βαθύ υφεσιακό κύμα
Για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, την επόμενη, δύσκολη μέρα και για να πετύχουμε την ανασυγκρότηση της οικονομίας θα χρειαστεί πολύ σκληρή προσπάθεια. Και θα τα καταφέρουμε αν κρατήσουμε την ενότητα, και την πειθαρχία αυτού του διαστήματος, εκτιμά ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ειδικότερα σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 σήμερα το πρωί δήλωσε:«Μετά το τέλος της καραντίνας θα χρειασθεί πολύ σκληρή προσπάθεια. Θα χρειασθούν ιδέες, δημιουργικές σκέψεις, γιατί είναι μια πρωτοφανής κατάσταση αυτή που βιώνουμε, για να πετύχουμε την ανασυγκρότηση της οικονομίας μας και μια σειρά στόχους που θα πρέπει να θέσουμε όλοι μαζί. Αλλά πιστεύω ότι αν κρατήσουμε το θετικό κλίμα, την ενότητα, τη δημιουργικότητα και την πειθαρχία αυτού του διαστήματος, θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως πλησιάζουμε στην ώρα, που θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες σταδιακά θα μας επαναφέρουν σε μια μορφή κανονικότητας. Επισήμανε ωστόσο, ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει ο Πρωθυπουργός, ενώ διευκρίνισε ότι για όσο ακόμη θα κρατήσει η καραντίνα θα παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, αλλά και τα μέτρα διευκόλυνσης για κατηγορίες εργαζομένων.
Ο κ. Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, είπε ότι αναμένουμε ένα βαθύ υφεσιακό κύμα, αλλά το πόσο μεγάλο θα είναι θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, ένας εκ των οποίων θα είναι ο τουρισμός που είναι πολύ σημαντικός γα τη χώρα μας.
«Σε ό,τι αφορά την οικονομία τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Η χώρα θα δεχθεί ένα βαθύ, ένα σκληρό υφεσιακό κύμα. Θα δούμε πόσο θα είναι, γιατί έχει σχέση και με τον ακριβή χρόνο που θα μπει τέλος στην καραντίνα αλλά και με το ποίες οικονομικές δραστηριότητες θα είναι δυνατόν να αναπτυχθούν το καλοκαίρι που έρχεται.
Γνωρίζουμε όλοι ότι ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό. Ο οποίος θα δεχθεί ένα πολύ βαρύ πλήγμα καθώς είναι ερώτημα τι δυνατότητες θα υπάρξουν και αν θα επιτραπούν τα αεροπορικά ταξίδια κλπ. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας, γιατί η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από ανασυγκρότηση. Ο Πρωθυπουργός, μαζί με άλλους οκτώ ηγέτες, δίνει μάχη στα ευρωπαϊκά fora, προκειμένου να υπάρξουν ακόμα καλύτερες διευκολύνσεις στο ευρωπαϊκό πεδίο και πιστεύω ότι όλοι μαζί, με δημιουργικότητα και ενότητα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για ενδεχόμενο μείωσης μισθών και συντάξεων ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει σχέδιο μείωσης μισθών και συντάξεων.
Τέλος ο κ Θεοδωρικάκος, διάψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει ενδεχόμενος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός.