Γράφει :
ο Χρήστος Μέγας*
Η Ήπειρος είναι η πιο φτωχή Περιφέρεια της Ελλάδας. Κατά τεκμήριο δηλαδή, από τις φτωχότερες της Ευρώπης.
Ο Νομός Άρτας διαθέτει το δεύτερο πιο γερασμένο πληθυσμό της χώρας. Με 1 στους 3 κατοίκους (32%) άνω των 65 ετών.
Όχι οι Δήμοι Κεντρικών Τζουμέρκων και Γεωργίου Καραϊσκάκη, όπου η μέση ηλικία των κατοίκων φτάνει τα 65 έτη, αλλά ολόκληρος ο Νομός. Η παραγωγική περιοχή του κάμπου, της θάλασσας και των αλιευμάτων του Αμβρακικού, των σύγχρονων εκτροφείων (χοιρινά, κοτόπουλα, πρόβατα κ.α.), η Βυζαντινή πόλη, η αρχαία Αμβρακία, η δυναμική Άρτα, ηλικιακά έχει βγει σε πρόωρη… σύνταξη.
Την έχουν οδηγήσει στο περιθώριο οι επιλογές των ιθυνόντων και η μακαριότητα των αρμοδίων του Νομού.
Μένει το Πανεπιστήμιο (πλέον) με τρεις Σχολές στην Άρτα. Και εκεί που θα περίμενε κανείς να αποτελέσει κύτταρο νέας ζωής, μελίσσι δημιουργικότητας, αφορμή για νέες αφίξεις, πόλος έλξης των νέων και ανήσυχων πολιτών, παραμένει στα αζήτητα.
Γιατί να έρθει κάποιος στην Άρτα των λίγων ευκαιριών, ενόσω πρέπει να πιάσει μια γερή βάση (εισαγωγής), να πληρώσει ακριβά μια γκαρσονιέρα, να πηγαινοέρχεται Κωστακιούς-Πλατεία Κιλκίς τρεις φορές την ημέρα για το συσσίτιο στην φοιτητική εστία, να ξεροσταλιάζει στα σκαλιά της τράπεζας Πειραιώς (μαρτυρία του καθηγητή Χρυσόστομου Στύλιου) για να έχει (δωρεάν) internet…
Και από τον Σεπτέμβριο του 2025, όταν θα λειτουργήσουν και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ανεξαρτήτως το πώς συγκροτήθηκαν και την γνώμη έχει ο καθένας για αυτά, γιατί να έρθει στην Άρτα, την Κοζάνη, στα Γιάννενα ακόμη, ένα παιδί να σπουδάσει;
Εάν δεν περναέι στο ΠΑΔΑ (πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, πρώην ΤΕΙ Αιγαλέου), θα εγγράφεται στο ιδιωτικό ΑΕΙ και θα μένει κοντά στην οικογένειά του (πιθανότατα στην Αθήνα).
Τι έδειξε η πρόσφατη εμπειρία;
Φέτος, στις Σχολές της Άρτας (του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) είχαμε την ακόλουθη επιλεξιμότητα:
-Γεωπονίας: 74 από Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια (συν 2 σοβαρές παθήσεις) από 150 θέσεις… Καλύφθηκαν οι μισές δηλαδή!
-Μουσικών Σπουδών:13 ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (5 σοβαρές παθήσεις) από 152. Ούτε 12%!
-Πληροφορικής: 267 ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (5 παθήσεις) από 268 θέσεις. Πληρότητα 100% από 110% πέρυσι.
Γιατί, πέραν όλων των άλλων, το Μουσικών Σπουδών, το διαμάντι της Άρτας, πήγε τόσο «άσχημα»; Γιατί είχε βάση εισαγωγής συν 1,1 πάνω από το μέσο όρο. Υψηλότερο από την αντίστοιχη Σχολή της Θεσσαλονίκης…
Γιατί πήγε καλύτερα το τμήμα Πληροφορικής; Γιατί, εν σχέσει με την Γεωπονική, προβάλει ως το επάγγελμα του μέλλοντος και έχει χαμηλότερη βάση εισαγωγής (-0,8 επί χαμηλότερης βάσης –μέσο όρο γραπτών- στο αντίστοιχο πεδίο, πάντα συγκριτικά με τις ιατρικές-γεωπονικές Σχολές που έχουν υψηλότερες επιδόσεις).
Δεν χωρά αμφιβολία ότι τα πιο ελαστικά κριτήριο εισαγωγής, ακόμη και η κατάργηση της «βάσης εισαγωγής», θα ήταν μια λύση για τα περιφερειακά Πανεπιστήμια.
Ειδικά από τη νέα Ακαδημαϊκή χρονιά που αναμένεται να λειτουργήσουν (πιθανότατα στην Αθήνα) τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και θα απορροφήσουν μεγάλο όγκο εν δυνάμει φοιτητών της Περιφέρειας.
Εξάλλου, όποιος, λόγω (υψηλής) βάσης εισαγωγής, δεν περνάει στην Γεωπονική Άρτας, θα γίνεται… γιατρός μέσα από το ιδιωτικά κολέγια/πανεπιστήμια από το προσεχές φθινόπωρο. (Κάτι που συμβαίνει ήδη σήμερα με τα πανεπιστήμιο εξωτερικού, όπως αναφέρει ο καθηγητής Γιάννης Σκούφος). Και μάλιστα, με μέσο βαθμό στις πανελλήνιες 3 ή 5!
Κανείς δεν μπορεί να το εμποδίσει αυτό.
Χωρίς να σημαίνει ότι η, έστω μεταβατική, κατάργηση της βάσης εισαγωγής δεν απαιτεί μια φιλική στους φοιτητές Άρτα. Καλύτερη λειτουργία της Εστίας για να μην μετακινείται ο φοιτητής 2-3 φορές την ημέρα (πρωί-μεσημέρι-βράδυ) από το τόπο κατοικίας ή τη Σχολή προκειμένου να φάει. Την θέρμανση και το δωρεάν internet στη δημοτική βιβλιοθήκη, τα φθηνά αστικά εισιτήρια, την λειτουργία Λεσχών (κινηματογράφου κ.λπ).
Κυρίως δε την αναβάθμιση των υποδομών και του περιεχόμενου σπουδών των δημόσιων ΑΕΙ. Κάτι που έχει θέσει ως προϋπόθεση το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συναινέσει, με συνταγματική αναθεώρηση, στην συγκρότηση και λειτουργία παραρτημάτων διακεκριμένων ξένων ή μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Και όχι την μετατροπή των κολεγίων σε «πανεπιστήμια» που επέλεξε η σημερινή κυβέρνηση των μεσαζόντων της Παιδείας. Κάτι που υποβαθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ερημώνει την Περιφέρεια…
• Ο Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, μέλος ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και υπ.Βουλευτής Άρτας