Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ για τις Υδατοκαλλιέργειες στον Αμβρακικό

Την αντίθεσή της για την Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στον Αμβρακικό, εκφράζει με ανακοίνωσή της η παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Κάθε δίκιο είχαν και να συμμετέχουν και να πανηγυρίζουν οι εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα των Ιχθυοκαλλιεργειών με την απόφαση της Επιτροπής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων της «ΠΟΑΥ Αμβρακικού ΑΕ».
Με την κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση, της Επιτροπής Ανάπτυξης, δεσμεύεται μια έκταση 5.000 στρεμμάτων μέσα στον Αμβρακικό κόλπο από μια Ανώνυμη Εταιρία (ΑΕ) στην οποία συμμετέχουν οι μικροί υδατοκαλλιεργητές της περιοχής αλλά και ο μεγαλύτερος όμιλος ιχθυοκαλλιεργειών πανελλαδικά, ο εκπρόσωπος του οποίου κατέχει και τη θέση του προέδρου της ΑΕ.

Με την δικαιολογία της απελευθέρωσης των μικρών διάσπαρτων θαλασσοτεμαχίων παραχωρείται από το Δημόσιο στις επιχειρήσεις ο απόλυτος έλεγχος της έκτασης των 5.000 στρεμμάτων μέσα στον σπάνιο υδροβιότοπο του Αμβρακικού, για να αποφασίζουν για τον αριθμό των μονάδων, τη δυναμικότητα και τα είδη των ιχθυοκαλλιεργειών που θα εγκατασταθούν.
Στην έκταση αυτή πλέον αποκλείεται κάθε άλλη δραστηριότητα, δηλαδή μειώνεται και το αλιευτικό πεδίο των ψαράδων με τις αντίστοιχες συνέπειες στο εισόδημά τους αλλά φυσικά και των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής.
Την ίδια στιγμή που επικαλούνται την προστασία του περιβάλλοντος, ο δεκαπλασιασμός της έκτασης εξ ορισμού υποβαθμίζει το θαλάσσιο περιβάλλον στους χώρους εγκατάστασης. Ταυτόχρονα δεν αποτελεί μυστικό ότι τα προϊόντα που παράγονται υστερούν σε ποιότητα έναντι των αλιευμάτων της συλλεκτικής αλιείας.
Τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι επιχειρηματίες της ΠΟΑΥ Αμβρακικός ΑΕ δε σημαίνουν ταυτόχρονα και οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Η εμπειρία απ’ τις Υ/Κ στη χώρα μας έδειξε ότι η παρουσία μονάδων σε διάφορες περιοχές δε συνέβαλε στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων των περιοχών και κοινοτήτων με τις οποίες γειτνιάζουν ή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».