Η μάχη των Ηπειρωτών Υποψήφιων στις Δημοτικές Εκλογές

80 υποψήφιοι Δήμαρχοι
3.000 υποψ. Σύμβουλοι
-1.634 υποψήφιοι Δήμαρχοι και 69289 υποψ. Δημοτικοί Σύμβουλοι στην Επικράτεια

Με 80 υποψήφιους Δημάρχους και 3.000 υποψήφιους συμβούλους, να δίνουν τη μάχη για τον σταυρό, κλείνει η προεκλογική περίοδος των δημοτικών εκλογών για το 2019.
Η καταγραφή των Υποψήφιων στις Δημοτικές Εκλογές από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Α.Ε., που επεξεργάστηκε σε γενικά στοιχεία ο airetos.gr, δείχνει πως στις Δημοτικές εκλογές 2019, για την ανάδειξη των Δημοτικών Αρχών σε 332 Δήμους, συμμετέχουν 1.634 υποψήφιοι Συνδυασμοί. Το 2014 συμμετείχαν στις Δημοτικές εκλογές 1.441 Συνδυασμοί για 325 Δήμους (αύξηση 13,4 % το 2019 έναντι του 2014) (πίνακας 2).

Στην Ήπειρο κατέρχονται 80 συνδυασμοί με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους να ανέρχονται σε 3043 με τον μέγιστο αριθμό να είναι 3348. Στην Άρτα κατέρχονται 18 συνδυασμοί στους 4 Δήμους του νομού μας.
• Από τους 1.634 υποψηφίους Δημάρχους, οι 760 (ποσοστό 46,5%) ήταν υποψήφιοι Δήμαρχοι ή Πρόεδροι Κοινοτήτων σε προηγούμενες Δημοτικές Εκλογές (μετά το 1978, έως το 2014).
• Επίσης, από τους 1.634 υποψηφίους Δημάρχους οι 896 (ποσοστό 54,8%) ήταν Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι των Δήμων της δημοτικής περιόδου 2014-2019.
Στην Άρτα από τους 18 υποψήφιους Δημάρχους, οι 8 χρημάτισαν Δήμαρχοι και οι 7 ήταν εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Ειδικότερα όμως, σε σχέση με το 2014:
• Από τους σημερινούς 325 Δημάρχους (εκλεγέντες το 2014) είναι εκ νέου υποψήφιοι το 2019 οι 254 (ποσοστό 78,15 %). Δηλαδή 78 τουλάχιστον Δήμοι θα αλλάξουν Δήμαρχο.
Στην Άρτα, είναι ξανά υποψήφιοι οι 3 εκλεγμένοι Δήμαρχοι από τους 4. Κατέρχονται ξανά οι Χρ. Τσιρογιάννης, Μ. Γαρνέλης, Περ. Μίγδος, ενώ δεν κατέρχεται ο Ευστ. Γιαννούλης.
– Από τους υπόλοιπους 1.187 υποψηφίους Δημάρχους του 2014, που δεν εξελέγησαν Δήμαρχοι, οι 376 (ποσοστό 32,7 %) είναι πάλι υποψήφιοι το 2019.
Στην Άρτα, κατέρχονται ξανά τρείς υποψήφιοι Δήμαρχοι που δεν εκλέχθηκαν το 2014 (Γ. Παπαλέξης, Χρ. Χασιάκος και ΠΟ. Σκαλτσογιάννης).

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ 2019 ΚΑΙ ΘΗΤΕΙΕΣ 1990-2014
Στον Πίνακα 1 παρουσιάζεται ο αριθμός των υποψηφίων Δημάρχων του 2019 που είχαν τουλάχιστον μία (1) θητεία Δημάρχου ή Προέδρου Κοινότητας από το 1990 έως το 2014. Στην Άρτα, οι υποψήφιοι αυτοί είναι 7 (Τσιρογιάννης, Παπαλέξης, Παπασιώζος, Μίγδος, Καρακώστας, Χασιάκος, Γαρνέλης).
Και το 2019, όπως το 2014, υπάρχουν 4 Δήμοι(Αγαθονησίου, Λειψών, Αγίου Ευστρατίου, Σικίνου), στους οποίους δεν θα υπάρξει ανταγωνισμός, αφού μόνο ένας Συνδυασμόςθα «διεκδικήσει» τη Δημοτική Αρχή.
Επιπλέον, σε 26 ακόμη Δήμους δεν θα γίνουν εκλογές τη Β’ Κυριακή, αφού ο Δήμαρχος θα αναδειχθεί από την πρώτη Κυριακή, μεταξύ δύο Υποψηφίων.
Το σύνολο των υποψήφιων Δημοτικών συμβούλων είναι περίπου το 90% του μέγιστου αριθμού υποψηφίων Δημοτικών συμβούλων (πίνακας 2)
Η κατανομή υποψήφιων συνδυασμών ανά περιφέρεια (πίνακας 2) δείχνει πως στην Ήπειρο κατέρχονται 80 υποψήφιοι Δήμαρχοι, με την Αττική στην πρώτη θέση (434 υποψήφιοι) και το Β. Αιγαίο στην τελευταία (43 υποψήφιοι).

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΝΑ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΤΑΞΗ
Η μεγαλύτερη αναλογία υποψηφίων ανά Δήμο εμφανίζεται στην Περιφέρεια Αττικής, όπου υπάρχουν οι μεγάλοι Δήμοι με τους περισσότερους υποψήφιους Συνδυασμούς, ενώ η αντίστοιχη μικρότερη εμφανίζεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το ίδιο συνέβαινε και στις Δημοτικές Εκλογές του 2014.
Η μέση αναλογία υποψηφίων Συνδυασμών ανά Δήμο είναι 4,92 . Στην Ήπειρο, η αναλογία είναι κοντά στον μέσο όρο, με 4,44.

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΝΑ ΦΥΛΟ
Μεταξύ των υποψήφιων Δημάρχων των εκλογών του 2019 υπάρχουν 176 γυναίκες (ποσοστό 10,8%), ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2014 υπήρχαν 153 γυναίκες (ποσοστό 10,6%). Στην Ήπειρο κατέρχονται μόνο 5 γυναίκες επικεφαλής συνδυασμών, εκ των οποίων οι 2 στην Άρτα (Τζένη Ταπραντζή και Ροζίνα Βαβέτση). Η κατανομή των υποψηφίων Δημάρχων ανά φύλο και Περιφέρεια φαίνεται στον πίνακα 5.

Η σταυροδοσία
Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τους σταυρούς προτίμησης που μπορούν να τεθούν στα ψηφοδέλτια σε κάθε μία από τις τέσσερις κάλπες. θα συναντήσουν οι ψηφοφόροι την Κυριακή των εκλογών.
Σημειώνεται πως τόσο στον υποψήφιο Δήμαρχο όσο και στον υποψήφιο Περιφερειάρχη δεν βάζουμε σταυρό, εάν όμως τεθεί το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται γι’ αυτό το λόγο. Ομοίως, στη δεύτερη Κυριακή, όπου τυχόν χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία για εκλογή Δημάρχου ή/και Περιφερειάρχη, δεν τίθεται σταυρός, η ύπαρξή του πάντως δεν συνεπάγεται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου.

Στους Δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες ο ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίσει έναν υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο, όταν η εκλογική του περιφέρεια είναι μονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική, και έναv ή δύο ή τρεις Υποψήφιους, όταν η εκλογική του περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες, καθώς και επιπροσθέτως έναν υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο οποιασδήποτε άλλης εκλογικής περιφέρειας του οικείου Δήμου. Με άλλα λόγια, ο εκλογέας μπορεί να θέσει έναν ή περισσότερους σταυρούς, ανάλογα με τις έδρες της εκλογικής του περιφέρειας, σε υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο της εκλογικής περιφέρειας στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένος, και έναν σταυρό σε υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο όλων των άλλων εκλογικών περιφερειών.

Στις Κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων, για την εκλογή Συμβουλίων Κοινότητας, ο εκλογέας μπορεί να “σταυρώσει” έναν ή δύο υποψήφιους Συμβούλους Κοινότητας. Εάν σε ψηφοδέλτιο τεθούν περισσότεροι από τους επιτρεπόμενους σταυρούς, είναι έγκυρο και προσμετράται υπέρ του Συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.
Στις Κοινότητες με λιγότερους από 300 κατοίκους, για την εκλογή Προέδρου Κοινότητας, ο εκλογέας μπορεί να ψηφίσει μόνο έναν υποψήφιο Πρόεδρο. Ειδικά στις συγκεκριμένες Κοινότητες, ψηφοδέλτιο που δεν φέρει κανέναν σταυρό ή φέρει περισσότερους του ενός σταυρούς, θεωρείται άκυρο.

Όσον αφορά τους σταυρούς στους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους, ο μέγιστος αριθμός σταυρών προκύπτει σύμφωνα με το αρ.129Α του ν.3852/2010 ως ισχύει, βάσει του αριθμού εδρών, με τον κανόνα πως ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ:
(Α) ενός Υποψήφιου σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν έως τρεις Περιφερειακούς Συμβούλους,
(Β) ενός ή δύο Υποψήφιων, εκεί όπου εκλέγονται από τέσσερις έως επτά Σύμβουλοι,
(Γ) ενός ή δύο ή τριών Υποψήφιων, όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα Σύμβουλοι,
(Δ) ενός ή δύο ή τριών ή τεσσάρων Υποψήφιων, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Αν σε ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι σταυροί από τους προβλεπόμενους, είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του Συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.