Η μείωση της κτηνοτροφίας φέρνει την εγκατάλειψη της υπαίθρου 

Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα και τη Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση, με τα κοπάδια να μειώνονται και τους κτηνοτρόφους να εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Στην Ελλάδα, η εικόνα των «λουκέτων» σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και φάρμες γαλακτοπαραγωγής, η μείωση των κοπαδιών ή ακόμα και η εγκατάλειψη του επαγγέλματος, φέρνουν στην επιφάνεια εκτιμήσεις ότι «στο μέλλον, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, στην Ελλάδα δεν θα υπάρχουν ούτε γάλα, ούτε κρέας, ούτε άλλα βασικά αγροτικά προϊόντα».

Αν χαθεί και άλλο παραγωγικό ζωικό κεφάλαιο, όπως επανειλημμένα προειδοποιούν οι κτηνοτροφικές οργανώσεις, θα αυξηθούν οι εισαγωγές σε γαλακτοκομικά προϊόντα, θα χαθούν θέσεις εργασίας πέραν των κτηνοτρόφων και από την μεταποίηση, ενώ ο τελικός αποδέκτης, ο καταναλωτής δεν θα έχει πρόσβαση σε φθηνά, αγνά, ελληνικά ποιοτικά προϊόντα.

Άλλωστε όπως χαρακτηριστικά λένε οι κτηνοτρόφοι «όταν χάνεται ένα κοπάδι, ερημώνει η ύπαιθρος», ενώ η απώλεια του ζωικού πληθυσμού της χώρας μας δύσκολα θα αναπληρωθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από το 2009 έως το 2020 οι αμιγώς κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν κατά 20% και από 16.210 έφτασαν να λειτουργούν οι 12.974.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την μείωση των κτηνοτροφικών από το 2009 έως το 2020, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται σε αυτά με τους χοίρους και τα πουλερικά. Ειδικότερα, μειωμένες κατά 69,4% είναι οι χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, κατά 66,3% οι πτηνοτροφικές, κατά 48,3% οι εκμεταλλεύσεις με αίγες, κατά 38,3% με πρόβατα και κατά 34,9% με βοοειδή.

Αντίστοιχα, λιγότερα είναι και τα ζώα κατά είδος την τελευταία 10ετία. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στα πουλερικά κατά 26,7% και ακολουθούν οι αίγες κατά 25,3%. Στο 21,6% είναι οι απώλειες στους χοίρους, στο 15,7% στα προβατοειδή και στο 3,7% στα βοοειδή.

Σύμφωνα με την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η ελληνική αγορά αγελαδινού γάλακτος παρουσιάζει τα εξής χαρακτηριστικά:
-Σταδιακή μείωση του αριθμού παραγωγών και ζωικού κεφαλαίου. Το 2022 ο αριθμός των παραγωγών μειώθηκε κατά 5,7% και η παραδοθείσα ποσότητα κατά 3,6%.
-Αύξηση της τιμής παραγωγού. Η τιμή του αγελαδινού γάλακτος που έλαβαν οι κτηνοτρόφοι αυξήθηκε από 0,39 €/kg το 2021 σε 0,53 €/kg το 2022.
-Αύξηση του κόστους παραγωγής. Το κόστος ζωοτροφών αυξήθηκε κατά 19,2% το 2022, το κόστος ενέργειας κατά 40% και το κόστος εργασίας κατά 17%.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εκτιμά ότι η αύξηση της συμμετοχής του παραγωγού στην τελική τιμή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κόστους παραγωγής.

Για να αντιμετωπιστεί η μείωση της κτηνοτροφίας είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων από την πολιτεία και τους παραγωγούς. Μεταξύ των μέτρων που μπορούν να ληφθούν είναι:
-Η στήριξη των κτηνοτρόφων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής.
-Η διασφάλιση δίκαιων τιμών για τα κτηνοτροφικά προϊόντα.
-Η προώθηση της κτηνοτροφίας ως βιώσιμης και ανθεκτικής οικονομικής δραστηριότητας.