Η μεγάλη έξοδος
Διαβάζω, πατριώτη, για την μεγάλη έξοδος των εργαζομένων από τον τουρισμό… διότι όπως λένε, οι όποιες προσπάθειες για ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, με τους τουριστικούς ομίλους να ομιλούν για δυναμική επανεκκίνηση, και τη κυβέρνηση προαναγγέλλει τη διαφαινόμενη ανάκαμψη, ένα ερώτημα γκριζάρει τον ορίζοντα: Πού χάθηκαν οι εργαζόμενοι;
Οι έρευνες υπολογίζουν πως πέρσι 8 στους 10 εργοδότες ξέμεναν από προσωπικό. Το φαινόμενο δεν είναι αμιγώς ελληνικό… στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου κατέγραφαν το 2021 εκατοντάδες χιλιάδες προσφερόμενες θέσεις εργασίας από τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά πάνω από 700.000 «κενά».
Το φαινόμενο φέτος διογκώθηκε… Φταίνε –αναρωτιούνται- οι συνθήκες του εγχώριου ξενοδοχειακού και επισιτιστικού κλάδου, συνυφασμένου με όρους υπερεργασίας, υποδηλωμένης εργασίας και πολύ χαμηλών μισθών, ή μήπως οι εργοδότες που υπερτονίζουν την έλλειψη εργατικών χεριών στην προσπάθειά τους να ρίξουν κι άλλο το μεροκάματο;
Οι πρόσφατες καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης είναι μεν αποκαλυπτικές, αλλά δεν ήρθαν σαν κεραυνός εν αιθρία… Από τη διαμονή σε δωμάτια-τρύπες με κατσαρίδες ή σε κοντέινερ και σκηνές, το μπάνιο σε ντουζιέρες των πλαζ, τα ενοίκια-φωτιά μέχρι τη μαύρη εργασία, μεγάλη μερίδα εργαζομένων το ξέρει καλά το «έργο»…
Το παράδοξο της ελληνικής περίπτωσης δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο από τον ξένο Τύπο.. Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, διερωτάται γιατί ο τουριστικός κλάδος έπαψε να ελκύει περίπου 50.000 εργαζομένους, όταν στη χώρα υπάρχουν 600.000 άνεργοι.
Η απάντηση δεν είναι απλή… ειδικά οι νέοι της χώρας, επιστρέφουν στην προφητική και πολυσυζητημένη φράση «δεν θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης»… το είχε επικαλεστεί ο Ανδρέας Παπανδρέου τη δεκαετία του ’80… σήμερα επανέρχεται, αλλά για άλλους λόγους….
Κάποιοι μιλάνε πως η πανδημία άλλαξε τον τρόπο σκέψης… Έρευνες, συνδικαλιστές και γνώστες της αγοράς εργασίας αποδίδουν τη μετατόπιση στην επιστροφή σε εργασίες που είχαν μπει στον πάγο τη δεκαετία της κρίσης, όπως η οικοδομή…
Στην τουριστική βιομηχανία παρατηρούνται ελλείψεις δεκάδων χιλιάδων σε ειδικότητες όπως σεφ, σερβιτόροι, καθαρίστριες και τεχνίτες… φυσικά, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες με πρόσφυγες ή με μετακλητούς από τρίτες χώρες… αλλά, όλες αυτές οι ειδικότητες είναι λίγο πολύ εξειδικευμένες… και κοστίζουν!
Τι θα γίνει; Νομίζω πως οι επιπτώσεις της πανδημίας, θέλουν το χρόνο τους για να επανέλθουν σε κάποια νέα «κανονικότητα»… αυτή τη φορά, οι εργοδότες θα είναι εκείνοι που θα πρέπει να «βάλουν μυαλό»… η συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία να εφαρμόζεται…
Φαινόμενα όπως με 12ωρα και 13ωρα ωράρια, με σερβιτόρους να κάνουν την καμαριέρα και οι καμαριέρες τους… σεφ, δεν θα πρέπει να επανέλθουν.
**** Παρεμπιπτόντως, διάβαζα ένα σχόλιο σε γιαννιώτικο ΜΜΕ, (epiruspost.gr) πως στην περιοχή των Ιωαννίνων το διάστημα του Πάσχα υπήρξαν υψηλές πληρότητες, καφέ και ταβέρνες και εστιατόρια γεμάτα. Πολλά όμως είναι και τα παράπονα που φτάνουν από επισκέπτες της περιοχής σχετικά με το φαγητό. Τόσο με την εξυπηρέτησή τους όσο και με την ποιότητα.
Και για το πρώτο –έγραφε το σχόλιο- μπορεί να υπάρξει δικαιολογία… Ο πολύς κόσμος που οδήγησε σε καθυστέρηση και αναμονή. Για την ποιότητα όμως του προσφερόμενου φαγητού δεν μπορούν να υπάρξουν δικαιολογίες.
Σκέψου, πατριώτη, τι έχει να γίνει το καλοκαίρι, ειδικά στα παράλια… όποιος πρόλαβε, σερβιτόρο, θα φάει ότι του δίνουν…
Καινούριο κοσκινάκι….
Ενώ στη κοινωνία πέφτει γερό κλάμα, οι λογαριασμοί του ρεύματος χαντακώνουν νοικοκυριά και μαγαζιά, στην αντιπολίτευση έχουν τα δικά τους…
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, διαβάζουν τα προχθεσινά αποτελέσματα από τη δικιά τους σκοπιά και κάνουν πάλι από τη δικιά τους σκοπιά, για όσα περιμένουν να γίνουν την επόμενη Κυριακή στις 15 Μαΐου, με τις διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ…
Νομίζω πως όλα αυτά, στη σημερινή εποχή είναι πολυτέλεια για την κοινωνία, αν και για τα «στελέχη» είναι η… ζωή τους! Διότι, τα «στελέχη» πατριώτη, ζούν και αναπτύσσονται, μόνο μέσα από αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, ίντριγκα και παρασκήνιο…
Ο πήχης, του πήχεως…
Αυτές τις μέρες ο πήχης, το παλαιότερο μέτρο μήκους, που –όπως διάβασα- ο εμπορικός είναι μήκους εξήντα τεσσάρων εκατοστών του μέτρου, έχει την τιμητική του… Ψηλά ο πήχης για το ΠΑΣΟΚ, λένε… ποιος θα είναι ο πήχης για την εκλογή του Τσίπρα, λένε οι άλλοι… πέρασε κάτω απ’ τον πήχη, λένε όσοι «ξαφνιάστηκαν» από τη συμμετοχή του κόσμου στις προχθεσινές εκλογικές διαδικασίες, αμφισβητώντας τα στοιχεία…
Ο Άρης Ραβανός, έγραψε στο in.gr και έχει δίκιο: «Το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική. Αυτό φάνηκε και χθες με την μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές για τα όργανα του κόμματος, για συνέδρους και για την επιλογή ονόματος. Οι αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μελών και φίλων του, έστω και διαδικτυακά δείχνει ξάφνιασμα και αυτό ενισχύεται από την προσπάθεια που γίνεται να απαξιώσουν την διαδικασία, κάτι εξαιρετικά δύσκολο καθώς ο αριθμός είναι μεγάλος…
Το δυναμικό παρών του ΠΑΣΟΚ στα πολιτικά πράγματα είναι προφανές πως θα δημιουργήσει ανακατατάξεις στον ευρύτερο χώρο. Ήδη, στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχει εμφανές άγχος για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής για την εκλογή προέδρου. Όχι ο,τι έχει πρόβλημα ο Αλέξης Τσίπρας… Απλά, από σήμερα με την χθεσινή διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ, δημιουργούνται νέα δεδομένα στο ευρύτερο τοπίο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας».
****** τους ίδιους προβληματισμούς, κατέγραψε σε άρθρο στο ieidiseis.gr και ο Βασίλης Σκουρής για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ… «Θα προσέλθει στις κάλπες εξαψήφιος αριθμός μελών;» αναρωτιέται και επισημαίνει: «Μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού δείχνει να μην κατανοεί ούτε τώρα το πρόβλημα της εγγραφής νέων μελών και να ασχολείται μόνο με τους συσχετισμούς στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος!»
Όπως λοιπόν γράφει ο Βασίλης Σκουρής: «Ανεξαρτήτως πώς συμπεριφέρεται ένα μεγάλο τμήμα στελεχών της Κουμουνδούρου, το στοίχημα της Κυριακής 15 Μαΐου για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι οι συσχετισμοί στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά ο αριθμός των μελών που θα προσέλθουν να προσέλθουν για την (επ)εκλογή του Αλέξη Τσίπρα».
.»Ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως τμήμα των στελεχών του, έχει ιστορικά καταδείξει πως μοιάζει με κόμμα-σκαντζόχοιρο, που, αντιθέτως με όσα δημοσίως υποστηρίζει, δεν επιθυμεί το άνοιγμα των οργανώσεών του σε ανθρώπους που συμπορεύονται μαζί του. Τους θέλει πολλές φορές ως ψηφοφόρους, αλλά όχι ως ενεργά μέλη, που θα συνδιαμορφώνουν αποφάσεις…
.»Το ρεπορτάζ επιμένει πως όποιος δεν ανήκει σε τάση, για την ακρίβεια όποιος δεν είναι στη «γραμμή» και στα «χαρτάκια» που δίνουν οι τάσεις, μάλλον έχει …μηδαμινές ελπίδες εκλογής στη νέα Κεντρική Επιτροπή».
****Παρεμπιπτόντως, να επισημάνω πως τη Δευτέρα το θέμα με τις εκλογικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, το ieidiseis.gr, που στηρίζει κάργα ΣΥΡΙΖΑ, το είχε κυριολεκτικά εξαφανίσει!!! Δεν έβρισκες σχόλιο –όχι μεγάλο «χτύπημα»- για τη συμμετοχή στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ ούτε στη 10η (ηλεκτρονική) σελίδα…
Κατά τα άλλα, κάποιους τους «μαραίνει» η φίμωση των δημοσιογράφων και των ΜουΜουΕ απ’ τον Μητσοτάκη…
Στοχευμένες περιοδείες…
Διαβάζω σε σχόλιο φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, (Political) πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους επιτελείς του να του κανονίσουν πρόγραμμα περιοδειών σε γειτονιές του Λεκανοπεδίου. Εννοείται στοχευμένα σε λαϊκές συνοικίες, διότι ο πρωθυπουργός θέλει να πάει εκεί όπου η κυβερνητική παράταξη πονά δημοσκοπικά περισσότερο. Να βρεθεί και να μιλήσει ο ίδιος στη βάση.
Παράλληλα, σημειώνεται στο σχόλιο, ζήτησε να του καταρτίσουν ειδικό πρόγραμμα περιοδειών και στην ελληνική επαρχία με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά και κριτήρια. Κοινώς, δεν τον βλέπω να κάθεται το καλοκαίρι… Ο αρχηγός της ΝΔ έχει, μάλιστα, ζητήσει από τους βουλευτές να δώσουν πρώτα τον αγώνα για το κόμμα
και μετά για την προσωπική τους επανεκλογή…
Δύο επισημάνσεις: η πρώτη πως βάζω στοίχημα ότι μία περιοχή θα είναι και η Άρτα, για γνωστούς λόγους…. Να δούμε τι θα (ήθελαν ή μπορούσαν, να…) πουν στον Μητσοτάκη εκείνοι οι άνθρωποι του πρωτογενούς από την Άρτα, που συγκεντρώθηκαν στην Βλαχέρνα το 2019…
Η δεύτερη, πως είναι too much, να ζητούν απ’ τους πολιτευτές να εγκαταλείψουν τη μάχη του σταυρού υπέρ του κόμματος… για ένα σταυρό ζούνε οι πολιτευόμενοι…
**** Είπα too much, και θυμήθηκα εκείνο το Come buck του προχθεσινού τίτλου, που δεν είναι έτσι αλλά Come back… τι το θες το αγγλικό, χριστιανέ μου; Γράψε επιστροφή, επανάκαμψη και τα λοιπά…
Επίσης στη Νομαρχιακή Επιτροπή υποψήφια ήταν η κ. Τατσιώνα Μαρίνα και όχι Μαρία… σόρι, που λένε και οι Εγγλέζοι…