Η μεγάλη συνεισφορά της ManchesterCity στην ανάπτυξη της πόλης του Μάντσεστερ

Γράφουν οι:
*Αγγελική Στόγια, Δημοτική Σύμβουλος Manchester, πρώην Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας και Μεταφορών της Πόλης του Μάντσεστερ

**Νεκτάριος Καλαντζής, Πρόεδρος των Ευρωπαίων Νέων Αυτοδιοικητικών και της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ)

 

Το ποδόσφαιρο είναι μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων λιρών με επενδύσεις από μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Συχνά η οικονομική πλευρά του ποδοσφαίρου καλύπτεται αρνητικά με εκατοντάδες εκατομμύρια να δαπανώνται για μεταγραφές παικτών, συμβόλαια και πόρους συλλόγων, ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Ωστόσο, η ιστορία της ManchesterCity υπήρξε καταλύτης για την ανάπλαση και την αναγέννηση της ανατολική πλευρά της πόλης του Μάντσεστερ που ξεκίνησε το 2002.

Tο Στάδιο Etihad (παλαιότερα το City του ManchesterStadium), έδρα της Μάντσεστερ Σίτι υπήρξε φάρος αναγέννησης για το ανατολικό Μάντσεστερ.
Αυτή η περιοχή της πόλης ήταν κάποτε η βάση των παραδοσιακών μεταποιητικών βιομηχανιών πάνω στις οποίες ιδρύθηκε ο πλούτος του Μάντσεστερ.
Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, μεγάλο μέρος της περιοχής αποδεκατίστηκε από διαδοχικές οικονομικές υφέσεις και παγκόσμια εκβιομηχάνιση, και εγκαταλείφθηκε, χρειαζούμενο απεγνωσμένα μια νέα ταυτότητα και ένα νέο λόγο ύπαρξης.
Μετά τα Παιχνίδια Κοινοπολιτείας του 2002, με τις συγκεντρωμένες προσπάθειες του Δήμου του Μάντσεστερ,η περιοχή μεταμορφώθηκε με νέες θέσεις εργασίας, νέα σπίτια και νέους κατοίκους να έλκονται ξανά σε αυτό το μέρος της πόλης.
Οι ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Σίτι έχουν συμβάλει σημαντικά σε αυτή την ανάπλαση με επενδύσεις κυρίως σε τομείς ακινήτων και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το AbuDhabi United Group (ADUG) συνεργάστηκε με το Δημοτικό Συμβούλιο του Μάντσεστερ για τη δημιουργία της εταιρείας ανάπτυξης με την επωνυμία ManchesterLife.

Η εταιρεία είναι υπεύθυνη για την ανάπλαση της περιοχής, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή 6.000 νέων κατοικιών.
Μέχρι σήμερα, η συνεργασία ManchesterLife έχει παραδώσει πάνω από 1.500 σπίτια σε επτά νέες γειτονιές και δύο ιστορικές μετατροπές βιομηχανικών μύλων. Η συνεργασία έχει δεσμευτεί για οικονομικά προσιτή στέγαση και βιωσιμότητα, με θετικό αντίκτυπο στην πόλη του Μάντσεστερ.
ΤοADUG έχει επίσης επενδύσει στην υποδομή του συλλόγου, (εκτός από την αγορά παικτών), συμπεριλαμβανομένου ενός νέου γηπέδου, προπονητηρίου και ακαδημίας. ΤοADUG έχει επίσης επενδύσει σε άλλες αθλητικές ομάδες και φιλανθρωπικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων του Γυναικείου ποδοσφαιρικού συλλόγου Μάντσεστερ Σίτι και του Iδρύματος της Μάντσεστερ Σίτι που συνεργάζεται με πάνω από 20.000 νέους κάθε χρόνο από μειονεκτούν τα κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα στο Μάντσεστερ για να τους παρέχει ευκαιρίες στον αθλητισμό, την εκπαίδευση και την απασχόληση.
Οι ιδιοκτήτες της ομάδας έχουν επίσης επενδύσει 150 εκατομμύρια λίρες στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Αυτή η επένδυση βοηθά τα πανεπιστήμια να χτίσουν νέες εγκαταστάσεις διδασκαλίας και έρευνας και να προσελκύσουν κορυφαία ταλέντα από όλο τον κόσμο στην πόλη.

 

Η συνολική αξία των επενδύσεων της ADUG στο Μάντσεστερ εκτιμάται ότι είναι περίπου 1 δις λίρες. Αυτό καθιστά τους ιδιοκτήτες της ομάδας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην πόλη.
Οι επενδύσεις έχουν συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την τόνωση της οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Οι δραστηριότητες του συλλόγου δημιουργούν οικονομική δραστηριότητα σε διάφορους τομείς, όπως ο τουρισμός, η φιλοξενία, το λιανικό εμπόριο.
Επιπλέον, εκτός από τον οικονομικό αντίκτυπο, η Μάντσεστερ Σίτι έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του Μάντσεστερ.
Η επιτυχία του συλλόγου έφερε υπερηφάνεια και ενθουσιασμό στην πόλη και βοήθησε στην προσέλκυση νέων επιχειρήσεων και επενδύσεων, με αποκορύφωμα την περυσινή κατάκτηση του UEFAChampionsLeague, ταυτόχρονα με την κατάκτηση του πρωταθλήματος Αγγλίας (PremierLeague) και του Κυπέλλου Αγγλίας, υπό την καθοδήγηση του μυθικού Ισπανού προπονητήΠεπΓκουαρδιόλακαι με τον Νορβηγό αστέρι της ομάδας ErlingHaalandστο ρόστερ της.

Το UEFASuperCup φιλοξενείται για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους, στο γήπεδο ΄΄Γεώργιος Καραϊσκάκης΄΄ στις 16 Αυγούστου, μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι και Σεβίλλης, δείχνει για άλλη μια φορά πώς το ποδόσφαιρο έχει τη δύναμη να βάλει την πόλη του Μάντσεστερ μπροστά σε ένα διεθνές κοινό.
Επιπλέον, υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που παίζει το ποδόσφαιρο στην αύξηση της παγκόσμιας αναγνώρισης της πόλης, προσελκύοντας στην πόλη όχι μόνο επισκέπτες οπαδούς ποδοσφαίρου, αλλά φοιτητές, επενδυτές και ειδικευμένους εργάτες από τομείς πολύ ευρύτερους από τον αθλητισμό και μόνο.