Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών μιλά στην «ΗΧΩ της ΑΡΤΑΣ» για την Αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου

Για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος θα πρέπει να διεκδικήσουμε όλοι μαζί

Φωτοβολταϊκά: κανένας δεν μας διαβεβαιώνει για τις επιπτώσεις στα νερά

«Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Άρτας, στη συνέχεια, όλοι οι αιρετοί που συμμετείχαν τάχθηκαν υπέρ της αξιοποίησης. Δεν εκφράστηκε καμιά αντίθετη άποψη για την υλοποίηση του έργου», επισημαίνουν μιλώντας στην ΗΧΩ, οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Αξιοποίηση της Λίμνης. Και επισημαίνουν: «Όλοι οι βουλευτές είχαν συμπεριλάβει το έργο στα προεκλογικά τους Προγράμματα. Ήρθε η ώρα να βάλλουν πλάτη για να βρεθούν τα χρήματα. Εμείς ως Ομάδα κάναμε και κάνουμε συναντήσεις και έχουμε ενημερώσει όλους τους βουλευτές της ΠΕ Αρτας και τους Δημάρχους, που εμπλέκονται».

Σε ότι αφορά την πιθανότητα να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στη Λίμνη Πουρναρίου, τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας, τοποθετούνται αρνητικά όχι μόνο για λόγους αισθητικής, αλλά και για λόγους ουσίας, αφού όπως υπογραμμίζουν «…κανένας δεν μας διαβεβαιώνει για τις επιπτώσεις στα νερά… σε αντίστοιχη περίπτωση, στην λίμνη Πολυφύτου, οι ειδικοί μιλούν για μεταβολή της ισορροπίας της φύσης στην υδάτινη λεκάνη και αλλοίωση της ποιότητας του νερού από την μόνιμη σκίαση, θάνατο των ψαριών, όπως επίσης και για πρόσκληση προβλημάτων στη βιοποικιλότητα της περιβάλλουσας παραλίμνια ζώνης».
Η συνέντευξη Συντονιστικής Επιτροπής Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου στην «ΗΧΩ της ΑΡΤΑΣ» έχει ως εξής:

ΕΡΩΤ.: Ομάδα Πρωτοβουλίας για την αξιοποίηση της λίμνης Πουρναρίου μήπως αργήσαμε;
ΑΠΑΝΤ.: Ποτέ δεν είναι αργά για την ορθή και βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών πόρων και ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων μιας περιοχής με σκοπό την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και την ανάπτυξη του τουρισμού ενός τόπου και ούτε είναι εύκολη υπόθεση.
Ότι υπήρξαν καθυστερήσεις είναι γνωστό τοις πάσι και υπάρχουν ευθύνες σε όλο το πολιτικό προσωπικό που έχει εμπλακεί με τα κοινά τα τελευταία 40 χρόνια. Αρκεί να θυμίσουμε ότι η μελέτη που παρήγγειλε η ΔΕΗ, μετά την σχετική ΚΥΑ που την υποχρέωνε, ολοκληρώθηκε και βρισκόταν στα συρτάρια της αντιπεριφέρειας Άρτας από το 2014 κι εμείς ανακαλύψαμε την ύπαρξή της πριν 2,5 χρόνια.
Μέχρι τότε που την πήρε χαμπάρι η Ομάδα, ποίοι άργησαν;

Για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος θα πρέπει έστω και τώρα, να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί την υλοποίηση και χρηματοδότηση αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού έργου για την περιοχή.
Όλοι οι βουλευτές είχαν συμπεριλάβει το έργο στα προεκλογικά τους Προγράμματα. Ήρθε η ώρα να βάλλουν πλάτη για να βρεθούν τα χρήματα. Εμείς ως Ομάδα κάναμε και κάνουμε συναντήσεις και έχουμε ενημερώσει όλους τους βουλευτές της ΠΕ Αρτας και τους Δημάρχους, που εμπλέκονται.

ΕΡΩΤ.: Είναι εφικτή η αξιοποίηση; Και ποια μπορεί να είναι;
ΑΠΑΝΤ.: Εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση να γίνουν οι μελέτες που απαιτούνται και να εξευρεθεί χρηματοδότηση βεβαίως είναι εφικτή.
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας στις συναντήσεις που είχε διαπίστωσε πως υπάρχει πολιτική βούληση. Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Άρτας, στη συνέχεια, όλοι οι αιρετοί που συμμετείχαν τάχθηκαν υπέρ της αξιοποίησης. Δεν εκφράστηκε καμιά αντίθετη άποψη για την υλοποίηση του έργου.
Ακολούθησε η συνάντηση των τεσσάρων δημάρχων στην οποία ήταν παρόντες και εκπρόσωπος της Ομάδας και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, όπου αποφασίστηκε να απευθυνθούν από κοινού σε μελετητή για την σύνταξη επικαιροποιημένης μελέτης, με τον δήμαρχο Αρταίων να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία της επαφής, ώστε να διερευνήσει το κόστος και στη συνέχεια σε νέα συνάντηση να λάβουν απόφαση πως θα χρηματοδοτηθεί (πόσα χρήματα μπορεί να βάλει ο καθένας), να υπογραφούν προγραμματικές συμβάσεις και να ανατεθεί το έργο.

Σε ότι αφορά την αξιοποίηση, εκεί συμφώνησαν πως προτεραιότητα αποτελεί η προσβασιμότητα στη λίμνη και συγκεκριμένα η δημιουργία παραλίμνιου δρόμου ήπιας κυκλοφορίας πέριξ της λίμνης από το Πουρνάρι έως την γέφυρα Τζαρή και η βελτίωση του κάθετου οδικού δικτύου προς αυτή. Στα σχέδια των δήμων βεβαίως, όπως επισημάνθηκε είναι επίσης, η άρδευση και η ύδρευση από την λίμνη.
Στόχος είναι να αναδειχθεί η περιοχή ως τουριστικός προορισμός και βεβαίως η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

ΕΡΩΤ.: Πλωτά φωτοβολταϊκά στη λίμνη. Ναι ή όχι;
ΑΠΑΝΤ.: Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη λίμνη καταρχήν προσβάλλει την αισθητική μας. Το μόνο προϊόν που έχουμε να πουλήσουμε είναι το μαγικό φυσικό περιβάλλον, με την ιδιαίτερη βιοποικιλότητα που αναπτύχτηκε μετά και την κατασκευή της τεχνητής λίμνης. Φανταστείτε να ανέβει κάποιος στο Πέτα και να παρατηρεί τη λίμνη και από κάτω να βλέπει καθρέπτες!!!

Επιπλέον κανένας δεν μας διαβεβαιώνει για τις επιπτώσεις στα νερά. Προφανώς για τα περιβαλλοντικά ζητήματα θα αποφανθούν οι ειδικοί και για αυτό απαιτούνται σχετικές γνωμοδοτήσεις, τις οποίες θα πρέπει να ζητήσουν και να λάβουν οι Δήμοι και η Περιφέρεια. Παρακολουθώντας τα δημοσιεύματα ωστόσο, βλέπουμε ότι σε αντίστοιχη περίπτωση, στην λίμνη Πολυφύτου, οι ειδικοί μιλούν για μεταβολή της ισορροπίας της φύσης στην υδάτινη λεκάνη και αλλοίωση της ποιότητας του νερού από την μόνιμη σκίαση, θάνατο των ψαριών, όπως επίσης και για πρόσκληση προβλημάτων στη βιοποικιλότητα της περιβάλλουσας παραλίμνια ζώνης.