Η ομιλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Άρτας

Γιάννης Γκολομάζος: άμεσα λύση στην πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις των μικρομεσαίων 

Τα τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει πρωτόγνωρες ανατροπές και διακυμάνσεις σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν (δυστυχώς όχι όλες) αντοχές , τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Η επιβράδυνση των Ευρωπαϊκών Οικονομιών θα έχει αναπόφευκτα επίπτωση και στις επιχειρήσεις.
Οι Ελληνικές Επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πιέσεις ρευστότητας εξαιτίας των τιμών της ενέργειας και της χαμηλότερης ζήτησης και όχι μόνο. Η μείωση των επιχειρηματικών κερδών (εκτός των εταιρειών ενέργειας και των πολυεθνικών των τροφίμων) σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους χρήματος δημιουργούν εμπόδια στις επενδύσεις και στις επιχειρήσεις.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον καλούμεθα ως Επιμελητήρια να διαμορφώσουμε θέσεις και προτάσεις έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας γενικά και της τοπικής μας οικονομίας ειδικότερα.
Αυτή η προσπάθεια απαιτεί κατ’ αρχάς στοχευμένη και αποτελεσματική αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών πόρων.
Πόροι που θα δημιουργήσουν μόνιμα οφέλη για την παραγωγικότητα της οικονομίας, την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πόρους και εργαλεία που θα τους επιτρέψουν όχι μόνο να επιβιώσουν οριακά αλλά να κάνουν και ένα άλμα μπροστά.

Για να γίνει αυτό πρέπει όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να επωφεληθούν μέσα από την κατάλληλη προσαρμογή των κριτηρίων και των διαδικασιών ένταξης σε χρηματοδοτήσεις και την αφαίρεση γραφειοκρατικών εμποδίων.
Μαζί με τα παραπάνω πρέπει άμεσα να λυθεί το πρόβλημα της πρόσβασης σε χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εφόσον αποτελούν ραχοκοκαλιά της οικονομίας οφείλουμε να τις προσέχουμε, αλλιώς είναι καταδικασμένη να παραλύσει.

Το Επιμελητήριό μας από την αρχή της διοίκησης μας βρίσκεται στο πλευρό των επιχειρήσεων :
-παρέχοντας λύσεις
-υλοποιώντας χρήσιμες δράσεις σε θέματα ενημέρωσης , συμβουλευτικής υποστήριξης και εξωστρέφειας.
Η αποτελεσματικότητα των ενεργειών μερικές φορές έδιναν λύσεις αλλά και αρκετές φορές δεν εισακούσθηκαν.
Να πούμε και για τον Τραπεζικό κλάδο. Οι τράπεζες δυστυχώς δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων , προχωρούν με ταχύτατες διαδικασίες στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού ενώ κρατάνε παγωμένα των καταθέσεων. Παρατηρούμε επίσης υψηλές προμήθειες στις συναλλαγές.
Την ίδια ώρα με τις προϋποθέσεις που θέτουν για δανεισμό έχουν αποκλείσει την πλειονότητα των ΜΜΕ. Υποτίθεται ότι ο ρόλος των τραπεζών σε μια ελεύθερη οικονομία είναι να στηρίζουν το «επιχειρείν» κάτι που δεν εφαρμόζεται εν Ελλάδι, τουλάχιστον στην μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων.

Τι χρειάζεται; Χρειάζεται εκτός από μακρόπνοο σχεδιασμό και σίγουρα αλλαγή μίγματος της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον με πρωταγωνιστές τις ΜΜΕ.

Κάθε οικονομία πορεύεται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα όπλα της. Δεν έχουμε βαριά οικονομία ή τα πολύ μεγάλα project. Οφείλουμε να επενδύσουμε στην καινοτομία , στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα στην εξωστρέφεια και στην στήριξη των ΜΜΕ με στόχο την Ανάπτυξη για όλους.
Δεν υπάρχει καμία μαγική συνταγή αλλά ούτε και η πολυτέλεια της αναμονής.
Δράσεις εδώ και τώρα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.
Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να δούμε όλοι καλύτερες μέρες .

Άλλωστε καλά είναι να γνωρίζουμε –και πολλοί σίγουρα το ξέρουν- ότι καμιά επιχείρηση δεν ξεκίνησε ως «μεγάλη» και οι μεγαλύτερες καινοτομίες στη Ιστορία προήλθαν από μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρηματικά εγχειρήματα.
Καιρός να τα ενισχύσουμε!