Η Πάτρα τίμησε μια Ηπειρώτισσα

Στις 21 Μαρτίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η Πάτρα τίμησε την Ηπειρώτισσα, από τη Ροδαυγή Άρτας, Παναγιώτα Π. Λάμπρη ως Ποιήτρια, αλλά και για τη γενικότερη πολύτιμη προσφορά της στα γράμματα και στον πολιτισμό! Αυτό, σε μια υπέροχη γιορτή των Γραμμάτων και των Τεχνών, υπό τον εμβληματικό τίτλο «Γυναίκα… ένα αυθεντικό ποίημα», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τέχνης Gallery ΩΔΕΙΟτου Κέντρου Πολιτισμού Ολυμπισμού “Κωστής Παλαμάς”, στην οδό Γερμανού 30.

Την εν λόγω εκδήλωση, που τίμησε με την παρουσία του πολύς κόσμος, οργάνωσαν ο Σύλλογος Καλών Τεχνών “Κωστής Παλαμάς” σε συνεργασία με τον Σύλλογο Νέων Καλλιτεχνών Πατρών. Σ’ αυτή μίλησαν, ο Θεόδωρος Μαλλιάς, Πρόεδρος Συλλόγου Καλών Τεχνών “Κωστής Παλαμάς”, με θέμα, «Ποίηση και Τέχνη», και η Έφη Αναλυτή, Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών Πατρών, με θέμα, «Η γυναίκα ως πηγή έμπνευσης των Ελλήνων ποιητών».

Ποίηση που υμνεί τη Γυναίκα, διάβασαν οι κυρίες, Μαρία Αναλυτή, μέλος του Χοροθεάτρου Πανεπιστημίου Πατρών, Αθηνά Καλλιμάνη Γεωργιτσοπούλου, σκηνοθέτης, ποιήτρια, Σοφία Ελευθερίου, ποιήτρια, Χρυσούλα Καλπίνη, τ. Καθηγήτρια ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, Ήρα Κουρή, φιλόλογος, Νίκη Κωνσταντοπούλου, εκπαιδευτικός, ποιήτρια, Κυριακή Λαλιώτη, νηπιαγωγός, ζωγράφος, Άννη Λιβαθινού, νηπιαγωγός, Μαρία Σιορώκου, δημοσιογράφος, καθώς και οι τιμώμενες Ποιήτριες, Παναγιώτα Π. Λάμπρη και Βαρβάρα Χριστιά, οι οποίες διάβασαν δικά τους ποιήματα. Συγκεκριμένα, η πρώτη, με αφορμή την προσεχή Επέτειο της Εθνεγερσίας, απήγγειλε ποίημά της για τις Σουλιώτισσες, τιμώντας εκείνες τις σπουδαίες Ηπειρώτισσες, και στο πρόσωπό τους όλες τις γυναίκες που μετείχαν ποικιλότροπα στους αγώνες για την Ελευθερία.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος, Αχιλλέας Παπαδιονυσίου, ακούστηκαν μελοποιημένα έργα σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Γκάτσου και Γιώργου Σεφέρη, από την Αμαλία Αντωνοπούλου, καθηγήτρια Μουσικής, στο πιάνο και τον Μάριο Παναγόπουλο στο κλαρινέτο, ενώ τα απέδωσαν υπέροχα με τη φωνή τους η Θεοδώρα Καρπέτα και η Μιρέλλα Κλαμπάνη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον χώρο λειτουργούσε Έκθεση Εικαστικών Έργων, Πατρινών Καλλιτεχνών του Συλλόγου Καλών Τεχνών “Κωστής Παλαμάς”, υπενθυμίζοντας μ’ έναν τρόπο, μέρα που ήταν, τη ρήση του Πλάτωνα πως «Η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση και η ποίηση ομιλούσα ζωγραφική».