Η πανδημία δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων της Ηπείρου

Μεγάλη πίεση δέχεται το νοσοκομείο Άρτας

Σταθερά υψηλός παραμένει ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού, που ανιχνεύονται τις τελευταίες μέρες στην Άρτα. Όπως προκύπτει από την επίσημη έκθεση του ΕΟΔΥ της Δευτέρας, ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών για το Νομό Άρτας ανέρχονται σε 8,43 για το Νομό Θεσπρωτίας σε 11,14 για το Νομό Ιωαννίνων σε 14,43 και για το Νομό Πρέβεζας σε 3,71. Τα κρούσματα ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού για την Άρτα υπολογίζονται σε 11,79 για την Θεσπρωτία σε 32,12 για τα Γιάννινα σε 11,32 και για την Πρέβεζα σε 3,71.

Τα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ για την Ήπειρο καταγράφηκαν 42 κρούσματα -εξ αυτών 8 στην Άρτα, 19 στα Γιάννενα, 14 στη Θεσπρωτία και 1 στην Πρέβεζα.
Παράλληλα, εντείνεται η ανησυχία λόγω και της πίεσης που υφίστανται τα νοσοκομεία της Περιφέρειας Ηπείρου.
Μεγάλη είναι η πίεση που δέχεται το Νοσοκομείο της Άρτας καθώς ο αριθμός κρουσμάτων στην περιοχή έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των αναγκών για νοσηλεία, με τις κλινικές που νοσηλεύουν ασθενείς Covid να είναι γεμάτες, ενώ είναι σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το Πανεπιστημιακό ώστε να μεταφερθούν ασθενείς στην περίπτωση που δεν υπάρξει αποκλιμάκωση τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των κρουσμάτων της Άρτας υπάρχουν άτομα νεαρής ηλικίας. Επίσης φαίνεται πως υπάρχει διασπορά και στα ορεινά της Άρτας, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε συγχρωτισμός σε κηδεία σε κοντινό χωριό της Άρτας με αποτέλεσμα αρκετοί εκ των παραβρισκόμενων να παρουσιάσουν συμπτώματα κορωνοϊού.
Επίσης αρκετά είναι τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή των Φιλιατών, όπου αρκετά τμήματα σε τέσσερις σχολικές μονάδες της περιοχής βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας ενώ εκτός λειτουργίας τέθηκε το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων μετά από επιβεβαίωση κρουσμάτων.

Ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως επί ένα χρόνο ο Δήμος είναι από τους πιο «καθαρούς» στην Ελλάδα και την Ευρώπη. «Δυστυχώς ο κορωνοϊός «επισκέφτηκε» και το Δήμο μας. Τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκαν αρκετά κρούσματα θετικά στον ιό σε συμπολίτες μας. Επί ένα περίπου χρόνο όλοι μαζί τηρώντας με ευλάβεια τα υγειονομικά μέτρα και τις οδηγίες των ειδικών πετύχαμε να είμαστε ένας από τους πιο «καθαρούς» δήμους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Λίγο η κούραση, λίγο η απροσεξία και η χαλαρότητα ολίγων συμπολιτών μας αλλά και οι παράνομες εισροές πολιτών από τη γειτονική Αλβανία δεν μας επέτρεψαν να φθάσουμε στο τέλος της πανδημίας χωρίς κρούσματα, που ήταν και ο μεγάλος στόχος μας. Επειδή υπάρχει παραφιλολογία και παραπληροφόρηση σχετικά με τα κρούσματα που δημιουργεί πανικό και φόβο στους πολίτες, θέλω να παρακαλέσω τους συμπολίτες μου να συνεχίσουν να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα πρόληψης και διασποράς με προσοχή, αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα όπως έκαναν μέχρι σήμερα. Υπομονή σε όλους μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Να αλλάξει το ωράριο 
Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, ειδικά στην Αττική το Σάββατο και την Κυριακή, είναι ένα μέτρο που συναντάει αρκετές αντιδράσεις και πολλοί το χαρακτηρίζουν λάθος, ειδικά μετά τις εικόνες που επικρατούν έξω από τα σούπερ μάρκετ.
Να αλλάξει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα το Σάββατο και την Κυριακή στην Αττική ζητούν κόμματα, γιατροί, μέλη της επιτροπής ακόμη και τα σούπερ μάρκετ – εμμέσως.
Όπως είναι γνωστό η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έφερε ουρές στα σούπερ μάρκετ και γενικά μεγαλύτερη κινητικότητα στους δρόμους τις ώρες που επιτρέπεται η κυκλοφορίας.
Μάλιστα όσο μεγαλώνει η μέρα και στις 6 υπάρχει ακόμη το φως της μέρας, τόσο περισσότερο δυσκολεύονται όσοι κλείνονται στα σπίτια τους από τις 6 το απόγευμα και δεν μπορούν να βγουν για ένα περπάτημα ή για μια βόλτα με το ποδήλατο. Το μέτρο έχει κατα καιρούς χαρακτηριστεί «λάθος» από αρκετούς.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έχει κάνει ανάλογες δηλώσεις προ ημερών. Συγκεκριμένα, ακατάλληλη κρίνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00 στα μεγάλα αστικά κέντρα, διότι όπως ανέφερε πριν μία εβδομάδα ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στο GRTimes, πιέζονται οι δραστηριότητες και δημιουργείται περισσότερος συνωστισμός.
Να πάρει πίσω το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 6 το απόγευμα καλεί εκ νέου την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωση του την κατηγορεί ότι για τρίτη εβδομάδα «επιμένει στο μέτρο – παρωδία» ενώ «αποδεδειγμένα πλέον πρόκειται για ένα μέτρο που όχι μόνο δεν βοηθάει στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά αντίθετα επιβαρύνει περισσότερο τους πολίτες που αναγκάζονται να εξυπηρετηθούν στα σούπερ μάρκετ σε περιορισμένο ωράριο, με αποτέλεσμα ατέλειωτες ουρές στα πεζοδρόμια».