Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» ζητά έκτακτη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου

4 ενστάσεις για το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας»

-Τι αναφέρουν στην επιστολή προς τον πρόεδρο Στ. Παργανά

Την έκτακτη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την συζήτηση του περιεχομένου του υπό ψήφιση Νομοσχέδιου του ΥΠΕΝ «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» και την έκδοση ψηφίσματος με τις παρατηρήσεις επ’ αυτού ζητά η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», με επιστολή προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Σταύρο Παργανά.

Στην επιστολή που υπογράφουν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης Γιώργος Ζάψας, Άρης Σπέγγος, Χριστίνα Λέκκα, Ουρανία (Ράνια) Γκίζα, Δημήτρης Τρομπούκης, Θεόδωρος Κορωναίος, Δημήτρης Σακαρέλης, σημειώνεται πως το ν/σ κατατίθεται σε μια πρακτικά κλειστή Βουλή λόγω καραντίνας και ο Υπουργός Περιβάλλοντος αγνόησε τις αντιρρήσεις και τις σοβαρές ενστάσεις του συνόλου των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας.

Στην επιστολή των συμβούλων της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναφέρονται τα εξής: «Κατατέθηκε ή θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το ν/σ κατατίθεται σε μια πρακτικά κλειστή Βουλή λόγω καραντίνας. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος αγνόησε τις αντιρρήσεις και τις σοβαρές ενστάσεις του συνόλου των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας τόσο επί του περιεχομένου του όσο και για τον περιορισμένο χρόνο που δόθηκε για διαβούλευση, μόλις 14 ημερών, για ένα πολυσέλιδο και με πληθώρα διατάξεων νομοσχέδιο. Λόγος για τον οποίο κάποιες από τις οργανώσεις ζήτησαν ακόμη και την ανάκλησή του.

Γιατί υποστηρίζουν:
-Ανοίγει ο δρόμος για λατομεία, ξενοδοχεία και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε περιοχές Natura 2000!
-Γίνεται απόπειρα νομιμοποίησης 500.000 αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις και ρέματα με αντισυνταγματικές ρυθμίσεις
-Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα ελέγχονται από ιδιώτες που θα επιλέγει και θα πληρώνει ο.. επενδυτής
-Υποβαθμίζονται οι Φορείς Διαχείρισης και φύλαξης Προστατευόμενων Περιοχών
-Προωθείται η αλόγιστη επέκταση τεράστιων αιολικών πάρκων.

Στο μεταξύ, στις 9 Απριλίου, με συμμετοχή 20 περιβαλλοντικών οργανώσεων, του Υφυπουργού Δ. Οικονόμου και του Γεν. Γραμματέα Κ. Αραβώση, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη αποκλειστικά για το νομοσχέδιο. Σε αυτήν, η ηγεσία του ΥΠΕΝ ισχυρίστηκε ότι ο χρόνος ήταν εντός του νομικού πλαισίου και ότι οι ενδιαφερόμενοι όφειλαν να είχαν εργαστεί εξ αποστάσεως. Επομένως, η διαδικασία της ψήφισής του θα προχωρήσει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο Υπουργός και το επιτελείο του διαβεβαίωσαν ότι έχουν γίνει εκτεταμένες αλλαγές στη βάση των σχολίων που υποβλήθηκαν στη διαβούλευση και με στόχο το νομοσχέδιο να βελτιωθεί σημαντικά για να μη θίγει το ενωσιακό και εθνικό κεκτημένο στην προστασία του περιβάλλοντος. Εντούτοις, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα το νέο κείμενο του τροποποιημένου νομοσχεδίου.

Διαρκούντος του χρόνου διαβούλευσης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου/ Τμ. Περιβάλλοντος απέστειλε επιστολή στο ΥΠΕΝ, με την οποία εκφράζει τον προβληματισμό του. Παρακαλούμε για την πρόσκληση εκπροσώπων των Φορέων Διαχείρισης Π.Π. και Περιβαλλ/κών Οργανώσεων, όπως και Επιστημονικών Φορέων (ΓΕΩΤΕ, ΤΕΕ, Δικηγορικός Σύλλ. κ.α.).

Ψήφισμα για πρώτη κατοικία
Επίσης από την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» κατατίθεται πρόταση για την έκδοση ψηφίσματος, από το Περιφερειακό Συμβούλιο, για την «προστασία της πρώτης κατοικίας». Όπως σημειώνεται, «Σε λίγες ημέρες στα τέλη Απριλίου, παύει να ισχύει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας με ότι αυτό σημαίνει για χιλιάδες δανειολήπτες και τις οικογένειες τους. Όταν μάλιστα όλοι οι πολίτες καλούνται λόγω των μέτρων να μείνουν στο σπίτι, ξαφνικά προκύπτει ζήτημα άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει ένα τέτοιο αντικοινωνικό μέτρο σε μια χώρα που επί χρόνια, σχεδόν ο ένας στους τρείς πολίτες ήταν άνεργος και χωρίς εισοδήματα, λόγω των σκληρών μνημονιακών πολιτικών λιτότητας.

Πολύ περισσότερο σήμερα, όταν λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού οι δείκτες της ανεργίας άρχισαν να ανεβαίνουν με τις εκατοντάδες χιλιάδες νέες απολύσεις, με τους υποαπασχολούμενους, αλλά και με εργαζόμενους που παίρνουν ψίχουλα αντί κανονικού μισθού, η Κυβέρνηση να προχωράει σε τέτοιου είδους επιλογές.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου καλεί την Κυβέρνηση
Να μην προχωρήσει στην άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Να παραταθεί η προστασία τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.
Να επεξεργαστεί άμεσα ένα συνεκτικό πρόγραμμα που θα αφορά την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, που θα περιλαμβάνει και την προστασία της πρώτης κατοικίας».