Η παρουσίαση των γεγονότων και των συμβάντων
Γράφει :
ο Νίκος Σόκολος
Στάθηκα μπροστά σε μια Χριστουγεννιάτικη διακοσμητική τηλεόραση, που μόλις άρχισε να αναβλύζει μεγάλη ποσότητα χιονιού , μέσα από διάφορες συμβολικές παραστάσεις, οι οποίες στην παρουσίαση ενός θεάματος, φαίνεται ότι συμπίπτουν με την γιορτινή ατμόσφαιρα, με ένα εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο σκηνικό, χάρη στο μηχανισμό που διαθέτει για να στροβιλίζει τις αστραφτερές νιφάδες.
Αλλά και μαζί με αυτές το φως και το χρώμα της εικόνας, που τραβούν την προσοχή μας, για να μας προκαλέσουν διάφορα συναισθήματα, για να μας στείλουν διάφορα μηνύματα , για να μας παρασύρουν σε μια σειρά γεγονότων, που συνδέονται με το φαινόμενο της επικοινωνίας, αλλά και με την ροή των πολιτικών, πνευματικών κοινωνικών, πολιτιστικών, καλλιτεχνικών ειδήσεων .
Οι οποίες έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, κυρίως στα θέματα, τα οποία αντιλαμβανόμαστε, μέσα από την ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει, το έργο ενός χρόνου, που αντικειμενικά η υποκειμενικά βιώσαμε ευχάριστες ή δυσάρεστες ειδήσεις, διάφορους κινδύνους και απειλές, που έθεσαν την ανθρώπινη ζωή, σε διάφορες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, αλλά και στην αμφισβήτηση της ίδιας της πολιτικής εξουσίας.
Έτσι ανάμεσα στο φως και στα χρώματα της τηλεοπτικής εικόνας, μεταφερθήκαμε νοερά σε ένα συναρπαστικό ταξίδι, παρουσίασης των γεγονότων, των ειδήσεων, και των καταστάσεων, εκείνων που μας έκαναν να στρέψουμε την προσοχή μας, στις εμφύλιες ταραχές, στις πολεμικές συγκρούσεις, στις φυσικές καταστροφές, και στις ραγδαίες διεθνείς εξελίξεις.
Η χρονιά που φεύγει, μας άφησε πολλά αδιέξοδα γύρω από τις αποφάσεις των πολιτικών προσώπων, που ενίσχυσαν μια αδιανόητη ανθρωπιστική κρίση, την αλλοτρίωση και τον ατομισμό, στον σύγχρονο αστικό βίο, την υπερβολή στις νέες τεχνολογίες και την εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Επίσης ένας πυρηνικός πόλεμος θα σήμανε το τέλος της ανθρωπότητας, ειδικά όταν η συσσώρευση των προβλημάτων, στους πολέμους της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας, εμπλέκονται μεγάλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις και η ίδια η Αμερική.
Η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, σηματοδοτεί νέες εξελίξεις στις επιλογές της να διεκδικήσει Συριακές πόλεις, με στόχο ακόμα και την ίδια Ιερουσαλήμ, σε μια εποχή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, βασίζονται στην ελληνικές υποχωρήσεις και στην αμφισβήτηση του Αιγαίου, μετά από την πολιτική του κατευνασμού, και την διαγραφή των εθνικών μας συμφερόντων.
Στην Ελλάδα ακόμα διεκδικούμε τις ελευθερίες και τα δικαιώματα, από τις θυσίες μιας κοινωνίας, που ελπίζει σε αισιόδοξες προϋποθέσεις για το μέλλον, μπροστά από μια πολιτική εξουσία που επιμένει στην φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και στην αυξανόμενη ακρίβεια.
Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός, στην Ευρώπη επιμένει στην εγκληματικότητα της δημόσιας ζωής, και στην έννοια της ριζοστικοποίησης του, επιμένοντας στην παγκοσμιοποίηση της ιερής τρομοκρατίας και στο ισλαμικό δεοντολογικό του πρότυπο, αφήνοντας ανοιχτά τα θέματα των αυξανόμενων προβλημάτων της εσωτερικής ασφάλειας των χωρών της δύσης και της ανεξέλεγκτης δράσης τους.
Μια χρονιά φεύγει και μια νέα έρχεται, με αισιοδοξία και αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν, για να αλλάξει η ζωή πρός το καλύτερο, και για να αλλάξουν οι πολιτικές των κυβερνησεων που πολλά υπόσχονται και τίποτα δεν τηρούν από τις εξαγγελίες και τα μέτρα που νομίζεις ότι είναι αληθινά, αλλά όλα είναι ψέματα.