Η Περιφέρεια Ηπείρου για το Δίκτυο Συνεργασίας για την Κλιματική Ουδετερότητα
Παρούσα ήταν η Περιφέρεια Ηπείρου στη συνάντηση του Δικτύου Συνεργασίας για την Κλιματική Ουδετερότητα. Την Περιφέρεια Ηπείρου στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Νησί Ιωαννίνων για την ίδρυση Δικτύου Συνεργασίας για την Κλιματική Ουδετερότητα εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Σιαράβας, ο οποίος στο χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:
Η Περιφέρεια Ηπείρου χαιρετίζει την πρωτοβουλία για σύναψη συνεργασίας μεταξύ των έξι ελληνικών πόλεων και της Λεμεσού. Είναι δεδομένο ότι χωρίς συνεργασία, χωρίς συνέργειες και χωρίς συνένωση δυνάμεων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, δεν πρόκειται να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την Κλιματική Αλλαγή που συνεχώς εντείνονται. Άλλωστε τις βιώνουμε και μείς με τις απότομες και απρόσμενες αλλαγές των καιρικών συνθηκών.
Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει σε προτεραιότητα δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η Κλιματική Αλλαγή.
Στηρίζει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με την προϋπόθεση να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον και να μην προκαλούν προβλήματα σε ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες.
Έχει σε εξέλιξη πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η εκπόνηση μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
Έχει οργανωμένες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, έχοντας συνδράμει δράσεις και προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης.
Ασφαλώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι και περισσότερα και πολύ πιο σύνθετα. Αρχίζουν από την ευαισθητοποίηση των πολιτών και καταλήγουν σε κεντρικές πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν σε επίπεδο κρατών και διεθνών οργανισμών.
Σε ο, τι μας αφορά, πρέπει να γνωρίζετε ότι το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027» περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο δράσεων περιβαλλοντικής πολιτικής με πρόβλεψη διάθεσης άνω των 80 εκ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού προγράμματος. Ένδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.
Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέσω καθαρών μορφές ενέργειας, με πράσινες και γαλάζιες επενδύσεις, με ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας και φυσικά με την πρόληψη και διαχείριση των κινδύνων.
Στόχος είναι η δημιουργία μιας πιο πράσινης Ηπείρου, μέσα σε μια πιο πράσινη Ελλάδα και Ευρώπη, με ενίσχυση της βιοποικιλότητας και των πράσινων υποδομών και στο αστικό περιβάλλον, που είναι και ο στόχος της σημερινής εκδήλωσης. Στο πλαίσιο αυτό το Νησί είναι ένας οικισμός που μπορεί να καταστεί αυτόνομος ενεργειακά, κατά το παράδειγμα της Αστυπάλαιας.
Η Περιφέρεια Ηπείρου συγχαίρει τους Δήμους για την ανάληψη της πρωτοβουλία σύναψης του Συμφώνου για την Κλιματική Ουδετερότητα και διαβεβαιώνει ότι θα είναι στο πλευρό τους, σε ο, τι χρειαστεί και εντάσσεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.