Η Περιφέρεια Ιονίων νήσων υποδέχεται την Ψηφιοποιημένη Πολιτισμική Κληρονομιά και ενισχύει τον Τουρισμό της
Το μείζον θέμα της Ψηφιοποιημένης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της εφαρμογής των Νέων Τεχνολογιών σε κάθε είδους Αρχαιολογικούς χώρους, Παραδοσιακούς Οικισμούς, Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Πινακοθήκες και άλλους χώρους Πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αποτελεί αυταπόδεικτο παράγοντα οικονομικής ευρωστίας. Ο Τουρισμός, που μαζί με τον Πολιτισμό στην Ελλάδα αποτελούν τις λεγόμενες «βαριές βιομηχανίες», πρέπει να προωθούνται συνολικά και συνδυαστικά.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων γνωρίζει ότι ο Πολιτιστικός Τουρισμός αυξάνεται ραγδαία, οι επισκέπτες αναζητούν ολοένα περισσότερες βιώσιμες εμπειρίες και σε μικρό χρονικό διάστημα που μπορεί να είναι οι διακοπές του, επιζητούν τομέγιστο της ικανοποίησής τους και προσπαθεί με οποιοδήποτε τρόπο και μέσα να το προσφέρει.
Για το λόγο αυτό πήρε και την πρωτοβουλία να λάβει μέρος στο έργο με τίτλο: «Πάρκο λογοτεχνικών ταξιδιών στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Ελλάδα» και ακρωνύμιο “POLYSEMi”.
Στο εταιρικό σχήμα του έργου αυτού, εκτός από την Περιφέρεια Iονίων, συμμετέχουν:
•Το Πανεπιστήμιο του Μπάρι
•Ο Δήμος Taranto
•Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο- Επιτροπή Ερευνών
•Η Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού
Στο πλαίσιο του έργου έχει δημιουργηθεί μια ψηφιακή βιβλιοθήκη, γνωστή και ως “Πάρκο λογοτεχνικών ταξιδιών”, προσβάσιμη δωρεάν σε τοπικούς πληθυσμούς και σε ένα διεθνές κοινό με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί ένα ποιοτικό και βιώσιμο μοντέλο Λογοτεχνικού Τουρισμού.
Το “Πάρκο” αυτό θα αποτελέσει ένα ανοιχτό “Διαδικτυακό Παράθυρο”της πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Απουλίας και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του τουρισμού τους, στη δημιουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων και ως εκ τούτου στην αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους και τις γυναίκες.
Όπως δήλωσε και η Περιφερειάρχης, κυρία Ρόδη Κράτσα– Τσαγκαροπούλουκατά τη διάρκεια της πρώτης διαδικτυακής ενημερωτικής ημερίδα του έργου:“Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει εμβληματικούς λογοτέχνες άνδρες, όπως και γυναίκες, με έργα και κύρος εμβέλειας. Σας θυμίζω τον Γρηγόριο Ξενόπουλο και τον Άγγελο Σικελιανό που διετέλεσαν και ιστορικοί Πρόεδροι της Ένωσης Λογοτεχνών Ελλάδος, τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, όπως τους ποιητές της Ελευθερίας Διονύσιο Σολωμό και Ανδρέα Κάλβο με θαυμαστές στον έξω κόσμο και αλλού βέβαια.
Οι τόποι που έζησαν, έγραψαν, εμπνεύστηκαν, όπως και οι μουσειακοί χώροι που τους έχουν αφιερωθεί, μπορεί να αποτελέσουν πόλους έλξης.Έχω ένα ζωντανό παράδειγμα στο νου μου, η επισκεψιμότητα της κατοικίας του Ούγκο Φόσκολο από Ιταλούς επισκέπτες στην Ζάκυνθο. Έχουμε, λοιπόν, μπροστά μας μια ευκαιρία πολιτιστικής διάδρασης και ανάπτυξης στοχευμένη στον τομέα της λογοτεχνίας”.