Η πληγωμένη πολιτισμικά Ελλάδα

Γράφει :

ο Νίκος Σόκολος

Tα πολιτιστικά αγαθά , είναι η απόδειξη της ταυτότητας μας , οι μαρτυρίες του ιστορικού παρελθόν μας , και δεν γίνονται αιτία στοχοποίησης , φθοράς , καταστροφής , κλοπής , και υποβάθμισης τους για κανένα λόγο , κυρίως από ανθρώπους που κυριεύονται από εκδικητική μανία , και από φαινόμενα μισαλλοδοξίας κατά του Ελληνισμού , η της Ορθοδοξίας .

Στο επίπεδο των γεγονότων , οι προσβλητικές πράξεις , σε βάρος μνημείου , που έχει σχέση με τον ανδριάντα του Αντώνη Κατσαντώνη , δυστυχώς δεν εξυμνείται ο ηρωισμός , οι θυσίες , και τα ιδανικά της φιλοπατρίας . Παρά μόνο μια συστηματική ανθελληνική στάση και συμπεριφορά , που καταστρέφει την Ελληνική Ιστορία , τα αξεπέραστα σύμβολα δυναμισμού και πατριωτισμού , τα ηρωικά πρόσωπα , που φανερώνουν το Θάρρος την γενναιότητα , στον αγώνα της ελευθερίας , και τις ιδιαίτερες ελληνικές αξίες , που ενδυναμώνουν το μέλλον της ταυτότητας των Ελλήνων .

Η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , θεωρείται πρωταρχικό χαρακτηριστικό , που συνδέεται με τις αξίες του Ελληνισμού , με τις κοινωνικές πεποιθήσεις , τις θρησκευτικές αντιλήψεις , οι οποίες διαμορφώνουν την πολιτιστική μας ταυτότητα , σε εθνικά κρίσιμες περιόδους και όχι μόνο , δεδομένου ότι παρέχει την αίσθηση , ότι η ελληνική ιστορία μας ανήκει και μεταδίδεται σταθερά μέσα στον χρόνο , στις επόμενες γενιές και στην ανάπτυξη του πολιτισμού μας .

Έκείνο που παρατηρείται είναι ότι οι βεβηλώσεις , είναι αδιάκοπες μια και μεγάλος αριθμός ξένου πληθυσμού που ζει στην Ελλάδα , φροντίζει για την συστηματική πολιτιστική καταστροφή , η οποία πολλές φορές είναι ανεπανόρθωτη , ενώ φαίνεται ότι η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται , μέσα από τις προμελετημένες ενέργειες , που έχουν σαν στόχο την εξάλειψη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς .

Με αφορμή τα ερείσματα μνήμης , που έχουν σχέση , με τις βεβηλώσεις των εκκλησιών , των μνημείων , η και των μαρμάρινων αγαλμάτων , η πληγωμένη πολιτισμικά Ελλάδα , ζει την συλλογική της απώλεια , από την ξεχασμένη ιστορία των υπαίθριων μνημείων και γλυπτών , από τον περιβάλλοντα χώρο , που έχει υποστεί την μεγαλύτερη φθορά εξαιτίας των ασεβών πράξεων και των καταστροφών .

Οι πτυχές που συνθέτουν τα μείζονα θέματα , της πολιτιστικής μας ταυτότητας , και της σύνδεσης μας , με την πολιτιστική κληρονομιά , συγκροτούν ένα φαινόμενο , που δεν σηκώνει άλλο την διάβρωση και την βεβήλωση του ιερού .

Και αυτό επειδή οι επισκέψιμοι δημόσιοι χώροι , αναγνωρίζονται ως ιερά σύμβολα της ελευθερίας , και της Εθνικής μας Ιστορίας , γεγονός που δεν επιτρέπει την βεβήλωση , την βαρβαρότητα , την εμπορία και την μεταβίβαση τους , σε άλλα πρόσωπα , που έχουν σχέση με την ανάπτυξη άλλων πολιτισμών .

Η πληγωμένη πολιτισμικά Ελλάδα , πρέπει και μπορεί ακόμα να αντιστέκεται …