Η ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ‘70

Μια σπάνια Πανοραμική φωτογραφία της πόλης της Άρτας που δημοσιεύεται για πρώτη φορά. Διακρίνονται καθαρά οι οδοί Β. Κωσταντίνου και Τζουμέρκων πριν την διάνοιξή τους που έγινε για μεν την Β. Κωσταντίνου στις αρχές του ’80, για δε την Τζουμέρκων στις αρχές του 2000. Διακρίνονται επίσης καθαρά τα σπίτια δίπλα στον περίβολο της Παρηγορήτισσας, επί της Β. Κωσταντίνου. Στο πρώτο σπίτι αριστερά, δίπλα στον κήπο της οικίας Γαρουφαλιά υπήρχε το Φροντιστήριο Αγγλικών του Γιαννακάκη (Φαντάζομαι αρκετές κυρίες θυμούνται την σύζυγό του, κ. Γιαννακοπούλου, που παρέδιδε μαθήματα Οικοκυρικών στο Θηλέων την δεκαετία του ’70). Μπορούμε ακόμη να δούμε την Πλατεία Σκουφά και το μικρό πάρκο με τις τριανταφυλλιές καθώς και το χώρο που αποτελούσε τότε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και που σήμερα έχει ανοικοδομηθεί. Στο χώρο αυτό υπήρχε παλαιότερα το Τολ του στρατού το οποίο φαίνεται σε κάποιες παλαιότερες φωτογραφίες μπροστά στην Παρηγορήτισσα. Και δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε τις αμυγδαλιές στον λόφο της πόλης…..
(Η φωτοκάρτα – που είναι έκδοση Αδελφών Λιγούρα /Γκιώκα – είναι από το αρχείο του Γιάννη Νίκα)
Ευχαριστούμε το προφίλ του fb “Δόξες Αγήραντες του Δεσποτάτου” για την παραχώρηση.

Απάντηση από το Νοσοκομείο Άρτας σε ψευδείς ειδήσεις
Σε απάντηση δημοσιεύματος που αναφέρει ότι λόγω έλλειψης προσωπικού υγειονομικοί στο Γ. Ν. Άρτας εργάζονται όντες θετικοί σε covid-19, η Διοίκηση απαντά ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι παντελώς ανυπόστατο. Στο σύνολο του προσωπικού ( όχι μόνο Νοσηλευτικό) οι θετικοί είναι λιγότεροι από 0,5% , έχει γίνει πλήρης ιχνηλάτηση, τηρούνται στο ακέραιο τα υγειονομικά πρωτοκολλά και προφανώς ΚΑΝΕΙΣ ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΙΟ ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ.
Είναι προσβολή για το προσωπικό του νοσοκομείου , το όποιο πράγματι ανταποκρίνεται άψογα στα καθήκοντα του, τηρώντας κάθε πρωτόκολλο και μετρό προστασίας, να σπιλώνεται αναίτια.
Εάν κάποιοι θεωρούν ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση για την Χώρα και τον τομέα της Υγείας , ας μην την επιδεινώνουν με ψευδείς φήμες τις όποιες δεν τολμούν καν να διασταυρώσουν με την διοίκηση του Νοσοκομείου.

Επιμελητήριο Άρτας για την φορολογική έδρα Αγνάντων και Κτιστάδων
Σχετικά με τη μεταφορά της φορολογικής έδρας αρμοδιότητας των Κοινοτήτων Αγνάντων και Κτιστάδων ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Άρτας Ιωάννης Γκολομάζος, αναφέρει τα εξής: «Το Επιμελητήριο Άρτας στηρίζοντας πάντα τα δίκαια αιτήματα των επιχειρηματιών του νομού μας είχε αποστείλει την αριθμ.πρωτ.367/08-04-2021 επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς για την άμεση επίλυση του χρονίζοντος αιτήματος μεταφοράς έδρας φορολογικής αρμοδιότητας των Κοινοτήτων Αγνάντων και Κτιστάδων στην Άρτα, συμβάλλοντας έτσι στην ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των κατοίκων των περιοχών αυτών.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στην αριθμ.1093958/26-10-2021 απόφαση της ΑΑΔΕ να συμπεριληφθεί και η από ημερομηνία ισχύος 03/11/2021 μεταφορά της κατά τόπον αρμοδιότητας των Τοπικών Κοινοτήτων Κτιστάδων και Αγνάντων από την ΔΟΥ Ιωαννίνων στην ΔΟΥ Άρτας».

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Sanda
Έξι μετάλλια για τους αθλητές του Συλλόγου Άτρωτος Ιωαννίνων

Μία σπουδαία εμφάνιση που επέφερε έξι συνολικά μετάλλια έκαναν οι αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου Άτρωτος Ιωαννίνων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Sanda.
Σε μία αγωνιστικά δύσκολη διήμερη διοργάνωση, με τρεις αγώνες για τον κάθε αθλητή, η ομάδα του Άτρωτου, υπό την καθοδήγηση του προπονητή κ. Στέφανου Αποστολάκη έδωσε τον καλύτερό της εαυτό κι επέστρεψε στα Ιωάννινα με έξι μετάλλια.
Οι Αναστάσης Μπαρτζώκας, Κωνσταντίνος Καλοΐδης και Μπάτζιου Αικατερίνη κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο και οι Νίκος Μπαρτζώκας, Στραπέλης Μπάλας Στέργιος και Παπάς Ματθαίος ασημένιο μετάλλιο. Ο ομάδα αποτελούνταν από τέσσερις ακόμη αθλητές που λόγω covid δεν κατάφεραν να βρουν κατηγορία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επρόκειτο για την πρώτη παρουσία του Αθλητικού Συλλόγου Άτρωτος Ιωαννίνων στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα. Το Sanda είναι άθλημα παρεμφερές με το παγκράτιο, αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και μοριοδοτείται για τους μαθητές και τους αθλητές.

Δήμος Πωγωνίου
Αυξημένη προσέλευση των δημοτών για εμβολιασμό
Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η προσέλευση των δημοτών στη σημερινή δράση εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου.
Περισσότεροι από σαράντα (40) πολίτες εμβολιάστηκαν με την πρώτη ή τις επόμενες δόσεις σε μία πρωτοβουλία του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλη, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, τις υπηρεσίες του Δήμου Πωγωνίου και την Αντιπεριφειάρχη κ. Αγνή Νάκου.
Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί ιδιαίτερα τις υπηρεσίες για την άριστη συνεργασία και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους δημότες να εμβολιαστούν για να δημιουργηθεί η πολυπόθητη ανοσία και η επιστροφή στην κανονικότητα.
Θυμίζουμε ότι το ραντεβού για τον εμβολιασμό γίνεται μέσω πλατφορμας στο www.emvolio.gov.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Διακρίσεις των αθλητών στον «Δρόμο του Ταχυδρόμου 2021»
Την Κυριακή 31 Οκτ 2021 ο Σύλλογος Δρομέων Ιωαννίνων είχε δυναμική παρουσία και πολλές διακρίσεις στους ορεινούς αγώνες δρόμου με την επωνυμία «Ο Δρόμος του Ταχυδρόμου 2021» που διεξήχθησαν στο χωριό Άγναντα του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Συγκεκριμένα:
44,5 χλμ
Ανδρούτσος Αλέξιος 3ος Γενικής Κατηγορίας
Σιώζιου Γεωργία 1η Γενικής Κατηγορίας Γυναικών
25,5 χλμ
Οικονόμου Μαρίνα 2η Γενικής Κατηγορίας Γυναικών
Νάτσιας Ηλίας 3ος Ηλικιακής Κατηγορίας Ανδρών 50-59
8,5 χλμ
Αρλέτος Θεόδωρος 2ος Γενικής Κατηγορίας
Αγγέλη Αρετή 3η Γενικής Κατηγορίας Γυναικών.
Ο Σ.Δ. Ιωαννίνων συγχαίρει:
Τους δρομείς του συλλόγου που έλαβαν μέρος στους παραπάνω αγώνες και τους εύχεται καλή συνέχεια στις προπονήσεις και στα μελλοντικά αγωνιστικά τους πλάνα.
Την διοργάνωση των αγώνων που πραγματοποίησε επιτυχημένους αγώνες την δύσκολή αυτή χρονική περίοδο λόγο των υγειονομικών προβλημάτων που προέκυψαν από την πανδημία.

 

Δήμος Ηγουμενίτσας

Αποκαλυπτήρια του Μνημείου προς τιμήν των Υδραίων Ναυτών

Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 στις 12:00 το μεσημέρι, οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Ύδρας θα προβούν σε τελετή  Αποκαλυπτηρίων του Μνημείου προς τιμήν των Υδραίων Ναυτών στην ομώνυμη Πλατεία των Συβότων.

Το μνημείο, που φιλοτεχνήθηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη, είναι αφιερωμένο στους Υδραίους Ναύτες, οι οποίοι, το 1820, ναυτολογήθηκαν εκτάκτως και μαζί με Τούρκους απετέλεσαν την Μοίρα των Συβότων («εν Συβότοις μοίρα»), στον πόλεμο του Σουλτάνου εναντίον του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και μπροστά στον κίνδυνο εξέγερσης των Ελλήνων και κατάληψης των τουρκικών πλοίων, οι Τούρκοι προχώρησαν σε φρικτή εκτέλεση Υδραίων και άλλων Ελλήνων της Μοίρας στα Σύβοτα, προς παραδειγματισμό και εκφοβισμό των υπολοίπων.

Η απόφαση τοποθέτησης του Μνημείου στα Σύβοτα, η μετονομασία της πλατείας από «Πλατεία Κερκυραίων & Κορινθίων» σε «Πλατεία Υδραίων Ναυτών» και η υπογραφή Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης των Δήμων Ηγουμενίτσας και Ύδρας, αποτελούν ελάχιστο φόρο τιμής, δόξας και μνήμης σε εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, αλλά δεν λησμονήθηκαν.