Η Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή για Φο.Δ.Σ.Α Ηπείρου

Τις θέσεις της κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρταίων στις 10-6-2020 ανακοινώνει η παράταξη Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή

Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση η Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή
• Καταψήφισε το σχέδιο κανονισμού τιμολόγησης του Φο.Δ.Σ.Α Ηπείρου, διότι ο περιφερειακός σχεδιασμός και η συνολική αντίληψη που διέπει την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο (και στον δήμο μας ειδικότερα), βρίσκεται στον αντίποδα της δικής μας αντίληψης και πρότασης.

Η δική μας πρόταση στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, με διαχωρισμό στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση, ενώ για την επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων, θεωρούμε ότι θα μπορούσε να γίνει μέσα από μικρότερες μονάδες επεξεργασίας, φιλικές προς το περιβάλλον, με διαδημοτική συνεργασία και δημόσιο χαρακτήρα, προς όφελος των Δήμων και των δημοτών τους. Σε μια τέτοια περίπτωση η τιμολόγηση θα γινόταν με γνώμονα όχι το κέρδος των μονάδων αυτών, αλλά τη λιγότερη δυνατή οικονομική επιβάρυνση των δημοτών και το μέγιστο όφελος για τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Δυστυχώς όμως οι μεγάλες «μπίζνες» που έχουν στηθεί στη χώρα μας γύρω από τα σκουπίδια, μία εκ των οποίων αποτελεί και το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων που πρόσφατα κατασκευάστηκε με ΣΔΙΤ στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων και το οποίο εκμεταλλεύεται μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία, με σύμβαση 25τους διάρκειας, όπου τη μεγάλη μερίδα του λέοντος κατέχει ο επιχειρηματίας και μας είχε βρει εξαρχής αντίθετους, οδηγούν στα τωρινά επιβαρυντικά για τους Δήμους και τους δημότες αποτελέσματα.

Ο επιχειρηματίας θα έχει εξασφαλισμένο ένα μεγάλο κέρδος για 25 χρόνια τουλάχιστον, ο Δήμος θα πληρώνει μεγάλη κόστη για τα σκουπίδια του και θα δέχεται τα υπολείμματα του εργοστασίου στον ΧΥΤΥ Βλαχέρνας και από την άλλη οι δημότες θα δουν τους λογαριασμούς τους από δημοτικά τέλη να εκτοξεύονται.

• Όσον αφορά τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, επί των προτεινόμενων αντικειμενικών αξιών ακινήτων στον Δήμο Αρταίων (σε όλο το εύρος του, εντός και εκτός πόλης, σε κτίσματα και οικόπεδα) για τον καθορισμό τους από το Υπ. Οικονομικών, δηλώσαμε ότι τις βρίσκουμε αρκετά υψηλές σε αρκετές περιοχές του Δήμου μας, γι΄αυτό και προτείναμε την μείωση τους σε ποσοστό 20 -30% ανά περίπτωση. Η δεκαετής οικονομική ύφεση και η οικονομική, εμπορική και τουριστική δυσκαμψία της περιοχής μας, είχαν σαν αποτέλεσμα την κατακρήμνιση των μεταβιβάσεων ακινήτων και κατά συνέπεια την υποτίμηση της αξίας τους. Η αύξηση λοιπόν των αντικειμενικών αξιών ή η εισήγηση αξιών μεγαλύτερων απ΄αυτές που προκύπτουν από τις περιορισμένες ήδη συναλλαγές, θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, καθώς θα συνδυαστούν με αυξημένους φόρους μεταβίβασης, ΕΝΦΙΑ κλπ σε μια περίοδο, πραγματικά πολύ δύσκολη.-