Η Ρυθμιστική Αρχή απέρριψε ως ελλιπή το φάκελο Χωρίς πιστοποίηση ο ΦΟΣΔΑ Ηπείρου

Θα υποβληθούν εντός τριμήνου συμπληρωματικά στοιχεία

Σε δύσκολη θέση η Διοίκηση και ο πρόεδρος Νίκος Γεωργάκος

 

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Διοίκηση του ΦΟΣΔΑ Ηπείρου αφού η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων απέρριψε το φάκελο που υπέβαλε για την απόκτηση πιστοποίησης καθώς κρίθηκε ελλιπής και δεν πληρούσε τα απαιτούμενα κριτήρια για τη διαχειριστική επάρκεια.

Η Ρυθμιστική Αρχή στην αιτιολογική έκθεσή της περιγράφει αναλυτικά τα σημεία που απαιτούν προσοχή, προτείνει κατευθύνσεις για τη βέλτιστη ανάπτυξή τους και παρουσιάζει επιτυχημένες πρακτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί από αντίστοιχους Φο.Δ.Σ.Α. στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί πως οι Φο.Δ.Σ.Α. που δεν πιστοποιήθηκαν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν εντός τριμήνου τα συμπληρωματικά στοιχεία που απαιτούνται για την επάρκεια των υπηρεσιών τους.

Πιο συγκεκριμένα, την πιστοποίηση της διαχειριστικής επάρκειας των πρώτων 7 από τους 14 φορείς διαχείρισης απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) στη χώρα ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Η Αρχή εξέτασε τα ελάχιστα κριτήρια που, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρέπει οι φορείς αυτοί να έχουν για να διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια. Όπως προκύπτει όμως από την έκθεση, η αποτίμηση βασίζεται απλώς στα έγγραφα που οι φορείς απέστειλαν στην Αρχή, χωρίς στην πραγματικότητα να ερευνάται κατά πόσον αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η ΡΑΑΕΥ προχώρησε στην πιστοποίηση 7 φορέων: Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.), Θεσσαλίας (ΠΑΔΥΘ Α.Ε.), Νοτίου Αιγαίου, Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε.) και Χανίων (ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε.). Η πιστοποίηση διαρκεί ένα έτος.

Αντίθετα δεν πληρούν τα κριτήρια πιστοποίησης ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) και οι ΦΟΔΣΑ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Ε.), Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Βορείου Αιγαίου.

Για τη διαπίστωση της διαχειριστικής ικανότητας κάθε Φο.Δ.Σ.Α. ελήφθησαν υπόψη η διοικητική, διαχειριστική, επιχειρησιακή και τεχνική επάρκεια του κάθε Φορέα, καθώς και η χρηματοοικονομική βιωσιμότητα.

Η αξιολόγησή τους έγινε με βάση ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες αναφορικά με τη διαχείριση διαφορετικών ροών αποβλήτων.

Για τον Φο.Δ.Σ.Α. Ηπείρου η έκθεση αναφέρει “έχει υποβάλει φάκελο τεκμηρίωσης με σειρά στοιχείων σχετικά με τη διαχειριστική του επάρκεια, καθώς και με τις μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί για την πλήρωση των κριτηρίων αξιολόγησης, σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΣΔΥΥ/53924/460 (ΦΕΚ Β’ 3309/2023).

Κατόπιν αξιολόγησης του ανωτέρω φακέλου τεκμηρίωσης, κρίνεται αναγκαία η υλοποίηση συγκεκριμένων, στοχευμένων και ουσιαστικών δράσεων στους επιμέρους τομείς της ετήσιας Έκθεσης Αξιολόγησης της Διαχειριστικής Επάρκειας του Φορέα και, ως εκ τούτου, επί του παρόντος, ο ως άνω φορέας δεν δύναται να αξιολογηθεί ως προς τη διαχειριστική του επάρκεια. Ακολούθως προτείνεται να κληθεί ο φορέας, όπως, εντός τριμήνου από την κοινοποίηση του παρόντος προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία προς συμπλήρωση του φακέλου, ώστε να τεκμηριώσει την βελτίωση της ποιότητας και τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών του, καθώς και τη διασφάλιση της διαχειριστικής του επάρκειας”

Οι κοινές προκλήσεις
Η έκθεση παρατηρεί ότι οι φορείς των δήμων για τα απορρίμματα παρουσιάζουν μια σειρά από κοινές προκλήσεις: «Ένα από τα κύρια ζητήματα είναι η περιορισμένη χρηματοδότηση, καθώς οι πόροι προέρχονται κυρίως από δημοτικά τέλη, κρατικές επιχορηγήσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία συχνά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Η γραφειοκρατία περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση, καθώς περιορίζει την ευελιξία στη διάθεση των κονδυλίων, καθιστώντας δύσκολη την έγκαιρη ανταπόκριση σε επείγουσες ανάγκες.

Επίσης, οι συχνές αλλαγές στη νομοθεσία και οι μη συντονισμένες πολιτικές σε εθνικό και τοπικό επίπεδο επιτείνουν την πολυπλοκότητα του έργου των ΦΟΔΣΑ, δημιουργώντας συχνά σύγχυση και καθυστερήσεις στην υλοποίηση δράσεων», αναφέρει. «Επιπλέον, πολλοί ΦΟΔΣΑ αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, γεγονός που δυσχεραίνει την αποτελεσματική λειτουργία τους», αναφέρεται στην έκθεση.