
Η τελευταία δημόσια τοποθέτηση του Αυγερινού Ανδρέου που έφυγε πρόσφατα από την ζωή, ήταν για το βιβλίο “Τα αδέσποτα” της Χαράς Παπαβασιλείου-Κουμουλλή. Ο ίδιος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί όμως όπως σημειώνει η γνωστή συγγραφέας «Μου την έστειλε για να διαβαστεί στους παριστάμενους, μιας και ο ίδιος δεν θα μπορούσε να παρευρεθεί».
Το κείμενο του Αυγερινού Ανδρέου ήταν:
«Κυρίες και κύριοι,
αντίξοες περιστάσεις του βίου σε συνδυασμό με τον κλονισμό της υγείας μου δεν μού επιτρέπουν απόψε να παραστώ και να μιλήσω για το λογοτεχνικό έργο της Χαράς Παπαβασιλείου.
Το μήκος του πνεύματος έχει μόνο μία αρχή και δεν έχει ένα τέλος. Εάν κάποιος σε όλη του τη ζωή διαβάζει σοβαρά έργα για τον Πλάτωνα και μόνο, έχει υπολογιστεί ότι θα χρειαστεί περίπου 1.000 χρόνια για να καλύψει το θέμα. Η Χαρά Παπαβασιλείου επί δεκαετίες διήνυσε στάδια και παρασάγγας πνεύματος, στην αρχή περνοδιαβαίνοντας ανά τις ρύμες και τις αγυιές αυτού και στη συνέχεια εισερχομένη στο πλατύ το αλώνι της λογοτεχνίας, στο οποίο έκτοτε έχει περίοπτη θέση.
Και διάβηκε από τους Δελφούς στην Αθήνα, στις Συρακούσες, στην Πέλλα, στην Έφεσο, στα Γαυγάμηλα και στα Κούναξα δρομολογώντας τους καιρούς. Και έγινε ουράνιο τόξο που συνδέει στερρά την κλασική αρχαιότητα με την σύγχρονη νεοελληνική παιδεία.
Εάν κανείς περνοδιαβεί τους αγρούς την Άνοιξη, θα ιδεί σιτηρά ομοειδή και περίπου ισοϋψή. Πού και πού, όμως, θα ιδεί κάποια στάχυα πιο ψηλά από τ΄ άλλα. Το ίδιο συμβαίνει και στη ζωή: κάποιοι άνθρωποι ξεχωρίζουν, είναι σε άλλο ύψος απ΄ αυτό των πολλών. Και εδώ ακριβώς αρχίζει το πρόβλημα. Οι πολλοί τους ζηλεύουν, τους αγνοούν δήθεν, τους μειώνουν, τους φέρνουν στα δικά τους ύψη, για να νιώθουν ίσοι. «Οι άνθρωποι επαινούν όσα και οι ίδιοι μπορούν να κάνουν» μάς διδάσκει ο Θουκυδίδης. Και συνεχίζει ο Θουκυδίδης: «γιγνόμενα και αεί εσόμενα, έως αν φύσις ανθρώπου τοιαύτη η», «γίνονται και πάντα θα γίνονται έως ότου η φύση του ανθρώπου τέτοια θα είναι».
Αυτό συμβαίνει και με την Χαρά Παπαβασιλείου.
Εμπιστεύομαι απολύτως την κριτική εργασία της Γεωργίας Κίτσου, εγκρίτου φιλολόγου, Λυκειάρχου και πνευματικού ανθρώπου.
Με τιμή
Αυγερινός Ανδρέου».