Η ΤΕΡΝΑ επανέρχεται για Φωτοβολταϊκό στο ΠΟΥΡΝΑΡΙ, αλλά… Αλλάζει Η ΟΜΟΦΩΝΗ Απόφαση;

Ο Δήμος Αρταίων είχε απορρίψει το σχετικό αίτημα το 2022

Ποιοι είχαν παραβρεθεί-τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο

 

Ένα ακόμη θέμα που είχε απασχολήσει έντονα την Τοπική Κοινωνία, αναμένεται να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των συζητήσεων, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα επανέρχεται η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για το φωτοβολταϊκό στο Πουρνάρι!
Ο σχεδιασμός είχε ξεκινήσει εδώ και μια 4ετία περίπου, όμως υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και το Δημοικό Συμβούλιο Αρταίων, σε μια διευρυμένη σύνθεση με την παρουσία βουλευτών και Άρτας και εκπροσώπων φορέων, υπήρξε ομόφωνη αρνητική απόφαση.

Τώρα, η ΤΕΡΝΑ που έχει την άδεια παραγωγής σύμφωνα με το epiruspost.gr επανέρχεται με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση. Η ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού φτάνει στα 103 MW.
Η περιοχή ανάπτυξης του υπό μελέτη έργου διοικητικά υπάγεται στις Δημοτικές Ενότητες Βλαχερνών και Πέτα των Δήμων Αρταίων και Νικολάου Σκουφά, της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η έκταση της λίμνης που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη του φωτοβολταϊκού ανέρχεται σε 1.664.129m², ενώ η έκταση της επιφάνειας του έργου ανέρχεται σε 1.075.328 m².

Οι Αντιδράσεις
Να σημειωθεί πως όταν ήλθε το θέμα αυτό στην επικαιρότητα, υπήρξαν πολλές και έντονες αντιδράσεις, με τους 4 Δήμους της Άρτας (ΑΡΤΑΙΩΝ, Ν. ΣΚΟΥΦΑ, Γ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ, Κ. ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ) να δηλώνουν αρνητικοί σε τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ υπήρξαν και αρνητικές αποφάσεις και προτάσεις από Τοπικά Συμβούλια, Φορείς και Σύλλογους.
Αρνητικά γνωμοδότησαν οι παρακάτω φορείς:
-Τοπικό Συμβούλιο Αρταίων
-Τοπικό Συμβούλιο Βλαχερνών
-Τοπικό Συμβούλιο Γραμμενίτσας
-Τοπικό Συμβούλιο Κορφοβουνίου
-Τοπικό Συμβούλιο Πιστιανών
-Τοπικό Συμβούλιο Ροδαυγής
-Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος
-Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου & της
Παραλίμνιας Ζώνης
-Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Ξενώνων Αγροτουρισμού «Ο
Άραχθος»
-Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής
-Ορειβατικός Σύλλογος Ξηροβουνίου Αράχθου
– Επιμελητήριο Άρτας
-ΓΕΩΤΕΕ Ηπείρου και Νήσων
– Εταιρίες που δραστηριοποιούνται τουριστικά με αθλητικές δραστηριότητες στην
ευρύτερη περιοχή του ποταμού Αράχθου έως τη λίμνη Πουρναρίου
-Σύλλογο Απανταχού Διστρατιωτών

Η Ομόφωνη Απόφαση
Για το θέμα αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων συνεδρίασε στην Άρτα την 31η του μηνός Ιανουαρίου του έτους 2022 ημέρα Δευτέρα σε τακτική συνεδρίαση, με φυσική παρουσία και με τηλεδιάσκεψη για τους λοιπούς, παρόντος του Δημάρχου κ. Χρήστου Τσιρογιάννη, ενώ διαπιστώθηκε από τον Πρόεδρο νόμιμη
Απαρτία.

Τελικά και μετά από συζήτηση και τοποθετήσεις βουλευτών, δημάρχων, καλεσμένων και εκλεγμένων συμβούλων το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΤΑΙΩΝ αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ Λαμβάνοντας υπόψη ΤΗΝ ΕΙΣΉΓΗΣΗ και όλες τις αποφάσεις – απόψεις φορέων και εκπροσώπων αυτών που συμμετείχαν στη διαβούλευση για το πλωτό φωτοβολταικό, τα εξής:
1. Την αποτροπή της δημιουργίας Πλωτού Φωτοβολταϊκού Σταθμού παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας εγκατεστημένης Ισχύος 103MW στην Τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου
2. Την διατύπωση αρνητικής γνώμης επί της σχετικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάστασή του
3. Την μη έκδοση της περιβαλλοντικής αδειόδοτησης του έργου
4. Την ανάκληση της αριθμ. ΒΕΒ-2645/2021 βεβαίωση παραγωγού της ΡΑΕ
5. Να αποσταλεί πλήρης φάκελος επί της διαβούλευσης με όλες τις αρνητικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, των Τοπικών Συμβουλίων, των Φορέων και των Συλλόγων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και στην Περιφέρεια Ηπείρου για τις δικές τους ενέργειες για την αποτροπή του έργου.
6. Πρώτα να ψηφιστεί η Επικαιροποίηση του Εθνικού και Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ και μετά να αδειοδοτηθούν και να κατασκευαστούν έργα ΑΠΕ ισόρροπα σε κάθε περιοχή, πιο μικρά και διάσπαρτα, που αθροιστικά θα καλύπτουν τον εθνικό μας στόχο για τις ΑΠΕ.
7. Να κατατεθεί, στα πλαίσια της νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, η πρόταση των Δήμων και των τοπικών φορέων, για την αξιοποίηση της παραποτάμιας περιοχής της λίμνης Πουρναρίου, μέσω της προσέγγισης της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ), όπου θα κατασκευαστούν έργα ανάπτυξης και αξιοποίησης της Λίμνης Πουρναρίου, ώστε να στηριχθεί η τοπική οικονομία με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον της περιοχής μας ζητώντας την στήριξη όλων των θεσμικών φορέων.
8. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε με οποιονδήποτε τρόπο να σταματήσει το έργο.
Η απόφαση αυτή έλαβε αριθ. 15/2022

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων υπήρξε νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο 33 μελών παρευρέθησαν στη συνεδρίαση ονομαστικά οι :
****Παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι
1. Τράμπας Κωνσταντίνος Πρόεδρος ΔΣ
2. Σιαφάκας Χριστόφορος Δια ζώσης
3. Πανέτας Γεώργιος Τηλεδιάσκεψη
4. Κωλέτσος Παντελής Δια ζώσης
5. Χαρακλιάς Κωνσταντίνος Τηλεδιάσκεψη
6. Λιόντος Νικόλαος Τηλεδιάσκεψη
7. Σφήκας Δημήτριος Τηλεδιάσκεψη
8. Χρηστούλης Σωτήριος Δια ζώσης
9. Ευαγγέλου Δημήτριος Δια ζώσης
10. Κοτσαρίνης Μιχαήλ Δια ζώσης
11. Γαλάνης Παναγιώτης Τηλεδιάσκεψη
12. Μπουκουβάλας Γεώργιος Τηλεδιάσκεψη
13. Ταπραντζή-Κοίλια Πολυξένη (Τζένη) Δια ζώσης
14. Γιώτης Χρήστος Δια ζώσης
15. Βασιλάκης Σωτήριος Τηλεδιάσκεψη
16. Πλατσούκας Απόστολος Δια ζώσης
17. Παπαλέξης Ιωάννης Δια ζώσης
18. Βασιλάκη-Μητρογεώργου Βικτωρία Δια ζώσης
19. Αγγέλης Χρήστος Δια ζώσης
20. Τσαρακλιμάνης Σπύρος Τηλεδιάσκεψη
21. Ζιώβας Βησσαρίων Δια ζώσης
22. Καλλώνης Ευστράτιος Δια ζώσης
23. Κιτσαντά Ευαγγελίτσα Δια ζώσης
24. Αμπελογιάννη Βασιλική Δια ζώσης
25. Σπάκα Χριστίνα Τηλεδιάσκεψη
26. Μάρος Κωνσταντίνος Τηλεδιάσκεψη

****Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αρταίων, Κεραματών και Ροδαυγής .
Στη συνεδρίαση επίσης παραβρέθηκαν η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Γεροβασίλη με τηλεδιάσκεψη ο
Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Γκόγκας δια ζώσης ο Δήμαρχος Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων κ Χασιάκος, ο Δήμαρχος Δήμου Γεωργίου Καραισκάκη κ Μίγδος εκπρόσωποι της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη της Λίμνης Πουρναρίου, ο κ. Κιάμος Πρόεδρος και ο κ. Κολιούσης μέλος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Ζάψας, Δημητρίου και Τρομπούκης, και η Περ. Σύμβουλος κα Γκίζα.

Ο Βουλευτής κ. Στύλιος με επιστολή του γνωστοποίησε ότι δεν ήταν δυνατό να παρευρεθεί στη συνεδρίαση λόγω υποχρεώσεων στη Βουλή και για το θέμα θα τοποθετηθεί δημόσια και οι αποφάσεις των Δημοτικών συμβουλίων των Τοπικών Συμβουλίων και επιτροπών είναι απολύτως σεβαστές

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης αναγνώστηκε επιστολή της κας Ροζίνας Βαβέτση Δημάρχου του Δήμου Νικολάου Σκουφά με την η οποία δηλώνει την αντίθεση του Δήμου Νικολάου Σκουφά, στην δημιουργία πλωτού φωτοβολταικού στη λίμνη Πουρναρίου.

Ακολούθως αναγνώστηκε σχετική ομόφωνη απόφαση των μελών του Δ.Σ του Επιμελητηρίου Άρτας με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του στη δημιουργία πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου, στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, καθώς μια τέτοια εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με την σχεδιαζόμενη ήπια αγροτουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ προκαλεί σειρά αρνητικών περιβαλλοντικών μεταβολών στο οικοσύστημα.