Η ΤΕΡΝΑ πήγε για…Πουρνάρι!!!
Πήρε βεβαίωση παραγωγού από την ΡΑΕ
Ολοταχώς για πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο στη λίμνη
Ο «γάμος» με την ύδρευση και την άρδευση της Άρτας αναβάλλεται
Τι θα κερδίσουν οι Αρτινοί από την ενοικίαση του οικοπέδου τους;
Για μια ακόμη φορά, η ΔΕΗ ακυρώνει αιτήματα, αλλά και σχεδιασμούς των Αρτινών παραγόντων και προσμονές της τοπικής κοινωνίας, που μετά από 50 χρόνια συνεχούς εκμετάλλευσης του Φράγματος Πουρναρίου εις βάρος της οικονομικής ανάκαμψης της περιοχής μας, δεσμεύει εκ νέου τη λίμνη Πουρναρίου.
Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ παραχωρεί στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για να κατασκευάσει πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο στη λίμνη Πουρναρίου, χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως καμία ενημέρωση και καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία για τους όρους και τις προϋποθέσεις που δεσμεύουν ένα δημόσια έκταση σε μία ιδιωτική εταιρεία.
Ακόμη περισσότερο που κανένας δεν κάνει λόγο για ωφελήματα υπέρ των κατοίκων της περιοχής μας, οι οποίοι υφίστανται για πολλά χρόνια τις απαγορεύσεις της ΔΕΗ, αλλά και την καταστροφή του μικροκλίματος της περιοχής μας μετά την κατασκευή του Φράγματος Πουρναρίου.
Να σημειωθεί πως η Άρτα, είναι η μοναδική περιοχή της χώρας στην οποία δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις φωτοβολταϊκών, ούτε καν μικρής κλίμακας, επειδή δεν υπάρχουν «γραμμές», με τις κυβερνήσεις να εναλλάσσονται και καμία να μην δείχνει ενδιαφέρον για την λύση του προβλήματος.
Άραχθος και Αχελώος
Πιο αναλυτικά, με τρία πλωτά φωτοβολταϊκά 265 MW στις τεχνητές λίμνες Καστρακίου, Πουρναρίου και Στράτου ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Με μια κίνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «πράσινη ρελάνς» εξασφάλισε, όπως αποκαλύπτει το newmoney, από τη ΡΑΕ βεβαιώσεις παραγωγού για νέα projects συνολικής ισχύος 483 MW.
Συγκεκριμένα, η ΤΕΝΕΡΓ είχε υποβάλει στη ΡΑΕ αιτήσεις χορήγησης βεβαίωσης παραγωγού, -τις οποίες και έλαβε χθες-, για τρεις εγκαταστάσεις πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων σε ισάριθμους τεχνητούς ταμιευτήρες, η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε 265 MW.
Οι αιτήσεις για την ανάπτυξη έργων αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας παραγωγής καθαρής ενέργειας αφορούν στην εγκατάσταση 120 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Καστρακίου στο Αγρίνιο, 103 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Πουρναρίου στην Άρτα και 42 ΜW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Στράτου στο Αγρίνιο.
Πρόκειται για τρία τεχνητά φράγματα σε δύο ποτάμια, τον Άραχθο και τον Αχελώο.
Το συνολικό ύψος της επένδυσης για την ανάπτυξη των τριών συγκεκριμένων εγκαταστάσεων ΑΠΕ θα ξεπεράσει τα 170 εκατ. ευρώ.
Ποσοστό κάλυψης
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του newmoney, το ενδιαφέρον, πέραν των άλλων, είναι ότι πρόκειται για έργα που επεκτείνουν τη δραστηριότητα του ομίλου και στον τομέα των πλωτών φωτοβολταικών πάρκων, ο οποίος πλέον «εγκαινιάζεται» και στην Ελλάδα.
Τονίζεται ιδιαίτερα, ωστόσο, ότι η στρατηγική κατεύθυνση του ομίλου σε αυτόν τον τομέα είναι ότι πρέπει να ακολουθείται μια λελογισμένη ανάπτυξη προκειμένου να μην επηρεάζεται το ευρύτερο περιβάλλον. Για αυτό και είναι χαρακτηριστικό ότι και τα τρία αυτά projects βρίσκονται εκτός περιοχών Natura ενώ προβλέπεται ποσοστό κάλυψης που δεν υπερβαίνει το 5,5%, σύμφωνα με τις Διεθνείς Πρακτικές Βιωσιμότητας.
Tα πλωτά φωτοβολταϊκά αποτελούν μια νέα τεχνολογία για την Ελλάδα, που καθίσταται ελκυστική καθώς δεν απαιτούν αγορά γης, ενώ η σκίαση που προκαλεί το πάνελ στην υδάτινη επιφάνεια μειώνει τον ρυθμό εξάτμισης του νερού. Επίσης μπορούν να εγκατασταθούν πιο γρήγορα και είναι πιο εύκολα στη διαχείριση, ενώ το κόστος, αν και μεγαλύτερο σε σχέση με τα χερσαία φωτοβολταικά, βαίνει μειούμενο λόγω νέων τεχνολογικών λύσεων.
Ασφαλώς, η ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών σε τεχνητές λίμνες όπου έχουν δημιουργηθεί υδροηλεκτρικά φράγματα, έχει περιορισμούς καθώς όταν ανεβοκατεβαίνουν οι υδατοφράκτες τους, αυξομειώνεται και η ποσότητα του νερού. Κάτι που σε τεχνικό επίπεδο σημαίνει ότι η εγκατάστασή τους πρέπει να γίνεται στο κέντρο της λίμνης ώστε να μην επηρεάζονται από τις αυξομειώσεις της ποσότητας ροής του νερού.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα πεδίο στο οποίο αναμένονται σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση έχει κινηθεί και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (για έργα 50MW στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου του ποταμού Αλιάκμονα και σε λιμνοδεξαμενή της Φλώρινας), ενώ ανάμεσα στους διεθνείς παίκτες που αναπτύσσουν τέτοια έργα συγκαταλέγονται ορισμένοι με παρουσία και στην Ελλάδα, όπως η πορτογαλική EDP, η γαλλική Akuo και η γερμανική BayWa r.e.
Παράλληλα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εξασφάλισε χθες βεβαίωση παραγωγού και για ένα ακόμη μεγάλο φωτοβολταικό σταθμό ισχύος 72 MW στην περιοχή Τοπείρου Ξάνθης. Γεγονός που δείχνει ότι ετοιμάζει τη δική της «αντεπίθεση» και στην ηλιακή ενέργεια, πέραν της αιολικής όπου ούτως ή άλλως αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη του κλάδου.
Ο όμιλος διαθέτει σήμερα σε λειτουργία τρία φωτοβολταικά πάρκα συνολικής ισχύος 8,5 MW, σε Αττική και Αιτωλοακαρνανία, ενώ έχει υπό αδειοδότηση έργα συνολικής ισχύος 1,7 GW.
Επίσης η ΤΕΝΕΡΓ έλαβε το «πράσινο» της ΡΑΕ και για επτά νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 146 MW στις περιοχές Ορεστιάδας (45MW), Φωκίδας (40MW, 15MW, 10 MW, 10MW), Κάτω Νευροκοπίου Δράμας (20 MW) και Ελλήσποντου Κοζάνης (6MW).