Η Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια για το debate

<<…με Δυναμισμό, όραμα και Προγραμματική δέσμευση…>>
Η Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια, υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων, επικεφαλής Δημοτικής Αναγέννησης έκανε την εξής δήλωση για το debate, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων: «με αφορμή και τα όσα συζητήθηκαν στην τελευταία τηλεοπτική συνάντηση, με Αγάπη για τον τόπο μας, και απόλυτο ΔΥΝΑΜΙΣΜΟ, στην μακετολογία αυτών που ήδη τους δόθηκε η δυνατότητα να διοικήσουν και το είχαν ξεχάσει,και την ακατάσχετη παραχολογία για το μέλλον, εγώ σαν υποψήφια Δήμαρχος του Δήμου της ζωής μου, με βάση το ΟΡΑΜΑ και την δέσμευση στο πρόγραμμά μας, ζητώ την εντολή των συνδημοτών μου, για να φτάσουμε την Άρτα μας εκεί που της αξίζει!»

Κεντρική προεκλογική εκδήλωση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης
Την Παρασκευή 17 Μαΐου στις 8:30 μ.μ. στο πεζόδρομο Σκουφά και Παντροκράτορος θα πραγματοποιηθεί η Κεντρική Προεκλογική Εκδήλωση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης . Θα μιλήσουν οι :
Θανάσης Τζίμας , μέλος της Κ.Ε. και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
Στράτος Καλλώνης, υποψήφιος Δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Αρταίων.
Βασίλης Ζιώβας , περιφερειακός σύμβουλος κι εκ νέου υποψήφιος.

ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Περιοδείες Γιάννη Παπαλέξη
«Ο δήμος μας έχει καθήκον και υποχρέωση να είναι αρωγός στους αγρότες παρέχοντάς τους όχι απλώς …λεκτική στήριξη στις φυσικές καταστροφές, αλλά πάνω από όλα ενημέρωση, με την διοργάνωση δράσεων και την υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν τον αγροτικό τομέα, με τελικό στόχο να αναπτυχθούν όλες οι δυνατότητες γεωργικής ανάπτυξης έτσι ώστε η Άρτα να αποκτήσει μια ανταγωνιστική αγροτική οικονομία και τα προϊόντα της περιοχής να γίνουν περιζήτητα, αποκτώντας παράλληλα και ονομασία προέλευσης. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας και φυσικά οι νέοι μας θα αποκτήσουν κίνητρα ενασχόλησης με τον αγροτικό τομέα. Κι αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του συνδυασμού μας «Γέφυρα στο μέλλον», στόχος που είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε σε πέρας, κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις μας», επεσήμανε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, κατά τις επισκέψεις του στην Ανέζα, το Καλογερικό και τα άλλα χωριά του κάμπου, όπου και αντάλλαξε απόψεις με τους κατοίκους, οι οποίοι του μετέφεραν με αγωνία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Προβλήματα, που, όπως οι ίδιοι με παράπονο είπαν, αντί να αντιμετωπίζονται, πολλές φορές επιδεινώνονται, εξαιτίας και της αδιαφορίας της δημοτικής αρχής.
Ο Γιάννης Παπαλέξης, ακούγοντας με ενδιαφέρον και κατανόηση τα θέματα που απασχολούν έντονα τους ανθρώπους που αποτελούν την πιο παραγωγικό πυλώνα της αρτινής οικονομίας, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εγκατάλειψη που υφίστανται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «στις άμεσες προτεραιότητες του ίδιου και των συνεργατών του είναι, αμέσως μετά τις εκλογές κι αφού θα έχει γίνει η καταγραφή των δημοτικών εκτάσεων που ανήκουν στον Δήμο, να υπάρξει σχέδιο παραχώρησης τμήματος αυτών των εκτάσεων σε όσους από τους νέους επιθυμούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, ώστε να επιστρέψουν και οι ίδιοι στις εστίες τους δίνοντας ζωή στα χωριά μας, η ασφαλτόστρωση όλων των δρόμων που οδηγούν σε χωράφια, σταβλικές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα και η ενίσχυση τόσο των γυναικείων συνεταιρισμών, όσο και των μικρών παραγωγών».
«Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών και τον ανταγωνισμό» κατέληξε ο κ. Παπαλέξης.
Ο Γιάννης Παπαλέξης και τα μέλη του συνδυασμού «Γέφυρα στο μέλλον» συνεχίζουν τις περιοδείες τους, με επισκέψεις στις γειτονιές της πόλης της Άρτας και στον εμπορικό δρόμο της Σκουφά.

Σε Στρογγυλή, Άγιο Σπυρίδωνα και Γρίμποβο ο Χρήστος Τσιρογιάννης

Σε Στρογγυλή, Άγιο Σπυρίδωνα και Γρίμποβο βρέθηκε χθες ο Δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αρτινών Συνεργασία» μαζί με υποψηφίους του συνδυασμού συναντήθηκαν με κατοίκους των παραπάνω περιοχών.
Οι συναντήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, ενώ τονίστηκαν τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί από τη Δημοτική Αρχή κατά την τρέχουσα θητεία, αλλά και για τα όσα προγραμματίζονται, με τους κατοίκους να ευχαριστούν τη Δημοτική Αρχή για τις παρεμβάσεις στις περιοχές τους. Στις περιοχές αυτές, μέχρι σήμερα, έχουν γίνει παρεμβάσεις στην καθημερινότητα και έχουν εκτελεστεί και προγραμματίζονται μικρά τεχνικά έργα, τοποθέτηση κολώνων ηλεκτροφωτισμού και στηθαίων ασφαλείας, διαγραμμίσεις οδών, εργασίες καθαρισμού, χαλικοστρώσεις, κοπές υψίκορμων δέντρων, κοπές βλάστησης, καθαρισμοί αυλάκων, κλαδεύσεις, έργα ύδρευσης και άρδευσης, συντηρήσεις και βελτιώσεις πλατειών, κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων, εκσυγχρονισμός και βελτίωση αγροτικών ιατρείων κ.α.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης αναφέρει: «Συνεχίζουμε τις επισκέψεις στις τοπικές κοινότητες της Άρτας και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βλέπω τη θετική ανταπόκριση των συμπολιτών. Το έργο που έχουμε κάνει στις περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αποδεικνύουμε ότι βλέπουμε όλες τις τοπικές κοινότητες και τους συμπολίτες το ίδιο. Στη Στρογγυλή έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα υποδομών με την υλοποίηση του δικτύου ύδρευσης, ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για τους συμπολίτες μας, που ήταν μια από τις δεσμεύσεις μας τις οποίες υλοποιούμε. Παράλληλα, στον Άγιο Σπυρίδωνα ασφαλτοστρώνουμε δρόμους στο εσωτερικό του οικισμού, ενώ είναι προς ασφαλτόστρωση αγροτικοί δρόμοι που οδηγούν σε πτηνό-κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και αγροτικές καλλιέργειες, ένα έργο που έχουν απόλυτη ανάγκη οι άνθρωποι της παραγωγής στο Δήμο μας. Τέλος, στο Γρίμποβο έχουμε δώσει έμφαση σε τεχνικά έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών».

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2019 μέχρι τις 15 Ιουνίου
Τον ΟΠΕΚΕΠΕ επισκέφθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία κατάθεσης των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2019 στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ενισχύσεων (ΟΣΔΕ) και να ανακοινώσει την παράταση της προθεσμίας υποβολής από τους δικαιούχους αγρότες.
Ο Υπουργός είχε μία εποικοδομητική συζήτηση με τη διοίκηση του Οργανισμού και ενημερώθηκε για όλα τα τρέχοντα θέματα αρμοδιότητας του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι Έλληνες αγρότες για την ομαλή υποβολή των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης για το έτος 2019, υποστήριξε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πέτυχε την παράταση της αρχικής προθεσμίας που έληγε την 15 Μαΐου 2019 για έναν ακόμα μήνα μέχρι και την 15η Ιουνίου 2019.
Ωστόσο δεδομένου του όγκου των αιτήσεων που εκκρεμούν, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να μην εφησυχάσουν και να σπεύσουν να υποβάλλουν την αίτησή τους.

Κεντρική προεκλογική ομιλία Σπύρου Ριζόπουλου στην Άρτα
O υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου και επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου – Περήφανοι Ξανά» Σπύρος Ριζόπουλος θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική ομιλία του στην Άρτα, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, στις 20.00, στο εκθεσιακό κέντρο Άρτας, αίθουσα «Διώνη».

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ με Ραγκούση και Μπίστη
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διοργανώνει το Σάββατο 18/5/2019, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα ΣΚΟΥΦΑ, ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με θέμα «Προοδευτικό μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά και στον νεοφιλελευθερισμό».
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Γιάννης Ραγκούσης, πρών υπουργός, ο Νίκος Μπίστης, πρώην υπουργός, η Όλγα Γεροβασίλη, υπουργός προστασίας του πολίτη και βουλευτής Άρτας και ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας. Η εκλογική επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διοργανώνει ανοιχτή πολιτική εκδήλωση την Κυριακή 19 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΗΜ στις 7 το απόγευμα με τίτλο: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την Ελλάδα των πολλών, για την Ευρώπη των λαών».
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Γιώργος Πετρόπουλος, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο Νίκος Μπίστης, ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος και ο Γιάννης Ραγκούσης, μέλη της κεντρικής εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Συνάντηση εργασίας Ριζόπουλου: Τέσσερις δράσεις για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης και επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου – Περήφανοι Ξανά», Σπύρος Ριζόπουλος είχε, σήμερα Δευτέρα, συναντήσεις εργασίας με τη διοίκηση και το σωματείο εργαζομένων του ΕΚΑΒ.
Στην προτεραιότητα του «σχεδίου e» για τα η διακυβέρνηση της Ηπείρου, τα ζητήματα της δημόσιας υγείας καταλαμβάνουν κομβική θέση και βασικός πυλώνας είναι η αψεγάδιαστη λειτουργία του ΕΚΑΒ.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων έγινε διεξοδική συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία και διερευνήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί η Περιφέρεια να καλύψει τα κενά της δημόσιας διοίκησης που έχουν δημιουργηθεί μετά τα μνημόνια.
Σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκαν από κοινού δράσεις στα εξής μέτωπα:
-Στήριξη για τη μετεγκατάσταση της υπηρεσίας σε κατάλληλο κτίριο, εκτός κέντρου πόλεως.
-Σύναψη, εκ μέρους της Περιφέρειας, προγραμματικής σύμβασης με τη χρήση Leasing για εξοπλισμό και ασθενοφόρα ούτως ώστε να αποφευχθεί η εφάπαξ καταβολή υπέρογκων ποσών.
-Δυνατότητα διαμόρφωσης πλαισίου προσλήψεων που θα εντάσσεται στη στρατηγική κάλυψης των ειδικών αναγκών που προκύπτουν στις παραμεθόριες περιοχές. Αντίστοιχο μοντέλο έχει εφαρμοστεί στο νότιο Αιγαίο για την πρόσληψη γιατρών με προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας.
-Διαμόρφωση υποσταθμών ΕΚΑΒ που θα εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό για την κάλυψη και των αναγκών της πολιτικής προστασίας των απομακρυσμένων περιοχών.

Απάντηση στον κ. Βρούτση και τη ΝΔ του κυβερνητικού εκπροσώπου
Μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες «διευκρινίσεις» και «επεξηγήσεις» των συνεργατών του και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να «μαζέψουν» τις δηλώσεις του υπέρ της επταήμερης εργασίας, σήμερα ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. ισχυρίστηκε ότι το Υπουργείο Εργασίας, επί ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν νομιμοποιεί την επταήμερη εργασία μέσω συλλογικών συμβάσεων.
Κατανοούμε τον κ. Βρούτση που μετά από όσα είπε ο αρχηγός του υπέρ της επταήμερης εργασίας κάνει ό,τι μπορεί για να τον υπερασπιστεί. Έχει αναλάβει μια δύσκολη αν όχι αδύνατη αποστολή.
Του υπενθυμίζουμε απλώς ότι η απαγόρευση της επταήμερης εργασίας είναι κανόνας αναγκαστικού δικαίου, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης προφανώς ονειρεύεται να καταργήσει.
Για τη συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση εργασίας που επικαλέστηκε ως δήθεν «αποκάλυψη» τον ενημερώνουμε ότι: Η σύμβαση διατηρεί σε ισχύ προηγούμενό της όρο που προβλέπει ρητά ότι η εργασία είναι πενθήμερη και οι ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εργαζομένων πρέπει να είναι συνεχόμενες.

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε διάταξη συλλογικής σύμβασης εργασίας ενδεχόμενα παραβιάζει τον κανόνα της απαγόρευσης της επταήμερης εργασίας είναι αυτοδικαίως άκυρη και επιφέρει πρόστιμα, τα οποία πολλάκις έχουν καταλογιστεί από το Σ.ΕΠ.Ε., που ευτυχώς επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί για την προστασία των εργαζομένων από επιχειρηματίες που έχουν την ίδια αντίληψη με τον κ. Μητσοτάκη.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ρητά και η συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση – «αποκάλυψη», στο άρθρο 6, όπου ρητά επαναλαμβάνει: «Ευνοϊκότεροι όροι αμοιβής και εργασίας που προβλέπονται από ατομική σύμβαση, νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές ρυθμίσεις, Κανονισμούς Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας και εξακολουθούν να ισχύουν».

Δυσάρεστη έκπληξη για τους εσπεριδοπαραγωγούς της Άρτας
Κατώτερα των προσδοκιών τα ποσοστά ζημιών του ΕΛΓΑ
Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους εσπεριδοπαραγωγούς της Άρτας με την κοινοποίηση των ποσοστών των ζημιών από τους παγετούς, Στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου τα ποσοστά των εκτιμήσεων είναι χαμηλά και οι παραγωγοί διαμαρτύρονται πως ούτε δίκαια είναι, ούτε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τα πραγματικά στοιχεία, όπως υποστηρίζουν οι αγρότες είχαν ζημία πολύ πάνω 50 %, και περίμεναν να πάρουν λεφτά. Τα ποσοστά των εκτιμήσεων είναι από 25% και 30%, άρα δεν έχουν να πάρουν από τη ζημία που υπέστησαν. Όπως μαθαίνουμε υπάρχουν εξαιρέσεις (π.χ. περιοχή Περάνθης) αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι.
Δήλωση Κοτσαρίνη
Σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τα πορίσματα του ΕΛΓΑ μετά από ζημιές σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών στον κάμπο της Άρτας και επειδή στο Δήμο καταφεύγουν καθημερινά παραγωγοί που λαμβάνουν τα πορίσματα και διαμαρτύρονται, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου κ. Μιχάλης Κοτσαρίνης, σε δήλωσή του αναφέρει:
«Τα πορίσματα εκδόθηκαν από τον ΕΛΓΑ πριν από λίγες ημέρες, αλλά στην πλειοψηφία τους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς οι ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες των εσπεριδοειδών στον κάμπο της Άρτας από τον παγετό αγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις και το 100%. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των πορισμάτων κάνει λόγο για ζημιές μέχρι και 30%, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να διαμαρτύρονται προς το Δήμο.
»Ως Δημοτική Αρχή Αρταίων, ευρισκόμενοι πάντα δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής και στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας, είμαστε δίπλα στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών και έχουμε ήδη κάνει παρέμβαση προς τον ΕΛΓΑ, ώστε αυτός να ανταποκριθεί στις ενστάσεις που θα κατατεθούν από τους καλλιεργητές. Καταληκτική ημερομηνία των ενστάσεων είναι η 16η Μαΐου».