
Η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή Αδριατικής-Ιουνίου
19η Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων χωρών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής & Ιονίου
«Η κοινοβουλευτική συνεργασία είναι θεμέλιο για μία πιο ενωμένη και ανθεκτική περιοχή» τόνισε ο Νικήτας Κακλάμάνης, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στην 19η Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων χωρών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής & Ιονίου. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικήτας Κακλαμάνης κήρυξε την έναρξη των εργασιών της 19ης Διάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων χωρών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου, η οποία φιλοξενείται στα Ιωάννινα, υπό την Προεδρία της Ελλάδας για τέταρτη φορά.
«Στην εποχή των σύνθετων προκλήσεων, μόνο μέσω συνεργασίας, διαλόγου και αμοιβαίου σεβασμού μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας. Η Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου μάς προσφέρει το πλαίσιο για να ενισχύσουμε τη συνοχή και την ανθεκτικότητα της περιοχής μας. Η κοινοβουλευτική μας συνεργασία είναι το θεμέλιο για μια πιο ενωμένη και ανθεκτική περιοχή», τόνισε ο κ. Ν. Κακλαμάνης που αναφέρθηκε, στη σημασία της συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλίων σε μια περίοδο ακραίας γεωπολιτικής αστάθειας, τονίζοντας: 1) Την ανάγκη για περιφερειακή συνεργασία, 2) Την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και 3) Την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου και 4) Την άμεση κατάπαυση του πυρός και την ειρήνη στις εμπόλεμες περιοχές (π.χ. Ουκρανία, Γάζα).
Εξήγησε μάλιστα, τον κρίσιμο ρόλο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και τη σημασία της Πρωτοβουλίας ως πυλώνα σταθερότητας, ενότητας και συντονισμένης δράσης στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Ν. Κακλαμάνης αναφέρθηκε επίσης, στη προσήλωση της Ελλάδας στην αρχή της καλής γειτονίας και στην ενεργή της στήριξη προς τις χώρες της περιοχής, προσφέροντας τεχνογνωσία για την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η τουριστική ανάπτυξη
Για τη 2η θεματική ενότητα της Διάσκεψης, που τέθηκε επί τάπητος στα Ιωάννινα και ήταν «Η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή Αδριατικής-Ιουνίου» ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου επεσήμανε αρχικά ότι ο τουρισμός αποτελεί αιμοδότη των οικονομιών της περιοχής.
Τόνισε όμως, την ανάγκη να δημιουργηθούν βιώσιμα, καινοτόμα και διαφοροποιημένα τουριστικά μοντέλα, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Ιδιαίτερη μνεία έκανε τέλος, στη σημασία της έξυπνης διαχείρισης τουριστικών ροών, της αποσυμφόρησης δημοφιλών προορισμών και της ενίσχυσης μορφών υπεύθυνου τουρισμού.
Κεντρικός ομιλητής για την «Ευρωπαϊκή προοπτική και η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων», ήταν και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευρωβουλευτής και Μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ανέφερε: «Η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, η επιθετικότητα στην Ουκρανία και οι προκλήσεις στην Γεωργία δοκιμάζουν την ευρωπαϊκή συνοχή. Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων και η γενικότερη διεύρυνση της Ε.Ε. αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες και στρατηγικές επιλογές για το μέλλον της Ευρώπης».
Η Υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη από την πλευρά της, εστίασε στην διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς στην περιοχή Αδριατικής – Ιονίου και υποστήριξε ότι: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση κοινής τουριστικής στρατηγικής με στόχο την ανάδειξη της Περιφέρειας Αδριατικής – Ιονίου ως πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και διακρατικής συνεργασίας».
Στα Ιωάννινα ο Πρόεδρος της Βουλής είχε διμερείς συναντήσεις με αντιπροσώπους από την Αλβανία και το Μαυροβούνιο.