Η φέτα δεν γλίτωσε από τους δασμούς των ΗΠΑ – Ισχυρό το πλήγμα στις εξαγωγές

ΤΡΑΜΠακουλο με τη φέτα- Η Ελλάδα επιμένει και ζητά εξαίρεση για τα ελληνικά τυριά

Και οι κτηνοτρόφοι προτείνουν 13 σημεία προστασίας για το γάλα και τη φέτα σε όλα τα στάδια

Μπορεί το ελαιόλαδο να γλίτωσε και να κατάφερε να εξαιρεθεί από τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη, όμως, δεν ήταν ίδια η τύχη της φέτας. Εκτός δασμολογικής λίστας έμειναν το ελληνικό ελαιόλαδο, οι εξαγωγές του οποίου στις ΗΠΑ αγγίζουν τα 90 εκατ. ευρώ ετησίως, οι βρώσιμες ελιές και τα εγχώρια κρασιά με εξαγωγές στα 12 εκατ. ευρώ.
Όμως στον κατάλογο των προϊόντων που δημοσιοποίησε το αμερικανικό γραφείο αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) και που από τις 18 Οκτωβρίου θα ισχύσουν δασμοί 25% επιφέροντας αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων βρίσκονται τα ελληνικά τυριά και τα υποκατάστατά τους, το γιαούρτι, το βούτυρο, οι κομπόστες ροδάκινων, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το χοιρινό.

Ωστόσο, τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα στην αμερικανική αγορά είναι η φέτα και τα συμπύρηνα ροδάκινα (κομπόστες). Οι εξαγωγές φέτας στις ΗΠΑ υπολογίζονται στα 16,8 εκατ. ευρώ, ενώ αμελητέες είναι οι ποσότητες άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Μετά από αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις, την εξαίρεση και άλλων ελληνικών αγροτικών προϊόντων, πέραν του ελαιολάδου και των ελιών, από τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας από την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Μανίσα Σινγκ, στο πλαίσιο των επαφών για το δεύτερο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ που έγιναν τη Δευτέρα στην Αθήνα.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε καταρχάς στις ενέργειες στις οποίες προχώρησε προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, που είχαν ως αποτέλεσμα να εξαιρεθούν από τους νέους αμερικανικούς δασμούς το ελαιόλαδο και οι βρώσιμες ελιές. Τα δύο αυτά προϊόντα, ανέφερε ο υφυπουργός, αποτελούν πάνω από το 50% των συνολικών ελληνικών αγροτικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.

Στη συνάντηση με την Αμερικανίδα υφυπουργό, ο κ. Σκρέκας έθεσε το θέμα της εξαίρεσης και άλλων προϊόντων, όπως είναι η φέτα και τα ροδάκινα. «Εξηγήσαμε ότι αυτά τα προϊόντα είναι εμβληματικά για την Ελλάδα, εξηγήσαμε ότι η φέτα ουσιαστικά στηρίζει σχεδόν όλον τον κλάδο αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα, ότι είναι ένας δυναμικός κλάδος, όπως επίσης ότι από τα ροδάκινα και τα μεταποιημένα ροδάκινα ζουν μεγάλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και ακριτικές περιοχές της χώρας», είπε ο κ. Σκρέκας, τονίζοντας ότι «δεν σταματά ο αγώνας μας να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, να διασφαλίσουμε μεγαλύτερο εισόδημα για τους Έλληνες παραγωγούς»

«Δωδώνη»: Ισχυρό πλήγμα 
Εν τω μεταξύ, ο Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., Μιχάλης Παναγιωτάκης δηλώνει πως ισχυρό πλήγμα δέχονται οι γαλακτοβιομηχανίες και οτι η εταιρεία του βρίσκεται σε φάση μελέτης και διαβούλευσης με τα αρμόδια όργανα και συνεργάτες σε Ελλάδα και ΗΠΑ για να δει πως θα αντιμετωπίσει την συγκεκριμένη αρνητική κατά τα φαινόμενα εξέλιξη της επιβολής δασμών σε προϊόντα της ΕΕ από τις ΗΠΑ.
«Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η συνέχιση της συνεχούς αυξανόμενης εξαγωγικής δραστηριότητας προς τις ΗΠΑ τόσο για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο και για τις λοιπές εταιρείες, γεγονός που μάλλον αποτελεί μια de facto συνέπεια δεδομένου ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση τιμών αποτελεί πολύ δύσκολο ως και μη ρεαλιστικό εγχείρημα» τονίζει. Θεωρεί δε πως η πρωτογενής παραγωγή καθώς και η αγορά των ΗΠΑ θα βρει τον τρόπο να προσαρμοστεί στα περισσότερα από τα φορολογηθέντα προϊόντα με κίνδυνο ο συγκεκριμένος φόρος όταν αρθεί να έχει επιφέρει χρόνια και σχεδόν μόνιμη ζημιά στα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Διεργασίες στους κτηνοτρόφους

Εν τω μεταξύ διεργασίες λαμβάνουν χώρα στον κλάδο του αιγοπρόβειου γάλακτος και της φέτας, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη 8 Οκτωβρίου ο Εθνικός Κλαδικός Συνεταιρισμός «Αιγοπροβατοτρόφοι Ελλάδας».
Στην ανακοίνωση κατατίθεται το σχέδιο συμφωνίας για την προστασία του αιγοπρόβειου γάλακτος που υπογράφουν ο πρόεδρος ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ και ο γεν. γραμματέας
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ τονίζεται πως «Η ΦΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ» και που αναλυτικά έχει ως εξής:
Τη Τρίτη 1/10/2019 μετά από πρωτοβουλία της του Εθνικού Κλαδικού Συνεταιρισμού “ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ” έγινε συνάντηση στα Τρίκαλα με την γαλακτοβιομηχανία “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε.” και του εκπροσώπου της του κ. Μιχάλη Σαράντη.
Μετά από πολύωρη συζήτηση κατά την οποία συζητήθηκαν ανοιχτά, ίσως για πρώτη φορά, όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους αιγοπροβατοτρόφους, τις βιομηχανίες παραγωγής φέτας, τις προοπτικές της φέτας στην εγχώρια και διεθνή αγορά, τις αδυναμίες των ελεγκτικών μηχανισμών, την ακατανόητη καθυστέρηση ίδρυσης και λειτουργίας της Διεπαγγελματικής Φέτας, αποφασίστηκε:

Ο ορισμός πολύ σύντομα μιας επίσημης πλέον συνάντησης, με την ευθύνη του Εθνικού Κλαδικού Συνεταιρισμού “ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ”. Στη συνάντηση θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή και προώθηση της Φέτας, καθώς και οι επίσημοι δημόσιοι φορείς και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Στόχος της συγκεκριμένης συνάντησης είναι να υπογραφεί κατά τη διάρκεια αυτής ένα επίσημο σύμφωνο συνεργασίας με τις παρακάτω γενικές αρχές.

-Mε πρωτοβουλία του Εθνικού Κλαδικού Συνεταιρισμού “ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ” να γίνει προσπάθεια συνάντησης με όλους του τυροκόμους για να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της φέτας.
-Δέσμευση όλων των μεταποιητών ότι σε εγκαταστάσεις που παράγεται ΦΕΤΑ, δεν θα εισέρχεται εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα.
-Τοποθέτηση GPS στα βυτία συλλογής γάλακτος για έλεγχο δρομολογίου και στάσεων.
– Στις 5 πύλες εισόδου της χώρας να ελέγχονται όλα τα βυτία μεταφοράς γάλακτος. Σε περίπτωση που χρειαστεί επιπλέον προσωπικό ή υπερωρίες στην εργασία τους, το κόστος θα βαραίνει τον ΕΛΓΟ.

-Στο ΔΣ του ΕΛΓΟ να υπάρχει εντεταλμένος σύμβουλος ελέγχων και να είναι εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων με τα απαραίτητα προσόντα.
-Τα μέλη της Διεπαγγελματικής, να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι επιτρέπουν σε πενταμελή επιτροπή της Διεπαγγελματικής να ελέγχουν τους χώρους παραγωγής (ΠΟΠ τυριών) 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.
-Έλεγχος των υποδομών προστασίας του περιβάλλοντος σε κάθε παραγωγική μονάδα φέτας.
-Στη Διεπαγγελματική θα μπορούν να μπαίνουν μόνο φορείς και οργανώσεις που έχουν κτηνοτροφική οικονομική δραστηριότητα (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, σύνδεσμοι επιχειρήσεων κλπ).

-Διαχείριση από την Διεπαγγελματική των εισφορών που υφίστανται για το αιγοπρόβειο γάλα και σήμερα γίνονται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.
– Διαχείριση από την Διεπαγγελματική όλων των προγραμμάτων για την διαφήμιση & προβολή του προϊόντος στη διεθνή αγορά.
-Ανάπτυξη νέων δράσεων για την βελτίωση της ποιότητας της φέτας με βάση την υγρασία, την συσκευασία, τις καλλιέργειες & την ποιότητα του γάλακτος πχ βιολογικού.
-Περιπτώσεις στις οποίες γίνεται αντιληπτές αξιόποινες παραβάσεις θα αναλαμβάνει η Διεπαγγελματική την εξιχνίαση τους.
-Φυσικά στις παραπάνω γενικές αρχές μπορεί να προστεθεί οποιαδήποτε πρόταση από οποιοδήποτε συμμετέχοντα φορέα με τη σύμφωνη γνώμη όλων.
Μετά την υπογραφή του συγκεκριμένου συμφώνου θα ενεργοποιηθεί ένα άτυπο συμβούλιο από τους συμμετέχοντες, το οποίο και θα προχωρήσει άμεσα σε δράσεις εφαρμογής του.
Οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που συμμετέχουν στην παραγωγή της Φέτας, αναλαμβάνουν πλέον την τύχη των προϊόντων τους στα χέρια τους.