Η Χριστίνα Μπάρτσα για την εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη μάχη στο Πέτα

Αγαπητοί φίλοι και συγχωριανοί,
Θεωρώ μεγάλο ατόπημα το ότι κατά τη χθεσινή εκδήλωση δόθηκε βήμα στην απροκάλυπτη φιλοευρωπαϊκή και φιλοΝατοϊκή προπαγάνδα, και εμμέσως ταυτίστηκε η αδελφότητα με αυτήν.
Με σύνθημα το «ελευθερία ή θάνατος» η επανάσταση του ’21 έγινε κόντρα σε κάθε τυραννία, κόντρα στην «ενωμένη Ευρώπη» της εποχής, και αυτό ήταν που συγκίνησε τους προοδευτικούς ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο και ξεσήκωσε το κύμα φιλελληνισμού.
Το να ταυτίζεται το ’21 και ο φιλελληνισμός με «αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα» και με «την αρχή της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης» (!!!), και να παραλληλίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ύβρις απέναντι στη μνήμη των αγωνιστών. Το να ταυτίζεται το Πέτα με «τη συλλογική άμυνα και τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης» (!!!) είναι τουλάχιστον προσβολή στον τόπο μας.
Το να ακούγονται αυτά χωρίς δυνατότητα παρέμβασης είναι έλλειψη σεβασμού στο ακροατήριο (μάλλον η έλλειψη μαζικότητας σε σχέση με άλλες χρονιές δεν είναι άσχετη με τα παραπάνω).
Κατά τ’ άλλα, οι απαγγελίες και η μουσική ανταποκρίνονταν στη σωστή διάσταση και το πνεύμα του ’21 και κάπως «έσωζαν» την κατάσταση. Το χορευτικό όπως πάντα εξαιρετικό. Επίσης καλή και η έκδοση για τα 200 χρόνια.
Δεν κουράζω άλλο και συγγνώμη για το χρόνο σας
Χριστίνα Μπάρτσα»