Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΡΙΤΣΙΜΑ από τους Ενεργούς Δημότες Πρέβεζας μιλά στην ΗΧΩ

Καλούμε τους Πρεβεζάνους να πετάξουν το τηλεκοντρόλ και να σηκωθούν απ’ τον καναπέ

Είναι δικηγόρος στη Πρέβεζα, αλλά και ενεργός πολίτης. Δραστηριοποιείται μέσα από τη συλλογικότητα Ενεργοί Δημότες Πρέβεζας, που θέλουν να δώσουν το δικό τους στίγμα για όσα γίνονται γύρω τους, αλλά και για να επηρεάσουν σύμφωνα με τις δικές τους απόψεις το μέλλον του τόπου που ζούν.
«Οι Έλληνες είμαστε λαός με έντονο ταπεραμέντο. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τα πράγματα που δεν μας αρέσουν, αλλά οι περισσότεροι από εμάς όταν μας περάσει ο θυμός ηρεμούμε και δίνουμε τόπο στην οργή…. αφού μας περάσει ο θυμός αυτό που λέμε είναι, έλα καημένε, εγώ θα αλλάξω τον κόσμο. Ας το κάνει κάποιος άλλος για μένα» επισημαίνει η κ. Κριτσιμά.
Έλκουσα την καταγωγή και από την Άρτα, η Χριστίνα Κριτσιμά, μιλά στην ΗΧΩ, για όσα έγιναν και όσα σχεδιάζουν να κάνουν, μέσα από συλλογικές διαδικασίες και καλώντας σε συμμετοχή τους πολίτες.

ΕΡΩΤ.: Κυρία Κριτσιμά, ποιοι είναι οι Ενεργοί Δημότες Πρέβεζας;
ΑΠΑΝΤ.: Είμαστε μια ομάδα πολιτών που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας. Που σκεπτόμαστε, προβληματιζόμαστε και οραματιζόμαστε πως, και με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει καλύτερος ο τόπος μας.

ΕΡΩΤ.: Δηλαδή θέλετε να αλλάξετε κάποια πράγματα;
ΑΠΑΝΤ.: Ναι, εμείς θέλουμε να αλλάξουν πολλά πράγματα. Ζούμε σε έναν πανέμορφο και προνομιούχο από πολλές απόψεις, τόπο. Αλλά, είναι πολλά πράγματα που μας στεναχωράνε και πρέπει να αλλάξουν. Οι Έλληνες είμαστε λαός με έντονο ταπεραμέντο. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τα πράγματα που δεν μας αρέσουν, αλλά οι περισσότεροι από εμάς όταν μας περάσει ο θυμός ηρεμούμε και δίνουμε τόπο στην οργή.

ΕΡΩΤ.: Τι εννοείτε;
ΑΠΑΝΤ.: Ότι αφού μας περάσει ο θυμός αυτό που λέμε είναι, έλα καημένε, εγώ θα αλλάξω τον κόσμο. Ας το κάνει κάποιος άλλος για μένα. Έτσι το πρόβλημα το αφήνουμε στην άκρη. Μην ξεχνάμε ότι ειδικά αυτή την χρονική συγκυρία βγήκαμε από μια μακρόχρονη καραντίνα που οι περισσότεροι από εμάς την πέρασαν μέσα στο σπίτι τους. Αυτό είχε σαν άμεσο αποτέλεσμα πολλές ώρες στην τηλεόραση παρέα με το τηλεκοντρόλ. Εμείς, οι ενεργοί δημότες Πρέβεζας, καλούμε τους Πρεβεζάνους της πόλης, των χωριών, αλλά και οπουδήποτε αλλού βρίσκονται, να πετάξουν το τηλεκοντρόλ και να σηκωθούν απ’ τον καναπέ.

ΕΡΩΤ.: Και τι να κάνουν;
ΑΠΑΝΤ.: Να ασχοληθούν με τα κοινά. Με την πόλη και τα χωριά τους. Με τα προβλήματά τους. Εμείς λοιπόν, το κάναμε πράξη. Μέσα στην καραντίνα και αφού δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω και να συναντήσουμε τους φίλους και τους γνωστούς μας, μέσα από το διαδίκτυο, από το facebook δημιουργήσαμε την ομάδα των ενεργών δημοτών που μετά από δυο περίπου μήνες αριθμεί πάνω από 600 μέλη, μέσα από την οποία επικοινωνούμε μεταξύ μας, ανταλλάσσουμε απόψεις και προβληματισμούς και κάνουμε σχέδια για το πως θέλουμε καλύτερο τον τόπο μας.

ΕΡΩΤ.: Μέχρι σήμερα τι δράσεις έχετε πραγματοποιήσει;
ΑΠΑΝΤ.: Στις 26 Απριλίου κάναμε την πρώτη μας διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – ενεργειακές κοινότητες – προστασία περιβάλλοντος και ωφέλεια του καταναλωτή.

ΕΡΩΤ.: Ποιοι μετείχαν στην εκδήλωσή σας;
ΑΠΑΝΤ.: Μετείχαν ο πρώην αναπλ. Υπουργός περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελος, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αλμπάνης, οι δύο βουλευτές του Ν. Πρέβεζας, οι τρεις δήμαρχοι, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Πρέβεζα» και ο πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Εταιρίας Πρέβεζας.

ΕΡΩΤ.: Βγήκαν συμπεράσματα; Και ποιά;
ΑΠΑΝΤ.: Συνοπτικά θα σας αναφέρω κάποια. Ότι όλοι είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, αλλά με το σωστό χωροταξικό σχεδιασμό, τη φέρουσα αντοχή της κάθε περιοχής ούτως ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα κάποιες περιοχές, Με την απόλυτη εναρμόνιση με το περιβάλλον και αφού πρώτα ερωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες και τοπικοί φορείς και φυσικά χωρίς να θίγονται οι επαγγελματικές δραστηριότητες των κατοίκων της κάθε περιοχής και βέβαια σε σχέση με τα αιολικά πάρκα περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον είναι η ηλιακή ενέργεια.

ΕΡΩΤ.: Εκτός από αυτή πραγματοποιήσατε και κάποια άλλη εκδήλωση;
ΑΠΑΝΤ.: Ναι, η δεύτερή μας διαδικτυακή εκδήλωση έγινε στις 02 Ιουνίου και είχε ως επίκεντρο την Πρέβεζα, με θέμα: Η Πρέβεζα όπως μας αρέσει και όπως μας αξίζει. Στην εκδήλωση αυτή μετείχαν ο καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νίκος Μπελαβίλας και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Αριάδνη Βοζάνη που μας ανέλυσαν τη μελέτη που είχαν κάνει το έτος 2010 για τα κάστρα και την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Πρέβεζας. Ο Φίλιππας Φίλιος πρώην δήμαρχος σε τρεις θητείες στο Δήμο Ιωαννιτών, η Σταυρούλα Μπραϊμη, πρώην δήμαρχος Σουλίου και νυν πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ηπείρου, που μίλησαν για την αυτοδιοικητική τους εμπειρία. Ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πρέβεζας Βαγγέλης Γιαννουλάτος, που μίλησε για το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας που εκπόνησε ο Δήμος Πρέβεζας και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανάπτυξη Τώρα» Γιώργος Νίτσας που ανέπτυξε το δικό του όραμα για την πόλη της Πρέβεζας.

ΕΡΩΤ.: Τον Δήμαρχο κ. Νίκο Γεωργάκο δεν τον καλέσατε;
ΑΠΑΝΤ.: Φυσικά και μάλιστα ήταν ο πρώτος τον οποίο καλέσαμε στο τηλέφωνο για να του ζητήσουμε να συμμετάσχει, αλλά μας απάντησε ότι έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις και πως δεν θα μπορούσε την συγκεκριμένη ημέρα να συνδεθεί και να μετάσχει στην εκδήλωση. Επίσης προσκαλέσαμε και τον επικεφαλής του συνδυασμού «Στροφή στο Μέλλον», Ευκλείδη Φονταρά, ο οποίος αρχικά αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση και στη συνέχεια επικαλέσθηκε κάποιο πρόβλημα που προέκυψε, οπότε μας απέστειλε γραπτό χαιρετισμό που διαβάσαμε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

ΕΡΩΤ.: Ποια ήταν τα συμπεράσματα της εκδήλωσης;
ΑΠΑΝΤ.: Η συζήτηση που έγινε ήταν πάρα πολύ γόνιμη και αναδείχθηκαν πολλά πράγματα. Πέρα από το γεγονός ότι η ορθή εκμετάλλευση των κάστρων και στρατοπέδων της πόλης θα την αναδείξει ως πόλο έλξης, αλλά εντοπίστηκαν πάρα πολλά προβλήματα. Όπως ότι η πόλη δεν έχει αστική συγκοινωνία με αποτέλεσμα όσοι δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο να αποκλείονται ειδικότερα κι απ΄τις πανέμορφες παραλίες μας. Οι δρόμοι είναι στενοί και με μεγάλα προβλήματα που χρειάζονται μονοδρομήσεις. Σε πολλά σημεία της πόλης δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, ή τα υπάρχοντα είναι πολύ στενά, ή κατειλημμένα από πράγματα, οχήματα κλπ. Η έλλειψη σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιονία και Εγνατία δημιουργεί προβλήματα στις μετακινήσεις. Επίσης επισημάνθηκε το γεγονός ότι υπάρχει ασυνέχεια ανάμεσα στις δημοτικές αρχές με αποτέλεσμα κάποια έργα που ξεκίνησε η μια δημοτική αρχή, η επόμενη να μην τα συνεχίζει. Φυσικά η συζήτηση για την πόλη της Πρέβεζας δεν μπορεί να εξαντληθεί και περιοριστεί σε μία μόνο εκδήλωση.

ΕΡΩΤ.: Ποια θα είναι η επόμενη δράση σας;
ΑΠΑΝΤ.: Σκοπεύουμε μέσα στο καλοκαίρι, εάν φυσικά μας το επιτρέψουν οι συνθήκες να διοργανώσουμε μια εκδήλωση εστιάζοντας στον πολιτισμό.

ΕΡΩΤ.: Δηλαδή;
ΑΠΑΝΤ.: Είναι νωρίς ακόμα να το αναλύσω θα έρθει η κατάλληλη στιγμή.

ΕΡΩΤ.: Για πείτε μου, η κοινωνία της Πρέβεζας πως δέχθηκε την κίνησή σας αυτή, ποιες ήταν οι αντιδράσεις;
ΑΠΑΝΤ.: Τα μηνύματα που καθημερινά λαμβάνουμε είναι ότι η πρωτοβουλία μας αυτή είχε θετική ανταπόκριση από την κοινωνία της Πρέβεζας και μπορώ να πω ότι μας αγκάλιασαν πάρα πολλοί άνθρωποι που καθημερινά γίνονται φίλοι της ομάδας μας και δηλώνουν ότι είναι μαζί μας. Εκτός από μια μικρή ομάδα οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους προσπαθούν με πολλούς τρόπους να μας δημιουργούν προσκόμματα και προβλήματα. Ίσως είναι εκείνοι που δεν επιθυμούν τη συμμετοχή του κόσμου στα κοινά και μας θέλουν παθητικούς θεατές, γιατί προφανώς έτσι τους βολεύει.

ΕΡΩΤ.: Ποια είναι αυτή η ομάδα;
ΑΠΑΝΤ.: Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε γι αυτά. Εμείς κοιτάμε μπροστά και προχωράμε δυναμικά. Θέλουμε τον τόπο μας καλύτερο και προσπαθούμε με τις δικές μας δυνάμεις, με τις φωνές μας που κάθε μέρα γίνονται περισσότερες να διεκδικούμε και να απαιτούμε να διορθωθούν αρκετά κακώς κείμενα πράγματα.

ΕΡΩΤ.: Οι Ενεργοί Δημότες Πρέβεζας πρόσκεινται σε κάποιον πολιτικό χώρο;
ΑΠΑΝΤ.: Όχι. Καθένας από μας έχει το δικό του πολιτικό πιστεύω και όλοι μαζί είμαστε μια κοινωνική ομάδα που δεν είναι χρωματισμένη πολιτικά. Αν δείτε και το σήμα μας είναι η πόλη της Πρέβεζας και πέντε ανθρωπάκια με διαφορετικά χρώματα, πράσινο, κόκκινο, μπλε, μωβ, κίτρινο, για να δείξουμε ακριβώς αυτό το πράγμα. Ότι δηλαδή δεν έχουμε κομματικό χρώμα. Στην κοινωνία είμαστε όλοι το ίδιο και δεν διαχωριζόμαστε με τα κομματικά χρώματα. Όλοι αγαπάμε τον τόπο μας και τον θέλουμε καλύτερο γιατί μας αξίζει ένας καλύτερος τόπος.