Η Όλγα Γεροβασίλη μιλά στην ΗΧΩ εν όψει των εκλογών

Δεν θα επικρατήσει η λήθη
Στην Άρτα πετύχαμε σημαντικά πράγματα

-Συνεργαστήκαμε με δήμους και Περιφέρεια ανεξάρτητα από κομματική ταυτότητα
-Οι συμπατριώτες και οι συμπατριώτισσές μας δεν θα δικαιώσουν αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα

Συνέντευξη Νίκος Α. Στάμος

«Στην Άρτα έχουμε πετύχει σημαντικά πράγματα. Ό,τι υποσχεθήκαμε το υλοποιήσαμε. Η Γεωπονική Σχολή, το άνοιγμα του Ξενία, η Οριοθέτηση της Κοίτης του Αράχθου, οι οδικοί άξονες. Συνεργαστήκαμε με τους δήμους και την Περιφέρεια Ηπείρου ανεξάρτητα από κομματική ταυτότητα και πάντα με γνώμονα το κοινό καλό και το καλλίτερο αποτέλεσμα» σημειώνει μιλώντας στην ΗΧΩ, η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και εκ νέου υποψήφια βουλευτής Άρτας με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Και συνεχίζει λέγοντας: Θα συνεχίσουμε με το ίδιο σχέδιο, το ίδιο πάθος, την ίδια ανιδιοτέλεια, στην υπηρεσία του κοινού καλού. Για να έχει η Άρτα το μέλλον που της αξίζει»

ΕΡΩΤ.: Κα. Γεροβασίλη τι κρίνεται σ’ αυτές τις εκλογές;
ΑΠΑΝΤ.: Σ’ αυτές τις εκλογές αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Αποφασίζουμε για το μέλλον μας. Οι πολίτες θα επιλέξουν ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τη χώρα. Οι εκλογές είναι κρίσιμες. Σ’ αυτές αντιπαρατίθενται από τη μια πλευρά οι προγραμματικές θέσεις των δυνάμεων που έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια, επανέφεραν την κανονικότητα, και εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη, και από την άλλη οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που διακηρύττουν από τώρα με περίσσιο θράσος την περιστολή του κοινωνικού κράτους και την ασυδοσία της αγοράς και των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.

Στις εκλογές κρίνεται αν θα συνεχίσουμε την εφαρμογή του παραγωγικού μοντέλου της δίκαιης ανάπτυξης, της ανάπτυξης για όλους, που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προοδευτικές δυνάμεις που συμπορεύονται μαζί του, ή αν θα επιστρέψουμε στο παραγωγικό μοντέλο της ανάπτυξης υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας, που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και το οποίο εκπροσωπεί η ΝΔ.

ΕΡΩΤ.: Και ο κ. Μητσοτάκης και εσείς μιλάτε για Ανάπτυξη, ποια είναι η διαφορά σας;
ΑΠΑΝΤ.: Εμείς θέλουμε μια δίκαιη ανάπτυξη. Θέλουμε ο παραγόμενος πλούτος να αναδιανέμεται δίκαια σε όλη την κοινωνία και να μην κατευθύνεται στους ολιγάρχες και από αυτούς στους φορολογικούς παραδείσους και τις οφσορ. Επιδιώκουμε η Ανάπτυξη να έχει κανόνες που θα ισχύουν για όλους και να μην γίνεται σε βάρος των εργαζομένων. Δεν θέλουμε, όπως η ΝΔ και οι κακοί επιχειρηματίες, επταήμερη εργασία, 12ωρο, θανατηφόρο ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, αυξήσεις στα φάρμακα, αποκλεισμό των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων από το ιερό δικαίωμα στην υγεία και την παιδεία, αστυνομικό κράτος – μπαμπούλα, ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

ΕΡΩΤ.: Η ΝΔ υποστηρίζει ότι το 12ωρο και η επταήμερη εργασία θα ισχύουν μετά από συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων…
ΑΠΑΝΤ.: Ο ισχυρισμός του κ. Μητσοτάκη ότι μπορεί τάχα να υπάρξει επταήμερη εργασία, και 12ωρο «με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων», μοιάζει με τη δημοκρατία του ικριώματος, τη «δημοκρατία» της δαμόκλειας σπάθης που ονομάζεται απόλυση.

ΕΡΩΤ.: Ποιους τελικά εκπροσωπείτε εσείς και ποιους η ΝΔ;
ΑΠΑΝΤ.: Στην χωρίς κανόνες αγορά, στην απορρυθμισμένη αγορά, που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπάρχει χώρος μόνο για τα μεγάλα ψάρια, για τις ελίτ, για τους ολιγάρχες, γι’ αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Αυτούς εκφράζει και εκπροσωπεί η ΝΔ. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η ψήφος στη ΝΔ σημαίνει πισωγύρισμα στο προηγούμενο οικονομικό μοντέλο, που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.

Εμείς, απεγκλωβισμένοι πλέον απ’ την ασφυκτική μνημονιακή επιτήρηση, με το βλέμμα σταθερά στραμμένο στις ανάγκες της κοινωνίας, επιδιώκουμε ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, κυρίως της μικρομεσαίας, καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας, κοινωνικό κράτος, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, δίκαιη φορολογία, ισχυρή οικονομία, δίκαιη ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος. Υπ’ αυτή την οπτική εκφράζουμε την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας.
Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί τους λίγους, τις ελίτ, απλώς τώρα φοράει την φιλολαϊκή του μάσκα για ψηφοθηρικούς λόγους. Γι’ αυτό εξάλλου αποφεύγει το ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί φοβάται μήπως αποκαλυφθεί το πραγματικό του πρόσωπο.

ΕΡΩΤ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε πανελλαδική πρωτιά στην ευρωκάλπη στην Άρτα. Πολλοί λένε ότι οφείλεται στη δική σας παρουσία στην αρτινή πολιτική σκηνή. Έχετε κάποιο σχόλιο;
ΑΠΑΝΤ.: Οι συμπολίτες μας έκαναν την πολιτική τους επιλογή εκτιμώντας τη δουλειά μας, τη συνέπεια λόγων και έργων και ότι εργαστήκαμε για την περιοχή μας με σχέδιο, σοβαρότητα, αυταπάρνηση και χωρίς κομματική προκατάληψη. Εισέπραξαν τα αποτελέσματα της πολιτικής μας και εξέφρασαν πολιτικά την ευαρέσκειά τους. Βέβαια, κάποιοι ενοχλήθηκαν. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επιβάλλει την κομματική μονοχρωμία, την επιστροφή στη μορφή διακυβέρνησης που διαπνέεται από πελατειακή αντίληψη και στείρο κομματισμό, στη λογική που έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής.

ΕΡΩΤ.: Είναι αναστρέψιμο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;
ΑΠΑΝΤ.: Τίποτα δεν έχει κριθεί. Οι εκλογές αυτές είναι εθνικές και οι κάλπες είναι άδειες και θα γεμίσουν από την αρχή. Οι εθνικές εκλογές έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και οι πολίτες δεν αποφασίζουν με τη χαλαρότητα των ευρωεκλογών και τη διάθεση να στείλουν μηνύματα. Τώρα αποφασίζουν για τη ζωή τους, για το μέλλον.
Οι συμπατριώτες και οι συμπατριώτισσές μας δεν θα αφήσουν τη λήθη να επικρατήσει στα βιώματα και τη μνήμη, δεν θα δικαιώσουν αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα, που θέλουν να επιβάλλουν και πάλι την ασυδοσία των ολιγαρχών. Στις εκλογές της 7ης Ιούλη θα πούμε όχι στο πισωγύρισμα. Θα πάμε μπροστά όλοι μαζί, κάνοντας το δρόμο που ήδη ανοίξαμε, πλατιά λεωφόρο για ένα φωτεινό μέλλον όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

ΕΡΩΤ.: Το ΚΙΝΑΛ μιλά και για πολιτική ίσων αποστάσεων αλλά και για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι η αποχώρηση Βενιζέλου ανοίγει το δρόμο σε νέες εξελίξεις και πιθανή συνεργασία, σε δεύτερο χρόνο, στα πρότυπα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία;
ΑΠΑΝΤ.: Θα ήταν ευχής έργο η αποχώρηση του κ. Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ να συνοδευόταν και με τη στροφή του κόμματος σε προοδευτική πολιτική κατεύθυνση. Δυστυχώς όμως το φάντασμα του Ευάγγελου Βενιζέλου πλανάται πάνω από το ΚΙΝΑΛ και η δεξιά πολιτική του το στοιχειώνει. Ο άλλοτε κεντροαριστερός πολιτικός σχηματισμός εξακολουθεί να κινείται δεξιόστροφα εγκλωβίζοντας τα μέλη του σε μία αντι-ΣΥΡΙΖΑ πολιτική ταυτόσημη με εκείνη της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη. Στόχος και τον δύο είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και η συγκυβέρνηση. Αλλά ο ελληνικός λαός θα ματαιώσει τα σχέδιά τους και θα ακυρώσει τους ευσεβείς πόθους τους.

ΕΡΩΤ.: Ολοκληρώνεται μία κυβερνητική τετραετία. Τι αφήνει στην περιοχή μας;
ΑΠΑΝΤ.: Μία δύσκολη κυβερνητική τετραετία ολοκληρώθηκε μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες του μνημονίου, αλλά στο ολιγόμηνο ξέφωτο που μπορέσαμε να ασκήσουμε τη δική μας πολιτική, βάλαμε τη δική μας φιλολαϊκή σφραγίδα.
Συνεργαστήκαμε με τους δήμους και την Περιφέρεια Ηπείρου ανεξάρτητα από κομματική ταυτότητα και πάντα με γνώμονα το κοινό καλό και το καλλίτερο αποτέλεσμα.
Στην Άρτα έχουμε πετύχει σημαντικά πράγματα. Ό,τι υποσχεθήκαμε το υλοποιήσαμε. Η Γεωπονική Σχολή, το άνοιγμα του Ξενία, η Οριοθέτηση της Κοίτης του Αράχθου, οι οδικοί άξονες.

Σαράντα χρόνια η τοπική κοινωνία μας διεκδικούσε την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής. Και, τώρα, η Άρτα δεν θα έχει μόνο τη Γεωπονική, με 215 φοιτητές στο πρώτο έτος. Θα έχει 2 Πανεπιστημιακές σχολές, με 3 τμήματα. Η ίδρυση, επίσης, του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου θα συνδέει την Εκπαίδευση με την Παραγωγή και θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, με προφανή πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Η Ιόνια οδός, επίσης, ήταν ένα έργο παγωμένο που ολοκληρώθηκε, δημιουργώντας δυνατότητες για τον Τουρισμό.

Η Οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου και η αντιπλημμυρική θωράκιση της Άρτας είναι ίσως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για ολόκληρη την περιοχή και θα αλλάξει την εικόνα της πόλης και του κάμπου.
Το ΞΕΝΙΑ, το ιστορικό μας τοπόσημο, που ρήμαζε επί δεκαετίες, θα ανοίξει και πάλι και θα το χαρούμε ξανά τόσο εμείς όσο και οι επισκέπτες της Άρτας.

ΕΡΩΤ.: Η γέφυρα της Πλάκας πότε θα αναστηλωθεί;
ΑΠΑΝΤ.: Η γέφυρα της Πλάκας θα στέκεται ξανά όρθια στις αρχές του Φθινοπώρου. Ένα έργο καθόλου εύκολο. Με την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε θα προχωρήσουμε και στην αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου.
Επιτρέψτε μου να κάνω μία σύντομη αναφορά και σε μια σειρά σημαντικές υποδομές που είναι μέρος του σχεδίου μας για την ανάκαμψη της περιφέρειας και του ενδιαφέροντός μας για τους κατοίκους των ορεινών. Εγκαταστήσαμε κλιμάκιο ΕΚΑΒ στο Βουργαρέλι, ιδρύσαμε Αστυνομικό Τμήμα στην Άνω Καλεντίνη και Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στα Πράμαντα.

Μια άλλη σπουδαία υποδομή, σε συνδυασμό με το δρόμο Αθαμάνιο-Θεοδώριανα, είναι το Πάρκο ορεινών Δραστηριοτήτων (Χιονοδρομικό κέντρο) στα Θεοδώριανα, προϋπολογισμού ύψους 5 εκ. ευρώ που θα προσελκύσει τουρισμό και αποτελεί διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Έγιναν, επίσης, μια σειρά από έργα στο επικίνδυνο ορεινό Οδικό δίκτυο της περιοχή μας, που χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Να σημειώσω, ακόμα, το Αλιευτικό Καταφύγιο Κόπραινας που είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, προϋπολογισμού τριών εκατομμυρίων τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ, το οποίο παράλληλα με τις εργασίες συντήρησης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, δίνει αναπτυξιακή προοπτική στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν αναφέρω πολλά άλλα έργα, όμως θα πω ότι πετύχαμε τριπλασιασμό του σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, ΦιλόΔημος), δίνοντας επαρκή χρηματοδότηση στην μέχρι τότε αποστραγγισμένη από κρατικούς πόρους αυτοδιοίκηση, λύνοντας έτσι το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης βασικών υποδομών και καταφέρνοντας να δώσουμε όχι την εικόνα, αλλά την ουσία ότι πράγματι κάτι αλλάζει στην καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών μας.

ΕΡΩΤ.: Στην αρχή της βουλευτικής σας καριέρας είχατε θέσει ως προσωπικούς στόχους την επίλυση χρονιζόντων καίριων προβλημάτων: Την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα, να γίνει ξανά το ΞΕΝΙΑ μέρος της καθημερινότητας της αρτινής κοινωνίας, την οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου. Το πρώτο έχει ήδη υλοποιηθεί, το δεύτερο σύντομα ολοκληρώνεται, το τρίτο μπήκε σε τροχιά υλοποίησης. Ποια είναι τα νέα προσωπικά σας “στοιχήματα” για την ερχόμενη τετραετία;
ΑΠΑΝΤ.: Δημιουργήσαμε τις υποδομές που ανοίγουν προοπτικές για την Ανάπτυξη της περιοχής μας. Δώσαμε μια πρώτη ώθηση στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο για να αξιοποιήσουμε όλες μας τις δυνατότητες και να αναπτύξουμε πλήρως τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Θα συνεχίσουμε με το ίδιο σχέδιο, το ίδιο πάθος, την ίδια ανιδιοτέλεια, τις ίδιες αρχές, την ίδια πολιτική στην υπηρεσία του κοινού καλού. Για να έχει η Άρτα το μέλλον που της αξίζει.