Η 26η Ιουνίου είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Κέντρο Πρόληψης Άρτας: «Στην Πρόληψη Αγκαλιά-ΖΟΥΜΕ τη Ζωή!»

Εκδηλώσεις προγραμματίζει το Κέντρο Πρόληψης Άρτας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και ο επιστημονικός υπεύθυνος ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ σε σχετική ενημέρωση αναφέρει τα εξής:

«Τελευταία όλο και συχνότερα γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών βίας στο σχολείο, στην οικογένεια, στον δρόμο, στα γήπεδα και εκτός γηπέδων.
Οι νέοι μας αντιδρούν ολοένα και πιο βίαια σε πολλές περιπτώσεις και με ασήμαντες αφορμές.
Με την εξέλιξη δε πολεμικών συγκρούσεων στην γειτονιά μας (Ουκρανία) και λίγο μακρύτερα (Παλαιστίνη) όλοι μας εθιζόμεθα σε σκηνές ιδιαίτερα βίαιες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ψυχισμό του καθένα και της καθεμιάς.
Είχε προηγηθεί δύο χρόνια νωρίτερα ο υποχρεωτικός εγκλεισμός λόγω της πανδημίας με όλα τα συνεπακόλουθα στην ψυχολογία & την συμπεριφορά όλων μας και ιδιαίτερα των νέων.

Με όλα τα παραπάνω την φετεινή χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Εξαρτήσεων θα θέλαμε να είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση της βίας & στην αποτελεσματική πρόληψη του ιδιαίτερου αυτού φαινομένου.

Η βία και η κάθε μορφή βίας με την οποία εκδηλώνεται είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερα πολυσύνθετο & εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί. Οι παράγοντες που το προκαλούν ξεκινούν από την διαπαιδαγώγηση των παιδιών από την οικογένεια, συνεχίζονται στο σχολείο & είναι σε άμεση συνάρτηση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που αφορά το κοινωνικό περιβάλλον.

Υπάρχει η ατομική ευθύνη & η αποποίηση αυτής με τη διάχυση της ατομικής ευθύνης (φταίει η πολιτεία, πρέπει να υπάρξουν νόμοι κ.λ.π.).

Η αντιμετώπιση βέβαια τέτοιων καταλυτικών φαινομένων οπωσδήποτε απαιτούν συστράτευση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων, αλλά πρωτίστως απαιτούν ‘’παιδεία’’.
Παιδεία δηλ. εκπαίδευση στην αποδοχή και του σεβασμού των άλλων, στην συμπερίληψη του διαφορετικού, στην αλληλεγγύη προς τον αδύναμο, στην προώθηση της φιλίας & της αγάπης προς τον πλησίον, στον σεβασμό του περιβάλλοντος, στην αγάπη & την φροντίδα προς τα ζώα, ιδιαίτερα τα αδέσποτα κ.α.
Ο αγώνας ενάντια στη βία είναι συνεχής, απαιτεί την συμμετοχή όλων μας, πολιτών & φορέων και οφείλει να είναι αδιαπραγμάτευτος.

«Στην Πρόληψη Αγκαλιά-ΖΟΥΜΕ τη Ζωή!»
Η 26η Ιουνίου είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών
Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας για το 2024 προγραμματίζει:
Τετάρτη 3/7/2023 – 9:30 π.μ.-11:30 μ.μ.
Ενημερωτικό Περίπτερο με διανομή έντυπου υλικού στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, στο ύψος των οδών Σκουφά & Νόρμαν

Πέμπτη 4/7/2024 – 7:30 μ.μ.
Καλλιτεχνικό Εργαστήρι για παιδιά ¨Διακοσμητικής Μάσκας¨ στην οδό Σκουφά & Νόρμαν 13 στον Πεζόδρομο (Πλατεία Κακκαβά)
Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αρταίων, την Ιερά Μητρόπολις Άρτης & την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας
*Δωρεάν συμμετοχή

Πρόκειται για καλλιτεχνικό εργαστήρι εικαστικής δημιουργίας με κατασκευή διακοσμητικής μάσκας με πηλό και ζωγραφική.

Το κάλεσμα- γιορτή είναι για όλους τους φίλους του Κ. Π. Ν. Άρτας από όλες τις ομάδες σχολικής ηλικίας και ο στόχος είναι μέσα από την συνύπαρξη όλων των νέων φίλων της σχολικής χρονιάς 2023 -2024 η ανάπτυξη και η καλλιέργεια της δημιουργικότητας των παιδιών.
Αυτό που προτείνουμε με το εργαστήρι κατασκευής- ζωγραφικής μάσκας είναι μέσα από την δυναμική των συναισθημάτων μας να παρατηρήσουμε, να καλλιεργήσουμε την φαντασία, την επικοινωνία, την ελευθερία της έκφρασης και την προαγωγή της διαφορετικότητας.

Να εκφραστούν σκέψεις και συναισθήματα με κίνητρο την τέχνη και την δημιουργία ενός δικού μας έργου τέχνης, «Αγκαλιά-ΖΩΝΤΑΣ τη Ζωή!»
Ελάτε να είμαστε όλοι μαζί!».