Η 7ετία διώχνει τους εργάτες γης

Είδος προς εξαφάνιση – ζητείται νέα νομοθεσία

Προτιμούν να πάνε σε άλλες χώρες

Δεν άφησε ελπίδες ο Βορίδης για αλλαγές

Το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης που εμφανίστηκε προ τριετίας, πλέον λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς τον τελευταίο χρόνο υπήρξε μια πολύ έντονη και μαζική φυγή αλλοδαπών εργατών προς άλλες χώρες.
Το πρόβλημα είναι γνωστό στην Κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία, ενώ πρόσφατες είναι οι ερωτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το συγκεκριμένο αυτό θέμα.
Παρόλα μέχρι τώρα, δεν υπήρξαν θεσμικές ενέργειες που να δίνουν και λύσεις, ενώ και σε επισημάνσεις προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη που επισκέφθηκε στην Άρτα δεν υπήρξαν θετικές διαβεβαιώσεις, αλλά αντιθέτως ελέχθη πως είναι δύσκολο να αλλάξει το σημερινό καθεστώς.
Όμως το καθεστώς είναι αυτό που διώχνει τους εργάτες γής από την Ελλάδα καθώς για να μπορέσει ένας οικονομικός μετανάστης να κινηθεί ελεύθερα, χρειάζεται να παρέλθουν επτά έτη. Την ίδια στιγμή, η Ιταλία ολοκληρώνει την αντίστοιχη διαδικασία σε τρία χρόνια.

Με τη κυβέρνηση να αρνείται να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό τα προβλήματα για τους παραγωγούς πολλαπλασιάζονται, αφού εκτός των δυσβάσταχτων λογαριασμών ρεύματος λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής και των αυξημένων τιμών στα λιπάσματα, έχουν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη εργατικών χεριών.
Φέτος το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης έχει κορυφωθεί, αφού εκτός από τους Έλληνες που δεν ενδιαφέρονται για δουλειές στα χωράφια, στον ίδιο δρόμο βρίσκονται και οι αλλοδαποί από την Αλβανία και τη Βουλγαρία είναι και λιγοστοί αλλά και έχουν στραφεί σε άλλες εργασίες.
Πρόσφατα το µείζον θέµα των εποχικών και µετακλητών εργατών γης έθεσαν µε επιστολή τους στους αρµόδιους υπουργούς, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ιεράπετρας Λασιθίου, Σελίνου Χανίων, Σητείας Λασιθίου και Τυµπακίου Ηρακλείου, τονίζοντας τα ζητήµατα γραφειοκρατίας, κόστους και ελλιπούς εξειδίκευσης και ζητούν την εξοµάλυνση της διαδικασίας λήψης βιοµετρικών στοιχείων νεοεισερχόµενων εργατών γης από τις χώρες που δεν διαθέτουν ελληνική Πρεσβεία µε την υποστήριξη εξωτερικούς παρόχους αλλά και την ανανέωση των αναγκαίων νοµιµοποιητικών εγγράφων εισόδου και εργασίας στους ελάχιστα εναποµείναντες ειδικευµένους εργάτες γης τρίτων χωρών.

Ερώτηση από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Τονίζεται ότι, ειδικά τους τελευταίους μήνες, διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό σκηνικό, με “κραυγές αγωνίας” αγροτικών φορέων ανά την Ελλάδα να εγείρουν με έμφαση αυστηρή κριτική προς την Κυβέρνηση για εμπαιγμό, καταγγέλλοντας έλλειψη συντονισμού και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που οδηγούν σε υπέρμετρες καθυστερήσεις για τη νόμιμη απόκτηση εργατικού δυναμικού προερχόμενου από τρίτες χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως τονίζουν εκπρόσωποι του αγροτοδιατροφικού κλάδου από όλη τη Χώρα, μεγάλο μέρος των εργατών γης επιλέγουν να μεταβούν σε άλλες χώρες, όπως ενδεικτικά στην Ιταλία ή την Ισπανία, προκειμένου να ωφεληθούν απλούστερων και ταχύτερων διαδικασιών, ευνοϊκότερου θεσμικού πλαισίου, πληρέστερων εργασιακών δικαιωμάτων και υψηλότερων αποδοχών. Αντιθέτως, στην Ελλάδα, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα, οδηγώντας τελικώς πολύτιμα εργατικά χέρια σε φυγή, με συνέπεια την εγκατάλειψη και αναγκαστική αγρανάπαυση καλλιεργειών.

-Δεδομένου ότι ο αγροδιατροφικός κλάδος της πατρίδας μας, έχει υποστεί αλλεπάλληλα χτυπήματα από την υγειονομική, κλιματική, οικονομική και ενεργειακή κρίση, και βρίσκεται κυριολεκτικά στα όρια της επιβίωσης, όπως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει αναδείξει σε σειρά παρεμβάσεων.
-Δεδομένου ότι οι εργάτες γης από τρίτες χώρες αποτελούν αναπόσπαστο και πολύτιμο “κρίκο” της παραγωγικής αλυσίδας, που πρέπει να διαφυλαχθεί, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση σε ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, καθώς και της αξιοπρεπούς και ασφαλούς εργασίας και διαβίωσής αυτών.
-Δεδομένου ότι χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες αναφορικά με, ενδεικτικώς, την καταγραφή και αδειοδότηση και δυνατότητα ασφάλισης των ήδη εργαζομένων μεταναστών, καθώς και την απλοποίηση της διαδικασίας μετάκλησης με δυνατότητα ασφάλισης μέσω εργοσήμου.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε άμεσα να αναλάβετε για την αντιμετώπιση του επιτακτικού προβλήματος έλλειψης εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, τη βελτίωση των διαδικασιών μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες και τη διασφάλιση της νόμιμης και αξιοπρεπούς απασχόλησης και διαβίωσής τους;
2) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την πολύπλευρη στήριξη των αγροτών σε όλη τη Χώρα, που έχουν πληγεί από την έλλειψη εργατικών χεριών, βλέποντας τη γη τους να παραμένει αναξιοποίητη, τη συγκομιδή των προϊόντων να πραγματοποιείται μετ’ εμποδίων, τη σοδειά τους να σαπίζει και την παραγωγή τους να συρρικνώνεται;