Θέλουμε Ήπειρο πρώτη σε όλα

O Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Δημήτρης Βαρέλης μιλά στην «ΗΧΩ»

Τα προβλήματα δεν λύνονται από το γραφείο»
Γίνεται τεράστιο έργο και υπάρχει αναλογικότητα και ισονομία»
Ο Αλ. Καχριμάνης γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή την Περιφέρειά μας»

Συνέντευξη στο Νίκο Στάμο

«Υπάρχει μια ρήση που λέει μην μάχεσαι τα δεδομένα διότι αφενός δεν αλλάζουν και αφετέρου πρέπει να δουλέψεις με αυτά. Εμείς εδώ στην Άρτα πρέπει να δούμε αυτά τα δεδομένα ώστε να κινηθούμε ανάλογα για το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής» σημειώνει με συνέντευξή του στην «ΗΧΩ», ο Σ/χης ε.α., Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη του Αλέξανδρου Καχριμάνη και Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Δημήτρης Βαρέλης, ένας άνθρωπος με ιδιαίτερη αίσθηση της προσφοράς και του καθήκοντος, ένας πολιτικός με τη σεμνότητα και τους χαμηλούς τόνους, να είναι από αυτά που του αναγνωρίζουν ως προσόντα και προτερήματα φίλοι και μη.

«Τα προβλήματα δεν λύνονται από το γραφείο αλλά στο Πεδίο έξω στην επιτόπια επίσκεψη όπου υπάρχει κάποιο πρόβλημα, να δεις την πραγματικότητα, να αποκτήσεις ιδία αντίληψη» υποστηρίζει ο Δημήτρης Βαρέλης, που όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχει σταματήσει να επισκέπτεται όλες της περιοχές της Άρτας, να είναι κοντά στους ανθρώπους, να βοηθά από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία στην εφημερίδα σας και με την ευκαιρία να ευχηθώ σε σας και σε όλους τους συμπολίτες μας χρόνια πολλά να έχουμε μια χρονιά με υγεία, ευημερία και δημιουργικότητα» είναι τα πρώτα λόγια του Δημήτρη Βαρέλη, πριν ξεκινήσει η συνέντευξη που έχει ως εξής:

Ερ.: Πως βλέπετε την συμμετοχή στα κοινά μετά τις εκλογές του 2014;

Απ.: Η εκλογή μου ως περιφερειακός σύμβουλος αποτέλεσε για πολλούς έκπληξη γιατί μέχρι τότε δεν είχα ασχοληθεί ξανά σε εκλογική διαδικασία λόγω του λειτουργήματος μου ως Αξιωματικός. Δεν είχα την εμπειρία από τις εκλογικές αναμετρήσεις. Με μεθοδικότητα, οργάνωση πολύ αγώνα και την στήριξη λίγων αλλά πολύ καλών φίλων τελικά ήρθε το θετικό αποτέλεσμα και εκλέχτηκα. Τα χρόνια που πέρασαν διαπίστωσα ότι υπάρχουν δυσκολίες στην προώθηση θεμάτων λόγω του εύρους των θεμάτων της έκτασης της περιφερειακής ενότητας αλλά και από την οργάνωση του συστήματος της αυτοδιοίκησης. Όμως με την συνεχή επαφή με τους πολίτες την επίσκεψη σε όλα τα χωριά εδώ πρέπει να τονίσω ότι προσωπικά έχω επισκεφτεί όλα τα χωριά του νομού και πάνω από μια φορά και είμαι περήφανος γι’ αυτό μπορείς να συμβάλεις στην επίλυση προβλημάτων της περιοχής από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα και όταν γίνεται αυτό η ηθική ικανοποίηση είναι τεράστια. Πάντα βέβαια δεν είναι εφικτό να λυθεί κάτι άμεσα και λόγω προτεραιοτήτων αλλά και χρονοβόρων διαδικασιών που καθυστερούν την επίλυση των θεμάτων. Αυτό βέβαια απαιτεί όπως είπα επαφή με τους πολίτες και γνώση της περιοχής.

Όπως λέω τα προβλήματα δεν λύνονται από το γραφείο αλλά στο Πεδίο έξω στην επιτόπια επίσκεψη όπου υπάρχει κάποιο πρόβλημα να δεις την πραγματικότητα να αποκτήσεις ιδία αντίληψη.

Ερ.: Ποιες θεωρείτε προτεραιότητες για την Άρτα;

Απ.: Υπάρχει μια ρήση που λέει μην μάχεσαι τα δεδομένα διότι αφενός δεν αλλάζουν και αφετέρου πρέπει να δουλέψεις με αυτά. Εμείς εδώ στην Άρτα πρέπει να δούμε αυτά τα δεδομένα ώστε να κινηθούμε ανάλογα για το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής και αυτά είναι:

Είμαστε μια αγροτοκτηνοτροφική περιοχή που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα τόσο στην παραγωγή όσο και στο μεταποιητικό τομέα των προϊόντων έτσι πρέπει να φροντίσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες για την καλύτερη και αποδοτικότερη χρήση της πεδιάδας είτε στο γεωργικό είτε στον κτηνοτροφικό-πτηνοτροφικό τομέα όπως και στην δυνατότητα τυποποίησης -μεταποίησης των προϊόντων που θα δώσει την υπεραξία.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό κομμάτι είναι ο ημιορεινός και ορεινός όγκος που πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην ανάπτυξη αντιστοίχων δράσεων τόσο στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα ανάλογα με τα δεδομένα της περιοχής όσο και στην εκμετάλλευση του φυσικού κάλους για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος δεδομένου ότι σχεδόν όλο το ορεινό τμήμα του νομού έχει πιστοποιηθεί ως περιοχή βιώσιμου τουρισμού από την ευρωπαϊκή ένωση κάτι το οποίο κατάφερε η περιφέρεια με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων φορέα στο οποίο είμαι αντιπρόεδρος.

Το τρίτο είναι ο Αμβρακικός Κόλπος και οι λιμνοθάλασσες που αποτελούν ένα σημαντικό πλουτοπαραγωγικό κομμάτι για τον νομό το οποίο δυστυχώς φθίνει λόγω των λαθών του παρελθόντος με αποτέλεσμα όλο και λιγότεροι νέοι να ασχολούνται με την αλιεία.
Τέταρτο είναι ο τουρισμός που με τον τεράστιο και σημαντικό όγκο μνημείων που κληρονομήσαμε σε συνδυασμό με το φυσική ομορφιά που έχει η περιοχή μας δίνεται η δυνατότητα να εκμεταλλευθούμε είτε το ορεινό τμήμα είτε με την αξιοποίηση της λίμνης Πουρναρίου είτε στον Αμβρακικό και τις λιμνοθάλασσες που μπορούν αναπτυχθούν μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Μην ξεχνάμε ότι ο Αμβρακικός και τα Τζουμέρκα και πλέον και η περιοχή του Αχελώου είναι προστατευόμενες περιοχές που δίνουν την δυνατότητα μοναδικών δράσεων.

Ερ.: Η Περιφέρεια έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής;

Απ.: Η Περιφέρεια λοιπόν με τον Περιφερειάρχη προχωράει σε αυτές τις κατευθύνσεις σε έργα που βοηθούν την ανάπτυξη της περιοχής και ο πολίτης βλέπει τα έργα που γίνονται.
Έτσι λοιπόν έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα προωθώντας τα προγράμματα για τους νέους αγρότες την προώθηση των σχεδίων βελτίωσης για τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων και εγκαταστάσεων. Με την συμμετοχή σε διάφορες εκθέσεις τόσο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό παραγωγών και επιχειρήσεων για την προώθηση των προϊόντων και την δημιουργία αγορών.

Σε επίπεδο υποδομών κατασκευάζονται ή βελτιώνονται δρόμοι στην πεδιάδα για την πρόσβαση σε παραγωγικές μονάδες της περιοχής καθαρίζονται χείμαρροι και αρδευτικά – αποστραγγιστικά για την καλύτερη άρδευση και την αποφυγή πλημμυρών σε παραγωγικές εκτάσεις… Κατασκευάζονται οι βιολογικοί καθαρισμοί και το αποχετευτικό σε όλο το κάμπο.

Συνεργάζεται με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αναθέτοντας μελέτες για τα τοπικά προϊόντα για την ταυτοποίηση ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

Στο ορεινό τμήμα βελτιώνει τις υποδομές συνδράμει τους δήμους στα προβλήματα για την καλύτερη πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά και συνοικισμούς επεμβαίνει στην βελτίωση των μονάδων υγείας και προωθεί την αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής.

Η Περιφερειακή αρχή και προσωπικά ο περιφερειάρχης έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην διάσωση και συντήρηση των μνημείων που κινδύνευαν από κατάρρευση τα οποία θα υπάρχουν για πολλές γενιές ακόμη.

Στο τουριστικό πυλώνα με την συντήρηση των μνημείων την πιστοποίηση της περιοχής την ανάδειξη των περιοχών την βελτίωση των υποδομών την συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις δίνεται η δυνατότητα της μεγάλης προώθησης του τομέα του τουρισμού. Ένα τεράστιο βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι με το πρόγραμμα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου

Τελικά είμαστε ευχαριστημένοι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο προσωπικά γνωρίζοντας τις οικονομικές δυνατότητες περιφέρειας και το δύσκολό περιβάλλον βλέπω ότι γίνεται τεράστιο έργο και υπάρχει αναλογικότητα, ισομέρεια και ισονομία την κατανομή των κονδυλίων στις περιφερειακές ενότητες.

Ερ.: Θα συμμετάσχετε στις επόμενες εκλογές;

Απ.: Όπως είπα και στον ίδιο περιφερειάρχη το 2014 δεν τον γνώριζα τώρα μετά από τέσσερα και κάτι χρόνια γνωρίζω και Επιθυμώ να συνεχίσω στις επόμενες περιφερειακές εκλογές τον Μάιο του 2019 μαζί με τον Αλέξανδρο Καχριμάνη γιατί βλέπω έναν άνθρωπο που δίνει τα πάντα για την Ήπειρο έναν άνθρωπο που γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή και κάθε πρόβλημα της περιφέρειας έναν άνθρωπο που με κάθε κόστος προσπαθεί να δίνει λύσεις και να αναλαμβάνει την ευθύνη έναν άνθρωπο που στηρίζει τους συνεργάτες του έναν άνθρωπο ο αγώνας και το άγχος του είναι για το αύριο της Ηπείρου. Χρησιμοποιώ τη λέξη άνθρωπος πρώτα και όχι πολιτικός γιατί για εμένα ο Καχριμάνης πρώτα είναι ο άνθρωπος που σκέφτεται και ενεργεί χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς βλέποντας μόνο το δίκαιο και το καλό του τόπου και μετά πολιτικός.
Για όλους αυτούς τους λόγους του ζήτησα να έχω την τιμή να συνεχίσω μαζί του έναν αγώνα για το καλό της περιφέρειας και την πραγματοποίηση του στόχου: Η Ήπειρος Πρώτη σε όλα.