Θα γίνει ΒΙΟΠΑ Στην Άρτα;

Σημαντική παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Άλκη Παπαχριστάκη

Ναι μεν, αλλά από Αλ. Καχριμάνη

Είμαστε ανοικτοί σε κάθε συνεργασία

Δεν αναλαμβάνουμε ευθύνες άλλων

Χάθηκε και χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Μια ακόμη σημαντική παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβούλου Άρτας με την παράταξη «ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ, Τόπος να ζεις», Άλκη Παπαχριστάκη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, για θέματα που απασχολούν την περιοχή μας.

Αυτή τη φορά ο κ. Παπαχριστάκης φέρνει στην επικαιρότητα το σημαντικό αίτημα της Άρτας, της δημιουργίας ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ που αποτελεί και αυτό αίτημα δεκαετιών, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει βρεί ανταπόκριση από τους εκλεγμένους φορείς είτε της Αυτοδιοίκησης είτε των εκάστοτε Κυβερνήσεων.

«Η Άρτα είναι από τούς ελάχιστους Νομούς της Ελλάδας που δεν έχει βιομηχανικό πάρκο.
Ακόμα δεν έχει γίνει κάτι παρότι έχει βρεθεί η έκταση που παραχωρεί ο Δήμος Αρταίων για την κατασκευή» σημείωσε στην παρέμβασή του ο κ. Παπαχριστάκης, υπογραμμίζοντας «Πώς μπορεί να είναι ανεκτό από την περιφέρεια Ηπείρου ,τον Δήμο Αρταίων και εν γένει από την Πολιτεία, εν έτει 2024, στον Νομό Άρτας να μην υπάρχει βιοτεχνικό πάρκο κάτι που απασχολεί το επιμελητήριο Άρτας, εκατοντάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες πολίτες της Αρτας;».

Στην ερώτηση του Άλκη Παπαχριστάκη τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος αφού συμφώνησε πως «Η δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου στην Άρτα, είναι μια αναγκαιότητα. Χάθηκε και χάνεται πολύτιμος χρόνος» στη συνέχεια ανέφερε πως «δεν μπορεί οι αδυναμίες άλλων φορέων, να επιχειρείται να μετατραπούν σε αφορμές για κριτική στην Περιφέρεια. Να βρίσκεται δηλαδή και «κατηγορούμενη» όταν καλείται να επέμβει και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως π.χ. συνέβη με τη διαχείριση των απορριμμάτων, με τους καθαρισμούς κ.α.» για να ξεκαθαρίσει ότι «Είμαστε ανοικτοί σε κάθε συνεργασία, δεν μπορούμε όμως να αναλάβουμε κάτι για το οποίο πρέπει να τρέξουν άλλοι φορείς. Δεν είμαστε δε διατεθειμένοι να εμπλακούμε σε μια ατέρμονη διαδικασία και να βρεθούμε προ οδυνηρών εκπλήξεων όπως έχει συμβεί και με το Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας».

Η επερώτηση Παπαχριστάκη
Στην επερώτηση για το ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ο κ. Παπαχριστάκης είπε τα εξής:
«Βιοτεχνικό πάρκο στην Άρτα; Μια πονεμένη ιστορία.
Όχι μόνο πολλά δημοσιεύματα αλλά και πολλά ερωτήματα προκύπτουν από τους πολίτες του Νομού για τα προβλήματα που τους απασχολούν.
Πώς μπορεί να είναι ανεκτό από την περιφέρεια Ηπείρου ,τον Δήμο Αρταίων και εν γένει από την Πολιτεία, εν έτει 2024, στον Νομό Άρτας να μην υπάρχει βιοτεχνικό πάρκο κάτι που απασχολεί το επιμελητήριο Άρτας, εκατοντάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες πολίτες της Αρτας.
Η περιφέρεια Ηπείρου οφείλει να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του Νομού Αρτας.
Η Άρτα είναι από τούς ελάχιστους Νομούς της Ελλάδας που δεν έχει βιομηχανικό πάρκο.

Ακόμα δεν έχει γίνει κάτι παρότι έχει βρεθεί η έκταση που παραχωρεί ο Δήμος Αρταίων για την κατασκευή.
Επανέρχομαι λοιπόν σε ένα θέμα επίκαιρο που ταλανίζει την περιοχή μας για είκοσι και πλέον χρόνια.
Την ίδρυση του Βιοτεχνικού Πάρκου που έχει σημαντικές δυνατότητες, θα παρέχει υπηρεσίες τόσο στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και εν γένει θα προσφέρει στον οικονομικό ιστό της περιοχής της Άρτας.
Το θέμα για την ίδρυση ΒΙΟΠΑ στην περιοχή μας άρχισε να συζητείται εδώ και πολλά χρόνια και σήμερα για μια ακόμη φορά ξεκινάμε από το μηδέν.

Είναι γνωστό ότι για την αξιολόγηση των περιοχών συντάχθηκε μελέτη κατά το έτος 2008 επί Νομαρχίας Παπαβασιλείου η οποία κατέληξε σε τρεις περιοχές, με σειρά αξιολόγησης την περιοχή «Λιβάδια» Καλαμιάς, ¨Κρεκούκια Αμμοτόπου» και τρίτη στην περιοχή Παχυκαλάμου του τότε δήμου Αράχθου.

Για την πρώτη αξιολόγηση γίνανε δυο δημοτικά συμβούλια του πρώην δήμου Φιλοθέης το έτος 2006 και του δήμου Αρταίων το έτος 2012, αποφάσεις που απορρίφθηκαν από την τοπική κοινωνία με αποτέλεσμα στην συνέχεια να αποφασιστεί η δεύτερη επιλογή που ήταν η θέση «Κρεκούκια» Αμμότοπου.
Από το έτος 2016 υπάρχει στον προϋπολογισμό του δήμου Αρταίων χρηματικό ποσό για την σύνταξη των απαραίτητων προμελετών που έχουν να κάνουν με την κατασκευή του εν λόγω έργου έτσι ώστε στη συνέχεια να συνταχθεί η οριστική μελέτη για να προχωρήσει η δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου.

Από το 2016 μέχρι τον Οκτώβριο του έτους 2021 δεν έγινε η παραμικρή ενέργεια από πλευράς Δήμου Αρταίων παρά τις πιέσεις του Επιμελητηρίου και άλλων φορέων .
Δεν μπορούμε λοιπόν να ανεχτούμε άλλη κοροϊδία σε βάρος του επιχειρηματικού κόσμου και της τοπικής κοινωνίας που εν τέλει έχει σαν αποτέλεσμα την μη ανάπτυξη της περιοχής μας.

Άρα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε στην περαιτέρω ανάδειξη του εν λόγω ζητήματος ζητώντας από όλους τους φορείς περιφέρεια, Δήμο, επιμελητήριο και όποιον άλλον φορέα να λειτουργήσουμε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας βιοτεχνικού πάρκου.

Το ζήτημα του ΒΙΟΠΑ δεν μπορεί να γίνει παιχνίδι μικρόπολιτικών και εκτιμούμε πως η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να το ανεχτεί αυτό και με την δύναμη που έχει καταδικάζει τέτοιου είδους μικροπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες του επιχειρηματικού κόσμου και της τοπικής μας κοινωνίας.

Εν πάση περιπτώσει για την δημιουργία του πάρκου τρεις είναι οι εμπλεκόμενοι φορείς:
1) η περιφέρεια Ηπείρου
2) ο Δήμος Αρταίων και
3) το επιμελητήριο Άρτας

Αν ο Δήμος Αρταίων αδιαφορεί για την δημιουργία του υπάρχει λύση και πρέπει να δοθεί. Όταν λοιπόν δύο από τους τρεις που προανέφερα πιο πάνω αποφασίσουν να προχωρήσουν επιτέλους θα δούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την δημιουργία του πάρκου.

Το επιμελητήριο Άρτας ζητάει διακαώς την δημιουργία του,μγια την αδειοδότηση, για να μειωθούν τα επιχειρηματικά έξοδα ανά επιχείρηση, για την υποδομή όπως πρόσβαση, ηλεκτρική προμήθεια ενέργειας υψηλής ισχύος, τηλεπικοινωνίες υψηλής απόδοσης, προμήθεια νερού,χαμηλότερος συντελεστής ΕΝΦΙΑ ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, μεγαλύτεροι συντελεστές επιχορηγήσεων κ.α.

Το ίδιο πρέπει να πράξει και η περιφέρεια Ηπείρου και έτσι αν ο Δήμος Αρταίων δεν ενεργήσει άμεσα το πρόβλημα να λυθεί από την περιφέρεια με το επιμελητήριο Άρτας. Όταν σήμερα γίνεται αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων βιοτεχνικών πάρκων εμείς ακόμη προσπαθούμε για το αυτονόητο.
Γεφύρι της Άρτας έχει γίνει λοιπόν το βιοτεχνικό πάρκο της Άρτας.

Είναι ένα γεφύρι όχι της παράδοσης και του πολιτισμού αλλά ένα γεφύρι που θα συνδέει την ανάπτυξη με την απασχόληση, ανάπτυξη για τους αγρότες για την μεταποίηση, συσκευασία, εμπορία, ανάπτυξη που τόσο ανάγκη έχει η Άρτα ,, επίσης απασχόληση για τούς εργαζόμενους και τους πολίτες της Αρτας που εναγωνίως ψάχνουν για δουλειά αλλά δεν βρίσκουν με αποτέλεσμα να φεύγουν και για τον λόγο αυτό υπάρχει και το δημογραφικό πρόβλημα μείωσης του πληθυσμού που αποτέλεσε και την απώλεια έδρας από τον νομό Άρτας.

Όλοι , πολίτες , έμποροι, εργάτες, αγρότες πρέπει να γνωρίζουν γιατί στερούνται αυτό το πολύτιμο πράγματι αναπτυξιακό έργο στην περιοχή της Άρτας.

-Επειδή Κε Περιφερειάρχη,
Το έργο τού βιοτεχνικού πάρκου Άρτας έχει γίνει κέντρο συζήτησης από τούς επιχειρηματίες, τούς πολίτες, τους εργάτες τους αγρότες και όλους τους φορείς θέλουμε μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση,
-Επειδή
Το Ελληνικό κράτος επενδύει στην ανάπτυξη και στην δημιουργία σύγχρονων βιοτεχνικών πάρκων όπως ανέφερε υπουργός που επισκέφτηκε την Άρτα και έκανε αναφορά για το συγκεκριμένο θέμα στο επιμελητήριο Άρτας.
-Επειδή
Έχουν εξεταστεί περιοχές βιοτεχνικού πάρκου ο οποίος θα λύσει προβλήματα εγκατάστασης επιχειρήσεων και εξεύρεσης θέσεων εργασίας και θα ενισχυθεί τόσο η τοπική όσο και ή περιφερειακή ανάπτυξη.
-Επειδή
Υπάρχει από την περιφέρεια Ηπείρου χρηματοδότηση στα ταμεία του δήμου για προμελέτη ούτως ώστε να προχωρήσει το έργο.
-Επειδή
Εσείς ο ίδιος δηλώσατε τον Νοέμβριο του 2023 στο συνέδριο της Ένωσης περιφερειών Ελλάδας: ότι η Άρτα και η Πρέβεζα είναι οι αδικημένοι νομοί στην Ήπειρο.
-Επειδή
Πρέπει να μπουν οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον στον Νομό Άρτας.

Ζητάμε
1)Πώς σκέφτεται η Περιφερειακή αρχή να χειριστεί το θέμα τού βιοτεχνικού πάρκου και αν υπάρχει συνεργασία με το επιμελητήριο Άρτας για αυτό το σοβαρό θέμα
2) Ποιες ενέργειες προτίθεται νά κάνει η περιφέρεια για να ξεκινήσει επιτέλους η διαδικασία της δημιουργίας βιοτεχνικού πάρκου
3) Αν ξεκινήσει θα υπάρχει κατάλληλη χρηματοδότηση ώστε το βιοτεχνικό πάρκο Άρτας να είναι εφάμιλλο άλλων πάρκων με ανάλογη χρηματοδότηση όπως του πάρκου υψηλής τεχνολογίας στα Γιάννενα.
4) Αν πιστεύετε εσείς ότι κάποια άλλη περιοχή είναι πιο κατάλληλη για την δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου να γίνουν οι ανάλογες ενέργειες.

Στην Επερώτηση της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ, Τόπος να ζεις» σχετικά με τη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου στην Άρτα σημεία απάντησης του Περιφερειάρχη είναι τα εξής:

«Η δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου στην Άρτα, είναι μια αναγκαιότητα.
Χάθηκε και χάνεται πολύτιμος χρόνος. Σε αυτό συμφωνούμε.
Όμως δεν μπορεί οι αδυναμίες άλλων φορέων, να επιχειρείται να μετατραπούν σε αφορμές για κριτική στην Περιφέρεια.
Να βρίσκεται δηλαδή και «κατηγορούμενη» όταν καλείται να επέμβει και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως π.χ. συνέβη με τη διαχείριση των απορριμμάτων, με τους καθαρισμούς κ.α.

Η ίδρυση και η λειτουργία Βιοτεχνικού Πάρκου αφορά τους επιχειρηματίες και τους φορείς τους.
Ως προς τη χωροθέτηση, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί από την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση.
Τι ακριβώς εννοείτε όταν ζητάτε να αναλάβει πρωτοβουλία η Περιφέρεια μαζί με το Επιμελητήριο, στην περίπτωση που ο Δήμος Αρταίων δεν ενεργήσει άμεσα στο πρόβλημα της έκτασης;
Η Περιφέρεια δεν διαθέτει εκτάσεις και ούτε μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση. Πέρα της αοριστίας, συγκεκριμένη πρόταση δεν ακούσαμε.

Η Περιφέρεια Ηπείρου ενεπλάκη στο ζήτημα της δημιουργίας Βιομηχανικού Πάρκου στην Άρτα το 2008, όταν είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεών της, ποσό 500.000 ευρώ για την προετοιμασία του φακέλου.

Η διαδικασία αυτή ανατέθηκε στο Δήμο Αρταίων και στη συνέχεια εκδόθηκαν τρεις αποφάσεις διάθεσης πίστωσης και συγκεκριμένα:
• Στις 24.1.2017, 24.800 ευρώ για τη «Σύνταξη φακέλου σκοπιμότητας/βιωσιμότητας κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας»
• Στις 25.1.2017, 33.451,83 € για «Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας»
• Στις 25.1.2017 30.878,60 € για «Μελέτη τεχνικής οργάνωσης κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας»
Συνολικά στο λογαριασμό του έργου κατανεμήθηκε το ποσό των 80.000 ευρώ.

Μετά τη μετάπτωση του έργου στο ΕΠΑ (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης) ο τελικός προϋπολογισμός του έργου- αφαιρουμένων των 80.000 ευρώ- ανέρχεται σε 249.050 ευρώ.
Οι πραγματικές πληρωμές του έργου ανέρχονται σε € 24.614,00 και αφορούν το υποέργο «Σύνταξη φακέλου σκοπιμότητας/βιωσιμότητας κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας». Πέραν αυτού ουδέν.

Αυτή είναι η εικόνα όσον αφορά την εμπλοκή της Περιφέρειας Ηπείρου. Είμαστε ανοικτοί σε κάθε συνεργασία, δεν μπορούμε όμως να αναλάβουμε κάτι για το οποίο πρέπει να τρέξουν άλλοι φορείς.

Δεν είμαστε δε διατεθειμένοι να εμπλακούμε σε μια ατέρμονη διαδικασία και να βρεθούμε προ οδυνηρών εκπλήξεων όπως έχει συμβεί και με το Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας.
Όσον αφορά δε το τελευταίο ερώτημά σας, αν δηλαδή θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Ηπείρου το Βιοτεχνικό Πάρκο Άρτας ανάλογα με το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, προφανώς δεν θα έχετε αντιληφθεί ότι η Περιφέρεια δεν διαθέτει δικά της χρήματα για το έργο αυτό, για αυτό και αρχικά επεδίωξε να το εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Μετά τη γνωστή εξέλιξη τώρα βρίσκεται σε επαφή με ιδιώτη επενδυτή προκειμένου να βρεθεί η χρηματοδότηση».