Θεατρική Σκηνή ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

Στο ρυθμό μιας πρεμιέρας

Το Πανηγύρι του Δημήτρη Κεχαϊδη την Παρασκευή 29 Απριλίου

Πρεμιέρα κάνει η θεατρική σκηνή του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας «Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» μετά από δύο χρόνων παύση λόγω κορωνοϊού. Έτσι, επανέρχεται με ένα σπουδαίο έργο ενός μεγάλου έλληνα θεατρικού συγγραφέα. Το πανηγύρι του Δημήτρη Κεχαϊδη αποτελεί αντιπροσωπευτικό έργο του νεοελληνικού θεάτρου
Η πρεμιέρα θα γίνει αύριο Παρασκευή 29 Απριλίου στην σκηνή του «Μακρυγιάννη» με ώρα έναρξης 21:30.
Διαβάζουμε στο πρόγραμμα της παράστασης:

Το “Πανηγύρι” γράφτηκε στα 1962 σαν αφιέρωμα στους ανθρώπους του θεσσαλικού κάμπου που εγκαταλειφτήκανε στο περιθώριο της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης. Ξεχασμένοι και καταδικασμένοι στη φτώχεια και στην αμορφωσιά, θ’ αναζητήσουνε διέξοδο στη φυγή που τους προσφέρει ο ύπνος, το κρασί και το όνειρο. Οι νεότεροι, τα πιο ζωντανά κύτταρα, θα καταφύγουν στην πόλη, ανυποψίαστα θύματα κι αυτοί μιας οικονομικής πολιτικής που οδήγησε στην ερήμωση της υπαίθρου και στον υδροκεφαλισμό των αστικών κέντρων. (Δημήτρης Κεχαΐδης)

Αυλαία και …πάμε!

«Η θεατρική Σκηνή “επιστρέφει” στον κύκλο της δημιουργίας της, στον ρυθμό και στο ύφος ενός μεγάλου συγγραφέα και ενός αριστουργήματος του νεοελληνικού θεάτρου για το οποίο μπορούμε να καμαρώνουμε.
Η θεατρική Σκηνή του ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ -τολμώ να πω – έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των Αρτινών θεατρόφιλων τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι ακριβώς μια «επιστροφή», αλλά μια μετάβαση στην τροχιά ενός κύκλου νέου, …”μετακόβιντ” κύκλου, με το ίδιο κέντρο αλλά μεγαλύτερη ακτίνα από την αμέσως προηγούμενη δημιουργία της.
Περνάμε σ’ έναν άλλο, καινούργιο κόσμο. Δεν τον υπολογίσαμε, δεν τον φανταστήκαμε, αλλά μάθαμε πώς να τον αντιμετωπίσουμε.

Η πανδημία που είναι ακόμη εδώ, αλλάζει – δύο χρόνια τώρα – καθημερινά τις ζωές μας, τις συνήθειες μας, τη σκέψη μας, το μέλλον μας. Από τη μία, φαντάζει εφιαλτικό «το τέλος κάποιων σταθερών», και διέξοδος το να ξαναφτιάξουμε τον κόσμο από την αρχή. Σίγουρα αδυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της …«στιγμής»! Ίσως και να έχουμε την τύχη να ζήσουμε κι άλλες μεγάλες ανατροπές. Κοινωνικές, πολιτιστικές οικονομικές. Ίσως να μάς χρωστάει το σύμπαν μια νέα «Αναγέννηση» που – ας μη ξεχνάμε – αν δεν υπήρχε Μεσαίωνας, δεν θα είχαμε Αναγέννηση.
Αυλαία και …πάμε!».
Ζωή Π. Μπαρτζώκα

Οι συντελεστές της παράστασης 

Σκηνοθεσία: Ζωή Μπαρτζώκα
Σκηνογραφία:
Δημήτρης Βάσσος
Επιμέλεια μουσικής:
Θανάσης Καλοβελώνης –
Ζωή Μπαρτζώκα
Ήχος – Φως: Νίκος Παύλου

Διανομή (αλφαβητικά)
Βάγια Αλέξη
Ντίνα Αλέξη
Εύα Γκόγκου
Κώστας Γρούμπας
Νίκος Ζάψας
Παναγιώτης Καραγιώργος
Πωλίνα Μαρνέζου
Νίκος Μπανταλούκας
Δημήτρης Ντιβέρης
Χρήστος Παπανικολάου