Θετικά τα στοιχεία αποφυγής του κορωνοϊού στην περιοχή μας

Με… λευκό Μητρώο covid 19!

Μηδενικά κρούσματα στην Άρτα τις τελευταίες ημέρες

Καθημερινά τα rapidtest στην πόλη

Και δωρεάν Self test για όλο τον ιδιωτικό τομέα

Η θετική πορεία αποφυγής του κορωνοϊού στην περιοχή μας που αποτυπώνεται στον χάρτη επίπτωσης του ΕΟΔΥ δείχνει πως ο Νομός Άρτας απεικονίζεται με λευκό χρώμα, που σημαίνει πως έχουμε μηδενικά κρούσματα και βρισκόμαστε στην πιο χαμηλή κλίμακα που χρησιμοποιεί ο ΕΟΔΥ δηλαδή τα κρούσματα των τελευταίων 14 ημερών είναι λιγότερα από 25 ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού.

Η Άρτα λοιπόν βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, αφού πέραν των άλλων καθημερινά στη πόλη, έξω από το Δημαρχείο διενεργούνται δωρεάν rapidtest, ενώ με την ανακοίνωση πως θα υπάρχουν και δωρεάν Self test για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα από 24-05-2021, ο έλεγχος μετάδοσης κορωνοϊού, γίνεται ακόμη πιο έντονος.
Να σημειωθεί πως η Πρέβεζα είναι στο κίτρινο με τα κρούσματα να υπολογίζονται από 25 μέχρι 50 τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όμως οι Νομοί Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας που τα κρούσματα υπολογίζονται σε περισσότερα από 150 ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού για τις 14 ημέρες, βρίσκονται σε πιο δύσκολη θέση.

Δωρεάν self tests
Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενημερώνει ότι από την Δευτέρα 24/05/2021 έως το Σάββατο 29/05/2021 όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση, θα μπορούν να προμηθευτούν δύο δωρεάν self tests, ένα για την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 και ένα για την εβδομάδα από 31/05/2021 έως 06/06/2021.
Διευκρινίζεται ότι στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας από 24/05/2021 έως 30/05/2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους ανωτέρω εργαζόμενους έως 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».
Με άλλα λόγια, για το χρονικό διάστημα 24-30 Μαΐου 2021, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει στην εργασία του αύριο Δευτέρα 24.5.2021 και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test αργότερα εντός της εβδομάδας.

Πρόκειται ουσιαστικά για ικανοποίηση ενός αιτήματος του ιδιωτικού τομέα, πράγμα που ζητούσαν και το Επιμελητήριο Άρτας και ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», στο οποίο οδηγούνται αυτόματα αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέξουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».
Στους έχοντες ατομική επιχείρηση συστήνεται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ εισερχόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέγοντας στη συνέχεια «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19».
Σημειώνεται τέλος ότι την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ κατά τους επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.