Θρηνεί η Βηρυτός μετά την πρωτοφανούς έντασης έκρηξης που την ισοπέδωσε

Γράφει η Χριστίνα Μπίζα

Με τουλάχιστον 135 νεκρούς και πάνω από 5.000 τραυματίες ο Λίβανος μετρά τις πληγές του αφού εικόνες βιβλικής καταστροφής από έκρηξη 2.750 τόννων νιτρικού αμμωνίου που είχαν κατασχεθεί πριν 6 χρόνια και παρέμεναν σε αποθήκες στο λιμάνι της Βηρυτού, ήρθε για να ισοπεδώσει μία πολύπαθη χώρα.
Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν όλα όσα αντίκρισαν οι κάτοικοι της Βηρυτού αλλά κυρίως όσα αποτυπώθηκαν για πάντα στις ζωές τους σε ελάχιστα λεπτά. Εικόνες Αποκάλυψης μας έχουν σοκάρει όλους. Όταν την μικρότερη έκρηξη ακολούθησε αμέσως μετά μία ισχυρότερη η οποία αφαίρεσε στο πέρασμά της μέσω του οστικού κύματος που ακολούθησε ζωές, σπίτια αυτοκίνητα, στιγμές, οδηγώντας απεγνωσμένα ανθρώπους προς διεξόδους για τους ίδιους και τις οικογένειές τους ήταν ανέλπιστα ξεκάθαρο ότι τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο τις επόμενες μέρες. Ένα γιγάντιο μανιτάρι σκόρπισε το θάνατο και θύμισε εικόνες από την Χιροσίμα.

Με 300.000 άστεγους και με κατεστραμμένες τις αποθήκες τροφίμων εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού και με τον πελέκι του μνημονίου να επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια άμοιρων ανθρώπων ήρθαν οι εξελίξεις είτε από αμέλεια, είτε από ατύχημα είτε από ότι θα βγάλουν οι διενεργούμενοι έλεγχοι να τους αποτελειώσουν,
Άμεση η αντίδραση για στήριξη της γειτονικής μας χώρας από την Ελλάδα η οποία ήδη έστειλε κλιμάκιο της ΕΚΑΜ καθώς και ιατροφαρμακευτικό υλικό προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες για τους εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια.
Η ισχυρή έκρηξη έγινε αισθητή και στην Κύπρο η οποία θα συνδράμει και αυτή στις έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να μεταβεί επιτόπου και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ενώ σωστικά συνεργεία στέλνει και η Ε.Ε.

Είναι περισσότερο από αναγκαία η γενναία στήριξη της συγκεκριμένης χώρας προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές μιας φλεγόμενης περιοχής στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι καιρός οι ισχυροί να πάψουν να εξετάζουν της χώρες μόνο σαν οικονομίες αλλά να μετρήσουν με ρεαλισμό και ανθρωπισμό και τις ζωές των κατοίκων που τις αποτελούν.
Τα μνημόνια και οι ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις που ασκούνται στις χώρες για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα είναι μοιραίο να οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα όπως αυτό που αντικρίσαμε όλοι κάνοντας το αίμα μας να παγώνει με 40ο θερμοκρασία.
Όλα αυτά που είδαμε μέσα από τις διηγήσεις αιμόφυρτων ανθρώπων αλλά και εικόνων μέσω της τεχνολογίας μας άφησαν άφωνους για τα όσα συμβαίνουν στην Πρωτεύουσα του Λιβάνου στην άλλοτε πανέμορφη Βηρυτό. Τα είδαμε από τους δέκτες της τηλεόρασης μας και δυστυχώς δεν αποτελούν σενάριο ταινία αλλά είναι μία τραγική πραγματικότητα.
Με νεκρούς ανθρώπους, τραυματίες, αγνοούμενους κτήρια κουφάρια και ζωές μετέωρες ζητούν τώρα απεγνωσμένα περίθαλψη σε όλα τα επίπεδα. Ήρθε μία πραγματικότητα λίγων μόλις λεπτών στην γειτονιά μας για να σκορπίσει την καταστροφή και που μπορεί να έρθει αν δεν προσέξουμε και στη γωνιά μας όπως λέει ο λαός μας.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις και τα ανέλπιστα και τα αναπάντεχα δεν έχουν τέλος. Είναι η ώρα και οι ισχυροί της γης εκτός από τη σωτηρία του Πλανήτη ίσως θα πρέπει να αυξήσουν το ενδιαφέρον τους και για την σωτηρία και την βελτίωση της ποιότητα της ζωής των ανθρώπων όλης της Γης. Τώρα θα φανεί αν η ζυγαριά κλίνει προς την ανθρωπιά και το φιλότιμο που λέμε εμείς οι Έλληνες ή προς την αύξηση του κέρδους και μόνο.