Θύελλα αντιδράσεων για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 να αντιδρούν σφόδρα στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Η αιφνιδιαστική απόφαση για αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. ευρώ, με την οποία το Δημόσιο θα εκχωρήσει την πλειοψηφία του 51% που κατείχε και θα παραμείνει με ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας (34%), οδηγεί την αντιπολίτευση σε σκληρή κριτική αφού γίνεται λόγος ότι η κυβέρνηση «ξεπουλάει» την Ενέργεια, ενώ γίνεται λόγος για «μεθοδεύσεις» και εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης, ανακοίνωση αντίδρασης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προγραμμάτισε να υποδεχθεί μέλη της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού της ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ). «Η αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ύστερα από τις σχετικές ανακοινώσεις, τόσο της εταιρείας, όσο και της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και του ΤΑΙΠΕΔ. «Το πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα. Λίγες μόλις μέρες από το ξεπούλημα ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στο Δικτύου φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και το ξεπούλημα του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ), τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει στον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία, μέχρι σήμερα, ανήκει κατά πλειοψηφικό ποσοστό, στον ελληνικό λαό».

Το ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για παράδοση της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα με αφορμή την απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Σε ανακοίνωσή της, η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για αιφνιδιαστική κίνηση και τονίζει ότι «δεν πρόκειται για εξυγίανση, αλλά για μπίζνες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Ανακοίνωση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εξέδωσε και το ΚΚΕ, στην οποία επισημαίνεται ότι θα επιδεινωθεί η ζωή των λαϊκών νοικοκυριών και των εργαζομένων στον κλάδο.
Το ΜέΡΑ25, με ανακοίνωσή του, προτείνει «την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και την κοινωνικοποίηση της τέως ΔΕΗ (μέσω της ακύρωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και της σταδιακής επανεθνικοποίησης της ΔΕΗ)», σχολιάζοντας την απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Επιχείρησης.

Όπως αναφέρει, «ένας από τους βασικούς στόχους της μνημονιακής διαδικασίας ήταν και το ξεπούλημα (ουσιαστικά χάρισμα) όλης της ενεργειακής δομής της χώρας στην ντόπια και ξένη ολιγαρχία». Κατά συνέπεια, προσθέτει, «δεν πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία η σημερινή εξέλιξη για τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, «με το 3ο Μνημόνιο που ψήφισαν τότε, ΣΥΡΙΖΑ, NΔ, ΚΙΝΑΛ (τότε ΠΑΣΟΚ), δηλαδή τα μνημονιακά κόμματα, έβαλαν όλοι μια σειρά καρφιά που σφράγισαν το φέρετρο της Ενέργειας ως Δημόσιου αγαθού στη χώρα μας