ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΡΤΗΣ για τον Εὐαγγελισμὸ της Θεοτόκου

Στὶς 25 Μαρτίου ἡ ἁγία μας Ἐκκλησία ἑορτάζει τὸν Εὐαγγελισμὸ τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου.
Στὴν Ἱερὰ Μητροπολίν μας πανηγυρίζει ὁ βυζαντινὸς ἱερὸς Ναὸς τῆς Παναγίας Παρηγορητίσσης:
– Τὴν Παρασκευὴ 24 Μαρτίου, παραμονὴ τῆς ἑορτῆς, καὶ ὥρα 6:00 τὸ ἀπόγευμα, θὰ τελεσθῇ Ἀρχιερατικὸς Ἑσπερινὸς καὶ οἱ Χαιρετισμοὶ πρὸς τὴν Ὑπεραγία Θεοτόκο, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.Καλλινίκου•
– Τὸ Σάββατο 25 Μαρτίου, ἀνήμερα τῆς ἑορτῆς, τὸ πρωὶ θὰ τελεσθῇ ὁ Ὄρθρος καὶ Ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία•
Καλοῦνται οἱ εὐσεβεῖς Χριστιανοὶ ὅπως προσέλθουν.

Εγγραφή πτυχιούχων Ιατρικών Σχολών στις Λίστες Αναμονής Ιατρικών Ειδικοτήτων 
Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας/τμήμα Υπηρεσιών & Επαγγελμάτων Υγείας Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι, έχοντας υπόψη το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στις 17-03-2023 η εγγραφή των πτυχιούχων των Ιατρικών Σχολών στις Λίστες Αναμονής Ιατρικών Ειδικοτήτων για τα νοσοκομεία ΟΛΗΣ της Περιφέρειας Ηπείρου, θα πραγματοποιηθεί την ΤΡΙΤΗ 28-03-2023 μετά τη λήψη της Βεβαίωσης Περάτωσης Σπουδών και της Βεβαίωσης κατάθεσης δικαιολογητικών στον Π.Ι.Σ. για την λήψη Βεβαίωσης Έναρξης Ιατρικού Επαγγέλματος.
Στις ειδικότητες για τις οποίες θα κατατεθούν περισσότερες από μία αιτήσεις η σειρά προτεραιότητας θα δοθεί κατόπιν κληρώσεως σύμφωνα με την αριθ. πρωτ. οικ. 103895/710/05-08-2020 απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου.
Η κλήρωση θα διεξαχθεί στο Τμήμα Υπηρεσιών & Επαγγελμάτων Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου ( ΓΡΑΦΕΙΟ:132), στις 14:30μ.μ.

Βασίλης Γιόγιακας: καμία ιδιωτικοποίηση της παροχής νερού, καλύτερος ο έλεγχος από την ανεξάρτητη Αρχή
Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στη νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων έχει σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της διαχείρισης του νερού που σήμερα παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, παρά το ότι σχετίζεται με τη δημόσια υγεία, τη δημόσια οικονομία και τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου. Αυτό σημείωσε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για πρόθεση της Κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες παροχής ύδατος, τόνισε πως είναι ξεκάθαρο στο νομοσχέδιο ότι δεν μεταφέρονται στη νέα Αρχή αρμοδιότητες σχετικά με την πολιτική για το νερό – που παραμένει στην Κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα, – πως η Αρχή είναι κατάλληλη για να ελέγχει αν μια κοινωφελής υπηρεσία παρέχεται σωστά καθώς και ότι οι πάροχοι των υπηρεσιών ύδατος δεν είναι ιδιώτες.
«Τα προβλήματα που επιχειρείται να αντιμετωπιστούν με αυτές τις ελεγκτικές, εποπτικές, γνωμοδοτικές αρμοδιότητες που δίνονται στην Αρχή είναι γνωστά. Δεν παρακολουθείται σε όλη τη χώρα η ποιότητα του πόσιμου νερού… Υπάρχει σοβαρό θέμα με την απώλεια πόσιμου αλλά και αρδευτικού νερού. Οι κανόνες με τους οποίους κοστολογείται και τιμολογείται το νερό δεν εφαρμόζονται ούτε σωστά, ούτε απ’ όλους. Δεν γίνεται σωστός έλεγχος και λογοδοσία στην οικονομική διαχείριση των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες ύδατος. Κοινωφελείς υπηρεσίες, που στηρίζονται σε χρήματα των δημοτών, σε χρήματα των καταναλωτών και των φορολογουμένων», ανέφερε ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας.

Δήμος Ηγουμενίτσας
Ημερίδα: «Ενημέρωση πολιτών για την post covid εποχή»
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας και το ΚΕΠ Υγείας του, με την αρωγή του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας και του Συλλόγου Βελλαϊτών, στο πλαίσιο του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης και της από κοινού συνέργειας φορέων (Ιατρών, Δήμων και Συλλόγων) για την post covid εποχή και την πρόληψη ιατρικών παθήσεων-εξαρτήσεων, σας προσκαλούν στην ημερίδα με θέμα: «Ενημέρωση πολιτών για την post covid εποχή και την πρόληψη ιατρικών παθήσεων-εξαρτήσεων». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Μαρτίου και ώρα 11.30 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο «Πάνθεον»(σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας) με τη συμμετοχή ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και άλλων επιστημόνων.
Συντονιστής: κ. Στέφανος Γρ. Φούσας, Συντονιστής Τομέα Καρδιάς Metropolitan General, ε. Καθηγητής, π. Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Κώστας Μπάρκας- Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας: Ούτε σταγόνα νερού σε ιδιώτες 
Την πλήρη αντίθεση με την δρομολογούμενη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποίηση του νερού εξέφρασαν κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο και στελέχη της ΔΕΥΑ Πρέβεζας ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας και κλιμάκιο του κόμματος αποτελούμενο από τον Συντονιστή της Νομαρχιακής Οργάνωσης Βησσάρη Μίχα, τον υποψήφιο Βουλευτή και Δημοτικό Σύμβουλο με την παράταξη «Στροφή στο μέλλον» Παναγιώτη Λελοβίτη, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Στροφή στο μέλλον» Ευκλείδη Φονταρά και τα μέλη της Νομαρχιακής Οργάνωσης Κατερίνα Μουστάκα και Σπύρο Παγκράτη.
Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, η κατάσταση στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης στη χώρα οδηγείται μεθοδευμένα σε αδιέξοδο, ώστε να γίνει πιο εύκολη η είσοδος ιδιωτών στο νερό, όπως άλλωστε προκύπτει και από την εισαγωγή του νομοσχεδίου που φέρνει άμεσα προς ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας παίρνει αρμοδιότητες και για το νερό, την ίδια στιγμή που για να καλύψει τις τωρινές ανάγκες απασχολεί ιδιώτες ελεγκτές με μπλοκάκια. Παράλληλα, επιχειρείται χωρική επέκταση των αρμοδιοτήτων των ΔΕΥΑ χωρίς τα αντίστοιχα κονδύλια και προσωπικό. Η ΔΕΥΑ Πρέβεζας με τη χωρική επέκταση της αρμοδιότητάς της σε Ζάλογγο και Λούρο απασχολεί είκοσι επτά (27) υπαλλήλους όταν στο οργανόγραμμα προβλέπονται εκατόν είκοσι (120) θέσεις.
Στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας υλοποιούνται δύο πολύ μεγάλα έργα ύδρευσης υπερτοπικής σημασίας, ο αγωγός μεταφοράς νερού σε Πρέβεζα, Άρτα, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία και Λευκάδα, καθώς και η ύδρευση του παραλιακού μετώπου του Νομού, δημόσιες επενδύσεις και υποδομές, που δίνονται προίκα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ιδιώτες.

Στην Ελλάδα η Τεχνική Συνάντηση του εμβληματικού ερευνητικού έργου WaysTUP!
Μετατροπή των βιοαποβλήτων σε προϊόντα υψηλής αξίας
Το ερευνητικό έργο WaysTUP!, πρόκειται να πραγματοποιήσει την 6η Τεχνική Συνάντηση εργασίας στην Αθήνα στις 22 & 23 Μαρτίου 2023.
Το έργο προωθεί το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και πιο συγκεκριμένα τη μετατροπή των αστικών βιοαποβλήτων (οικιακά απορρίμματα τροφίμων, υπολείμματα τροφών και γευμάτων) σε καινοτόμα προϊόντα υψηλής αξίας, όπως π.χ. βιοπλαστικά, βιοαιθανόλη, βιοάνθρακα, βιοδιαλύτες, συστατικά για τρόφιμα και ζωοτροφές, πρωτεΐνες και έλαια.
Το WaysTUP! μετά από τρία χρόνια εργασιών κατάφερε να παρουσιάσει με επιτυχία καινοτόμες μεθόδους αξιοποίησης αστικών βιοαποβλήτων σε επιτόπιες πιλοτικές εφαρμογές που εκτελέστηκαν στα Χανιά και στην Αθήνα, καθώς και σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Βαλένθια, η Αλικάντε, η Αλκούδια (Ισπανία), το Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο), η Πράγα (Τσεχία) και το Τέρνι (Ιταλία).
Στο επίκεντρο του έργου βρίσκονται επίσης δράσεις για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών και την αλλαγή των συνηθειών τους σχετικά με το χειρισμό των οικιακών απορριμμάτων.
Στο έργο συμμετέχουν 26 εταίροι από 9 Ευρωπαϊκές χώρες. Από την Ελλάδα συμμετέχουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πολυτεχνείο Χανίων, η Ελληνική Εταιρεία Προστασία Φύσης, η Draxis Περιβαλλοντική ΑΕ, το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» και η ΕΤΑΜ ΑΕ.