Ιουλία Τσέτη: «Ανοιχτή γραμμή» πανεπιστημίων και φαρμακοβιομηχανίας για έρευνα και καινοτομία
Το στοίχημα της ανάπτυξης, περνά μέσα από την έρευνα, τις συμμαχίες, την ψηφιακή μεταρρύθμιση και την εξωστρέφεια, σύμφωνα με την πρόεδρο και CEO του ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, φαρμακοποιό MSc, επίτιμη διδάκτωρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ & του παν. Πατρών, Ιουλία Τσέτη η οποία επισημαίνει ότι έρευνα οδηγεί τη νέα επιχειρηματικότητα.
Η διασύνδεση της βιομηχανίας με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, η επένδυση στις βιοεπιστήμες και η αξιοποίηση της βιοποικιλότητας, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εξελιχθεί και να δημιουργήσει συνθήκες καινοτομίας, ανάπτυξης και αριστείας, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο, αβέβαιο και ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Συνέντευξη στην Ανθή Αγγελοπουλου – naftemporiki.gr:
ΕΡΩΤ.: Κυρία Τσέτη, εκτός από την επιχειρηματική σας ιδιότητα, είστε και επιστήμων φαρμακοποιός με διδακτορικό στη βιοφαρμακευτική. Κατά τη γνώμη σας ο τομέας της υγείας στην Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό πυλώνα της οικονομίας;
ΑΠΑΝΤ.: Ο τομέας της υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας αποτελεί κρίσιμο πυλώνα για την εθνική οικονομία, στηρίζοντας υποδειγματικά και άλλους τομείς, όπως, την αγορά εργασίας, την έρευνα και την κοινωνία. Ένας τομέας με ανεξάντλητες δυνατότητες, μέσω των οποίων η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί σε μια νέα εποχή ευμάρειας, αυτάρκειας και προόδου, και να κυριαρχήσει διεθνώς, με πρόσημο την καινοτομία και τη δημιουργία επιστημονικών «κυψελών» έρευνας και ανάπτυξης.
Αρκεί η Πολιτεία να αφήσει ελεύθερους τους επιχειρηματίες να εργαστούν, και κυρίως να μην βάζει εμπόδια. Ένα από αυτά τα εμπόδια είναι το επονείδιστο clawback στη φαρμακοβιομηχανία – μια στρέβλωση ετών, που απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και φρενάρει τα επενδυτικά τους σχέδια, τη στιγμή που ο κλάδος συνεισφέρει 65 δισ. ευρώ, δηλαδή το 32% του ΑΕΠ για το 2022.
ΕΡΩΤ.: Ακούμε συχνά για τη δύναμη των βιοεπιστημών. Τι περιμένουμε στον τομέα αυτό;
ΑΠΑΝΤ.: Ένας τομέας που αναδεικνύεται πλέον ως κορυφαίος παγκοσμίως αλλά και ως απόλυτη αναγκαιότητα, είναι αυτός των επιστημών υγείας, οι οποίες είναι φανερό ότι αλλάζουν τον ρου της καθημερινότητάς μας. Οι βιοεπιστήμες, μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, θα στηρίξουν την επόμενη ημέρα της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας, της έρευνας, της αγοράς εργασίας, και θα δώσουν στους νέους επιστήμονες τη βεβαιότητα πως κάτι ορθό συντελείται στην Ελλάδα, ανοίγοντας τις πόρτες για να παραμείνουν στη χώρα με όραμα και θέληση.
Χάρη στις βιοεπιστήμες, επιστρέψαμε στην κανονικότητα μετά τη σοβαρή υγειονομική περιπέτεια της πανδημίας COVID-19, καθώς μας πρόσφεραν αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια για να ανακάμψουμε. Και φυσικά, χάρη στις επιστήμες υγείας θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές απειλές, είτε αυτές προκύψουν από την κλιματική κρίση είτε από άλλες πανδημίες, βρίσκοντας αποτελεσματικές λύσεις για μείζονα και χρόνια προβλήματα υγείας.
ΕΡΩΤ.: Συμμαχίες αιχμής. Τι θα αποφέρουν κατά τη γνώμη σας;
ΑΠΑΝΤ.: Οφείλουμε να επιδιώκουμε συνεργασίες ανάμεσα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τη φαρμακοβιομηχανία, μέσα από έργα και πρωτοβουλίες γιατί θα φέρουν τον φοιτητή και τον νέο επιστήμονα στη θέση να εφαρμόσει στην πράξη τις θεωρητικές του γνώσεις, μεταφράζοντας το ερευνητικό έργο σε ορατό θεραπευτικό αποτέλεσμα για τη ζωή ενός ασθενούς ή σε απτό προϊόν μέσα από τη βιομηχανική παραγωγή.
ΕΡΩΤ.: Η επαναστόχευση φαρμάκων αποτελεί όντως μία δεύτερη ευκαιρία σε θεραπείες και ασθενείς;
ΑΠΑΝΤ.:Οι βιομηχανίες οφείλουν να χρηματοδοτούν με δικά τους κεφάλαια ερευνητικά προγράμματα σε πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, τα οποία, μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της ισχυρής αλληλεπίδρασης, θα στοχεύουν στην ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων, με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου και την καταπολέμηση νέων ασθενειών. Αυτή η συνέργεια αποτελεί ένα όραμα συνεργατικής έρευνας που υλοποιείται εντός του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ).
Μέσα από αυτήν τη διασύνδεση φαρμακοβιομηχανίας και ακαδημαϊκής κοινότητας, μπορούμε να προχωρήσουμε στην επαναστόχευση (drug repositioning) των φαρμάκων- δίνοντας μία δεύτερη ευκαιρία σε υπάρχουσες και καταξιωμένες θεραπείες- συμβάλλοντας στην ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά και στην ίαση. Για το δικό μας όμιλο, η αξιοποίηση της βιοποικιλότητας της χώρας, αποτελεί προσωπικό στοίχημα και έναν άξονα στον οποίο μπορούμε να επενδύσουμε στρατηγικά.
ΕΡΩΤ.: Η έρευνα οδηγεί τη νέα επιχειρηματικότητα;
ΑΠΑΝΤ.: Θα σας μιλήσω για το που έχει οδηγήσει τον όμιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, ο οποίος, στο πλαίσιο της εξωστρέφειάς του, έχει δημιουργήσει ένα ευρύ επιστημονικό δίκτυο, αποτελούμενο από περισσότερες από 30 ερευνητικές ομάδες του ακαδημαϊκού χώρου, που επιτρέπει τη συνεργασία για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και τεχνολογιών, τα οποία μπορούν να κατοχυρωθούν με διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Από το 2018 έως και το 2024, ο ΟΦΕΤ έχει χρηματοδοτήσει με ίδιους πόρους πάνω από 45 εσωτερικά ερευνητικά προγράμματα, που εκπονούνται σε συνεργασία με εγχώρια ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, ενώ 30 ερευνητικά προγράμματα έχουν χρηματοδοτηθεί με τη μορφή χορηγιών και υποτροφιών από το Ίδρυμα ΑΜΚΕ «Κλέων Τσέτης».
Το Ίδρυμα αυτό, που δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2017, προς τιμήν του αείμνηστου ιδρυτή του Κλέωνα Τσέτη, επιτελεί ένα πολυσχιδές έργο κοινωνικής προσφοράς. Η αριστεία, η ηθική και η διαρκής μάθηση αποτελούν μερικές από τις θεμελιώδεις αρχές του Ιδρύματος.
Η Ελλάδα διαθέτει τόσο βασική έρευνα, όσο και εξαιρετικούς επιστήμονες. Ο συνδυασμός αυτός, σε συνεργασία με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, των εργαλείων της ψηφιακής τεχνολογίας, των δυνατοτήτων της βιοτεχνολογίας, και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, αλλά και τις στοχευμένες συμπράξεις μπορεί να μας οδηγήσει μακριά και να μεταμορφώσει την Ελλάδα σε ένα αξιόπιστο οικοσύστημα καινοτομίας, έρευνας, ανάπτυξης και αριστείας.