Ισοκατανομή των προσφύγων

«Μασάζ» Χρυσοχοΐδη σε βουλευτές της ΝΔ για το μεταναστευτικό

Τέλος Νοεμβρίου μεταφέρουν 20.000 στην ηπειρωτική χώρα

Ενημέρωση στους βουλευτές της ΝΔ που ανήκουν στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης , Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το άσυλο και το προσφυγικό/μεταναστευτικό έκανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο υπουργός αναφέρθηκε αρχικά στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ και στη συνέχεια στους στόχους του νομοσχεδίου, δηλαδή, όσα εξήγγειλε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και όπως αυτά αποτυπώνονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου που βγήκε στη διαβούλευση.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα 20.000 άνθρωποι. Θα είναι όλοι οικογένειες. Θα υπάρξει ισοκατανομή και θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και σε δομές που θα έχουν τις στοιχειώδεις υποδομές δηλαδή, θα πληρούν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη οι εν λόγω θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και σε άλλους ανοιχτούς χώρους οι οποίοι όμως θα διαθέτουν νερό και ρεύμα. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη κάποιες από τις ανοικτές εκτάσεις θα έχουν υποδομές βιομηχανικών περιοχών, ενώ στους άλλους χώρους θα τοποθετηθούν toll. Στα ξενοδοχεία θα μεταφερθούν 10.000 και οι άλλοι 10.000 στους ανοιχτούς χώρους.
Ακόμα ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι από 1/1 2020 θα τεθεί σε λειτουργία το πρόγραμμα εστία που διαχειρίζεται η Ύπατη αρμοστεία και με το οποίο θα νοικιαστούν 40.000 διαμερίσματα.
Όσοι παίρνουν άσυλο, θα φεύγουν από τα ξενοδοχεία ή τις ανοιχτές δομές και θα μεταφέρονται σε σπίτια και διαμερίσματα.

Τους έπεισε
Ο κ. Χρυσοχοΐδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε πως δεν υπήρξαν διαφωνίες βουλευτών και αυτό που ζήτησαν όλοι ήταν ενημέρωση
«Υπάρχει κατανόηση δυο ώρες μιλούσαμε με τους βουλευτές, τα πράγματα ήταν καλά. Εσείς ξέρετε κανέναν που να μην αρνείται; Αλλά όλοι πείθονται στο τέλος ότι αυτό είναι μια εθνική ανάγκη και θα έρθουν μόνο οικογένειες».
Οι βουλευτές εστίασαν στην ίση κατανομή προσφύγων/μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μάλιστα, «ηρέμησαν» όταν ο κ. Χρυσοχοίδης τους είπε ότι θα μεταφερθούν οικογένειες. Οι βουλευτές ζήτησαν επίσης από τοπν υπουργό να ενημερωθούν πριν από τα ΜΜΕ για το πόσοι θα μεταφερθούν σε κάθε περιφέρεια και πότε ώστε να μην αιφνιδιαστούν και έχουν επικοινωνία με τοπικές κοινωνίες για να τους προετοιμάσουν για την άφιξη των φιλοξενουμένων.

Η ενημέρωση διήρκεσε δύο ώρες και όπως ανέφερε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, “το κλίμα ήταν εξαιρετικά καλό γιατί δόθηκε σε όλους τους βουλευτές η δυνατότητα να τοποθετηθούν και να θέσουν τις ερωτήσεις τους, στις οποίες ο υπουργός απάντησε μία προς μια”.
“Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα από βουλευτές αναφορικά με τις περιφέρειες στις οποίες εκλέγονται και θα τους φιλοξενήσουν, από τη στιγμή μάλιστα που ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ισοκατανομή”, είπε ο Σταύρος Καλαφάτης. Ο γραμματέας της ΚΟ ανέφερε επίσης ότι αποκλείστηκε η λύση της φιλοξενίας σε στρατόπεδα.

Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή την ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για τις διαδικασίες διεθνούς προστασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε κατηγορώντας την κυβέρνηση για πισωγύρισμα σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η δημόσια διαβούλευση είναι εντελώς προσχηματική καθώς «δεν δίνονται ούτε έξι ημέρες για ένα εκτενές νομοθέτημα 121 άρθρων». «Προφανώς και η ΝΔ δεν επιθυμεί να διαβουλευτεί με τους φορείς» αναφέρει, και προσθέτει ότι «είναι τουλάχιστον επικίνδυνο και προκλητικό, να διαφημίζει σήμερα το επικείμενο νομοσχέδιό της, μιλώντας για τις “καινοτομίες” που εισάγει και τον “πλήρη και πραγματικό σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων”».

Σχετικά με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης σημειώνει:
«Αποτελούν, άραγε, καινοτομία και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα:
• Η γενίκευση της κράτησης των αιτούντων άσυλο, με τα ΠΡΟΚΕΚΑ να βαφτίζονται «κλειστές δομές προσωρινής υποδοχής»;
• Η μη πρόσβαση στο σύστημα υποδοχής και στη διαδικασία εξέτασης ασύλου ατόμων που δεν “συμμορφώνονται” με εξόχως τιμωρητικό τρόπο και χωρίς να προβλέπονται στο κείμενο της ευρωπαϊκής οδηγίας;
• Οι νέοι αυστηρότεροι όροι για τις ευάλωτες ομάδες, χωρίς μάλιστα να λογίζονται πια σε αυτές άτομα με μετατραυματικό στρες;
• Η κατάρτιση καταλόγων “ασφαλών χωρών” με Υπουργικές Αποφάσεις;
• Οι αλλαγές στη σύνθεση και στη διαδικασία των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών;
• Ο περιορισμός της πρόσβασης των αιτούντων άσυλο στην εργασία;».

Κίνημα Αλλαγής
Σε παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην Προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος – PES Leaders στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκαν τα εξής:
Η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε επικίνδυνο διεθνή «ταραξία». Οι ενέργειές της θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.
Αποτέλεσμα της γενικότερης στάσης της Τουρκίας είναι και η αύξηση, των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το βάρος μόνη της. Το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό.

Η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής επιδεινώνεται, τα προβλήματα που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε κέντρα όπως στη Μόρια, παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις. Είναι ώρα να παρέμβουμε ως Ε.Ε. αποφασιστικά.
Πρώτο ζήτημα:
Είναι υποχρέωση της Ε.Ε. να φυλάσσει τα σύνορά της, αναβαθμίζοντας τις δυνάμεις και τα μέσα που υπάρχουν ως τώρα. Άμεση ενίσχυση της συνοριοφυλακής.

Δεύτερον:
Να αλλάξουμε την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας ώστε οι «επιστροφές» των μεταναστών να ισχύουν και για όσους μεταφέρονται στην ενδοχώρα. Να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά!
Τρίτον:
Να αποφασιστεί νέα διαδικασία μετεγκατάστασης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, που σήμερα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα.
Τέταρτον:
Να επαναφέρουμε το αίτημα για αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνου, ώστε όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους.