Ιωάννινα : Tο Ζωγράφειο Σχολείο τίμησε την Πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα

Το συλλεκτικό μετάλλιο που εξέδωσε το Ζωγράφειο Σχολείο, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, για να τιμήσει την προσφορά του εμβληματικού Αυστριακού Φιλέλληνα Anton Prokesch Von Osten, απένειμε τιμητικά στην Πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα κ. Mag. Hermine Poppeller, ο Γενικός Διευθυντής του πρώτου στην Ελλάδα Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής κ. Γεώργιος Σιούλας. Η απονομή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα: «Ο Αυστριακός Φιλελληνισμός κατά την Ελληνική Επανάσταση», που διοργανώθηκε από την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό και το Ζωγράφειο Σχολείο, την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021, στο Μουσείο Φιλελληνισμού στην Αθήνα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ. και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Αυστρίας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής κ. Γεώργιος Δημόπουλος, αντιπροσωπεία της διοίκησης του Ζωγράφειου Σχολείου, εκπρόσωποι φορέων και αρκετοί Έλληνες και Αυστριακοί πολίτες. Επίσης, παρευρέθηκε αντιπροσωπεία μαθητριών της Ομάδας Φιλελληνισμού του Ζωγράφειου Σχολείου, οι οποίες παρουσίασαν την περίληψη της βραβευμένης μαθητικής εργασίας τους για τον Αυστριακό Φιλελληνισμό, την οποία εκπόνησαν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό, που διοργάνωσε η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό.
Μέσα από τις ομιλίες παρουσιάστηκαν οι άγνωστες μέχρι σήμερα στη χώρα μας πτυχές του Αυστριακού Φιλελληνισμού, που έγραψε τις δικές του χρυσές σελίδες προσφοράς και θυσίας στο πάνθεον των Ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Την εισήγηση πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, Ιδρυτής του Μουσείου Φιλελληνισμού και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821, κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας.

Οι μαθήτριες του Ζωγράφειου Σχολείου απέτισαν φόρο τιμής στον Αυστριακό Φιλελληνισμό και με τις τοποθετήσεις τους κατέδειξαν ότι η προσφορά των Αυστριακών Φιλελλήνων προς την Ελλάδα δεν αποτελεί ένα στατικό ιστορικό γεγονός που συνέβη πριν από 200 χρόνια αλλά ένα διαρκές και διαχρονικό κίνημα προσφοράς προς τη χώρα μας.
Τέλος, στο πλαίσιο της προώθησης της Ελληνο-Αυστριακής ιστορικής μνήμης η αντιπροσωπεία της διοίκησης του Ζωγράφειου Σχολείου μαζί με την αντιπροσωπεία μαθητριών της Ομάδας Φιλελληνισμού του Σχολείου, επισκέφτηκαν στην οδό Φειδίου στο κέντρο της Αθήνας, το Μέγαρο Όστεν, στο οποίο διέμενε ο φλογερός Αυστριακός Φιλέλληνας στη διάρκεια της θητείας του ως ο πρώτος Αυστριακός Πρέσβης στην Ελλάδα.