Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας απευθύνει ανοικτό κάλεσμα στους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς επίσης και στους αγροτικούς, κτηνοτροφικούς, μελισσοκομικούς συλλόγους, στις Ομοσπονδίες Αγροτικών συλλόγων σε Πανηπειρωτική σύσκεψη αγροτών κτηνοτρόφων στις 12 Γενάρη στη αίθουσα «ΔΙΩΝΗ» στο Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας στις 12:00μμ
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση: « οι μεταβολές των καιρικών συνθηκών με τα έντονα καιρικά φαινόμενα την άνοιξη και τις υψηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα καθώς επίσης και η εμφάνιση το εντόμου “μαύρος ακανθώδης αλευρώδης” μαζί με την ανυπαρξία κατάλληλων έργων υποδομής όπως έργα άρδευσης της ελιάς αλλά και έργων όπως αντιχαλαζική, αντιπαγετική προστασία, κ.ά. τις ελλείψεις προσωπικού στις κρατικές γεωτεχνικές υπηρεσίες με ευθύνη των όλων των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των δήμων, έφεραν τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή και στην Περιφέρεια Ηπείρου. Έχει καταγραφεί μειωμένη παραγωγή στα εσπεριδοειδή (ακτινίδια, μανταρίνια, πορτοκάλια), στα σταφύλια, μεγάλη ακαρπία πάνω από 95% στις ελιές.
Ταυτόχρονα και οι κτηνοτρόφοι σηκώνουν το δικό τους σταυρό αφού για την νέα γαλακτοκομική περίοδο οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες συνεχίζουν να παίρνουν το γάλα με ανοιχτή τιμή. Με την τακτική αυτή που ακολουθούν οι γαλακτοβιομηχανίες μαζί με το αυξημένο κόστος παραγωγής έχουν οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα την μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων. Ήδη αρκετοί κτηνοτρόφοι έχουν εγκαταλείψει τα κοπάδια τους. Την ίδια στιγμή η φέτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει εκτιναχθεί στα 13E το κιλό.
Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μελισσοκόμοι που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο της ανθοφορίας με αποτέλεσμα τα μελίσσια να μην μπορούν να τρυγήσουν.
Επίσης υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα και νόσους που δεν αποζημιώνονται στο ύψος της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ ή και καθόλου όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος, ο «μαύρος ακανθώδης αλευρώδης».
Δεν φτάνουν όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η τεράστια μείωση στη βασική ενίσχυση λόγω εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2023-2027 που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.
Σας καλούμε λοιπόν την Παρασκευή 12 Γενάρη στη Πανηπειρωτική σύσκεψη που θα γίνει στην Αίθουσα «ΔΙΩΝΗ» στο Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας στις 12:00 το μεσημέρι για να αποφασίσουμε τον συντονισμό των κινητοποιήσεων μας.
Οι διεκδικήσεις μας:
1) Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για την βεβαιωμένη ακαρπία της ελιάς με ενίσχυση 200 ευρώ/στρέμμα και για την καταστροφή της παραγωγής εσπεριδοειδών και άλλων φρούτων από το έντομο «μαύρο ακανθώδη αλευρώδη». Στα αμπέλια λόγω του περονόσπορου ενίσχυση 600 ευρώ/στρέμμα
2) Επιδότηση στα εντομοκτόνα σκευάσματα για την καταπολέμηση του «μαύρου ακανθώδη αλευρώδη». Στελέχωση των κρατικών γεωτεχνικών υπηρεσιών με προσωπικό ώστε να υλοποιούνται τα επικουρικά μέτρα που προβλέπονται.
3) Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει την παραγωγή και το φυτικό – ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%. Να συμπεριληφθούν η ακαρπία της ελιάς και οι επιπτώσεις του εντόμου «μαύρου ακανθώδη αλευρώδης» στις αποζημιώσεις. Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του και να είναι διασφαλισμένος ο κρατικός και δημόσιος χαρακτήρας του με 100% χρηματοδότηση από το κράτος.
4) Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
5) Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων, επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
6) Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις.
7) Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να γίνουν έργα υποδομής όπως έργα άρδευσης της ελιάς για αποφυγή υποβάθμισης της παραγωγής και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, όπως αντιχαλαζική, αντιπαπαγετική προστασία, κ.ά. σύμφωνα με τις επιστημονικές – τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα.
8) Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.