Καθαρά Δευτέρα με… sms!

Μετακινήσεις σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα

Εντός Δήμου το πέταγμα του χαρταετού

Σαν όλες τις υπόλοιπες ημέρες της πανδημίας θα κυλήσει, όπως δείχνουν τα πράγματα η Καθαρά Δευτέρα του 2021. Το lockdown λήγει τυπικά την Κυριακή, ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν πως δεν τίθεται θέμα για άρση των μέτρων. Με τις μεταλλάξεις να επικρατούν, που σημαίνει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, τα κρούσματα να κινούνται σε υψηλά επίπεδα και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται εδώ και μέρες η συνέχιση του lockdown θεωρούνταν δεδομένη.

Να σημειωθεί πως και στη Περιφέρεια Ηπείρου, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δεν δείχνουν υποχώρηση παρότι την Πέμπτη στα 38 κρούσματα που ανακοινώθηκαν στην Άρτα δεν υπάρχουν νέα κρούσματα, στο Νομό Ιωαννίνων ανακοινώθηηκαν 24, στο Νομό Θεσπρωτίας 11 και στο νομό Πρέβεζας 3.
Με ανοιχτά τα πάρκα, λοιπόν, των μεγάλων κυρίως πόλεων και ελεύθερο το πέταγμα του χαρταετού αλλά εντός Δήμου και με SMS λόγω του lockdown θα γιορτάσουμε την Καθαρά Δευτέρα.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, όποιος επιθυμεί να νοιώσει κάτι σαν Καθαρά Δευτέρα, θα μπορεί, με βάση τα προβλεπόμενα μέτρα (αποστολή SMS και κωδικός 6 για άθληση), υπό τον όρο βέβαια να κινηθεί εντός δήμου ή εκτός αυτού αλλά όχι σε μεγαλύτερη απόσταση των 2 χιλιομέτρων.

Βέβαια οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν πως πρέπει να αποφευχθούν οι συνωστισμοί στα πάρκα ενώ και οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να εντατικοποιηθούν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, προκειμένου να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις εκτός δήμου και νομού κατοικίας, αλλά και οι συστάσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, προς τους πολίτες είναι πως θα πρέπει να δείξουν αυξημένη προσοχή.

92 παραβάσεις
Να σημειωθεί πως από την Αστυνομία, συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν την Πέμπτη 11-03-2021από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά 92 παραβάσεις.
Πιο συγκεκριμένα βεβαιώθηκαν 70 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:

-17 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
-12 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
-26 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
-15 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.
Επίσης βεβαιώθηκαν 15 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
-5 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
-4 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και

-6 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων

Τέλος βεβαιώθηκαν 7 παραβάσεις σχετικά με τους κανόνες λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, και επιβλήθηκαν πρόστιμο 3.000 ευρώ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ψησταριά – οβελιστήριο) και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες για εξυπηρέτηση πελατών εντός του καταστήματος καθώς και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 6 πελάτες για μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Μετακίνηση εκτός νομού
Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για τους παρακάτω λόγους:
-Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν της διαμονής τους
-Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη ιατρικής βεβαίωσης
-Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση
-Μετακίνηση εκτός νομού για διαζευγμένους γονείς ή γονείς που τελούν σε διάσταση, που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

-Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1
-Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν
-Μετακίνηση εκτός νομού προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων
Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού και οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για κάθε παράβαση. Επομένως, δεν επιτρέπεται η μετάβαση σε άλλον νομό για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας.